BOLOGNA
BOLOGNA
BOLOGNA

BOLOGNA

BOLOGNA

Bologna har helt sikkert en spennende historie, men vi tok turen for maten og utelivet. I 1000 år har bohemer og intellektuelle fylt gatene i den norditalienske byen. Her har du det lystig enten du sitter på torget med medbragt Moretti, Poretti og Manebra, eller lar deg beruse av Lambrusco, Barbera og Sangiovese ved byens livlige uteserveringer. Mellom en tidlig frokost og sen lunsj rekker du besøk til et av Emilia Romagnas 300 Parmigiano Reggiano ysterier

24 TIMER

BOLOGNA

Byen er ikke vakker, men den er bygget av leire fra der den står og er et enestående stykke håndtverk. Villaene, San Petronio kirken og Asinelli tårnet er bygget av kortreist teglstein.  Mellom usømmelige mengder parmesan og mortadella ved byens delikatessebutikker og markeder, etterfulgt av syndige mengder Amaro Montenegro ved Bolognas skjenkesteder, opplever du mathovedstadens 5000 år lange krønike ved museer, klostre og universitet. 

08:00

LA GRASSA VÅKNER

Bologna er ingen morgenby, så mens mathovedstaden sover av seg gårsdagens fornøyelser rusler du blant palassene i Via Santo Stefano. Kulturinteresserte kan ta turen innom Teatro del Baraccano, Teatro Duse og konsertscenen Antoniano of Bologna for kveldens program.

09:00

UTENFOR BYMUREN

På 1300 tallet var astrologi et attraktivt fag ved byens universitet, og kanskje refererer de 12 byportene til kalendermånedene. Muren ble revet på 1900 tallet, men portene fikk stå. Gå ut Porta Castiglione for en ta-med kaffe fra Vetro og en runde i Giardini Margherita parken. 

Det er stor omtanke i valget av dagens råvarer
Du tar deg rundt i byen til fots eller med sykkel
Styr unna turistgaten og ta heller et glass hos Feri
10:00

ARTISJOKK OG ASPARAGUS

Joda, det er tidlig, men ta et glass Amaro Montenegro ved Feri. Den enkle baren har lite å by på utover et sparsommelig barkart og halve egg, men de to vaklende bordene står midt i Via Pescherie Vecchie, blant grønnsaksbodene og fiskehandlerne i det livlige Quadrilatero kvartalet.

11:00

QUADRILATERO

Smugene i byens gamle handlerkvartalet bærer fortsatt navnet til arbeidene som ble utført her. Drapperie, Pescherie, Orefici refererer alle til håndverket og handelen som foregikk her i middelalderen. Du kan fortsatt la deg lokke av håndlaget mortadella hos Salumeria Simoni og sjømaten ved Pescheria Brunelli. Er du småsulten tar du en matbit hos Zerocinquantino.

Italienere omtaler Bologna som den fete La Grassa
Smakfulle skiver av håndlaget Mortadella
Smak deg gjennom Emilia Romagna ved Simoni

ITALIENSK MATUTSTILLING

Mercato di Mezzo er utelukkende for tilreisende, men likevel en severdighet. Her har butikkjeden Eataly samlet delikatesseprodukter fra hele italia og prissatt de for turister. Ta det som en museumsopplevelse, mens spis og kjøp suvenirer andre steder.

Flortynn pizza i Napoli. Luftig focaccia i Bologna
Neptun er ikke nødvendigvis fontenens høydepunkt
12:00

FORHISTORISK TID

Få med deg Re Enzo palasset fra 1300 tallet og kast et blikk på fontenen Fontana del Nettuno hvor havfruer yppig spruter vann på havguden Neptun (også kjent som Zeus og Hades bror Poseidon). Stikk også innom Biblioteca Salaborsa for å se 2000 år gamle ruiner fra romerike, og restene etter byens 3000 år gamle steinalderbosetning under glassgulvet.

13:00

KORTREIST LUNSJ

Mercato delle Erbe i andre enden av sentrum er hovedsakelig for fastboende i nabolaget. Her finner du ikke bare godt utvalg grønnsaker, kjøtt og fisk, men også et par gode matbarer. Ta plass for lunsj mellom gamle koner som plukker egg til sin tagliatelle.

Mercato Delle Erbe lokker med flere matbarer
Det er fredfullt å vandre gatelangs i Bologna
Altabella og Coronata vokter San Pietro katedralen
15:00

SEN BORDBØNN

Enten du følger de fargerike husene i Via Polese eller ønsker se Tagliavini kolleksjonene ved Museo di San Colombano er Metropolitana di San Pietro et godt sted å samle tankene etter lunsj. Ved siden av katedralen står Altabella og Coronata (Prendiparte) tårnene fra 1200 tallet.

16:00

KULTURKONTRAST

Du går gjennom byens jødiske kvarter ghetto ebraico på vei mot Piazza Giuseppe Verdi plassen. Her har fritenkende samles ved Facoltà di Giurisprudenza universitetet siden det åpnet i 1088. Det er fin kontrast når operafolket inntar Teatro Comunale di Bologna for en forestilling. 

Studenter samles ved Piazza Giuseppe Verdi utover dagen
Statussymbolene representerte familiens makt og styrke 
Turen opp 498 trinn gir deg flott utsikt over byen
17:00

NESTEN 500 TRINN

Følger du Via Zamboni er du snart ved 1000 år gamle Le due Torri. Byens mest kjente tårn er skjeve Garisenda og det som ruver høyest, Asinelli. Sistnevnte reiser seg 97.2 meters over bakken, og du kan ta turen opp de gamle tretrappene for uhindret utsyn over byen.

