Bologna har helt sikkert en spennende historie, men vi tok turen for maten og utelivet. I 1000 år har bohemer og intellektuelle fylt gatene i den norditalienske byen. Her har du det lystig enten du sitter på torget med medbragt Moretti, Poretti og Manebra, eller lar deg beruse av Lambrusco, Barbera og Sangiovese ved byens livlige uteserveringer. Mellom en tidlig frokost og sen lunsj rekker du besøk til et av Emilia Romagnas 300 Parmigiano Reggiano ysterier
24 TIMER
BOLOGNA
Byen er ikke vakker, men den er bygget av leire fra der den står og er