18:00

KONGELIG SØYLEHALL

Like ved byens store torg venter Basilica di San Petronio. 600 år etter oppføring er det fortsatt ikke enighet om fasaden, og den blir stående halvferdig. Fra Terrazza di San Petronio har du fin utsikt mot byens tårn. Få også med deg de 22 utsmykkede kapellene. 

Fasaden på San Petronio har stått halvferdig i 600 år
Prøv Italiensk gelato med smak av epleeddik på kirketrappen
Det koster litt ekstra å spise ved Re Enzo Palasset

PIGNOLETTO SÅ KLART

Sletten mellom Reno og Savena har vært befolket i 5000 år, men Piazza Maggiore først ble etablert på 1200 tallet. Et fint bakteppe å ta med seg når du inntar en av uteserveringene på torget for en aperitivo, Pignoletto så klart, omgitt av renessanse og middelalderarkitektur.

20:00

SMAKEN AV BOLOGNA

Selv om stadig flere reisende oppdager den Italienske mathovedstaden finnes få turistfeller. Du får søritalienske smaker ved All'Osteria Bottega og norditalienske ved Donatello. Midt i mellom ligger Osteria del Cappello. For lokal husmannskost tar du turen til Osteria del Sole.

Bolognas gater er fulle av gode restuaranter
God balsamico kan være en fin souvernir
Gnocci med generøse skiver trøffel

BOLOGNESE

Begi deg ut i Bologna sin verden av Ragu. Bare amatørere har den langtidskokte kraften av høyrygg, gulrot, løk, selleri og hvitvin på spagetti. Den kraftfulle herligheten brukes utelukkende til tagliatelle, lasagne og cannelloni. 

22:00

NATTEN ER UNG

Universitetsbyen sover aldri, men her er det studentene som regjerer nattelivet. Har du ikke fått nok etter siste runde, tar du turen til Piazza Giuseppe Verdi. Etter siste forelesning samles akademikerne på torget, og når uteserveringen stenger planlegges resten av natten.

Byens universitet tilfører byen vitalitet og nytenkning
Bologna er en god blanding av gammelt og nytt
Byens smaker produseres like utenfor sentrum

OVERNATTING

BRA

Dopa Hostel

Studentbyen har flere gode hostel, hvor Dopa er blant de bedre. Lett tilbaketrukket, et steinkast fra livlige Piazza Giuseppe Verdi. Rom i ulike prisklasser, også dormitorium. Via Irnerio 41 | dopahostel.com

BEDRE

Al Cappello Rosso

Du sjekker inn i lokalene til en trattoria fra 1400 tallet og blir tatt med til rom av ulik standard. Det beste er beliggenheten i gamlebyen Quarto Superiore, ett kvartal fra Piazza Maggiore. Via de' Fusari 9 | alcappellorosso.it

BEST

Grand Hotel

Enestående beliggenhet og ekstravagant interiør kommer ikke rimelig, men Grand Hotel Majestic già Baglioni er en opplevelse i seg selv. Generøse rom og suveren frokost. Via dell'Indipendenza 8 | grandhotelmajestic.duetorrihotels.com

Bologna har flere bibliotek og en rekke bokutsalg

UTFLUKT

Helligheten Santuario Madonna di San Luca er fin å få med seg, men Ferrari fabrikken i Maranello lokker flere besøkende. Vi tok derimot turen for gastronomien, med balsamico produsenter i Modena og spekerier i Parma på programmet. Høydepunktet var så klart Emilia-Romagnas parmigiano ysterier. Flere operatører tilbyr utflukter som loser deg gjennom smaksopplevelsene som Alessandro Martini hos Italian Days

Temperatur er avgjørende for god ost
Ostemassen kuttes av erfarne hender
Hvert fat med 1000 liter melk gir 2 oster à 40 kilo

Har du eget transportmiddel kan du også ta turen til flere av Emilia Romagnas 300 Parmigiano Reggiano ysterier på egenhånd. Moscattini, Hombre, Latteria Due Madonne, St. Pier Damiani og La Grande er blant de som tar imot besøkende. Melken ankommer upasteurisert fra gårdene rundt ved gryning. Vil du ha med med hele prosessen bør du være på plass i fem tiden på morgenen. Ingen separasjon av fløte og skummet melk og ingen homogenisering. Den upasturiserte melken varmes skånsom i store kobbergryter med naturlige enzymer (lipase) og mikroorganismer (startkultur). Utover formiddagen kuttes den tyknede massen før den presses i linduker. 

Transportskinner fører osten til saltbadet
Ostemassen fraktes og presses i linduker
Veske presses ut av den ferske ostemassen

Om eftermiddagen formes og vendes ostene. Lindukene plasseres under press i former for rett fasong før ostene plasseres i saltbad. Under modning snus ostene daglig for jevn utvikling. Etter 2 måneder har osten dannet en naturlig skorpe, men først etter 12 måneder vil uavhengige inspektører Consorzio godkjenne produktet ved å brenne det offisielle seglet i skorpen. Etter 18-24 måneders lagring får osten benevnelsen Vecchio, mens først etter 23-36 måneders lagring er osten en Stravecchio.

Aluminiumsformer gir osten rett form
Etter en måned i saltbad er osten klar for modning
Ostene lagres i 9-36 måneder
Ved minste avvik i vekt eller kvalitet blir det ferdige produktet diskvalifisert som Parmesan Reggiano
Har du spørsmål til artikkelen? Spør en Reiseekspert

Foto:

Eilert Larstorp Paulsen | Shutterstock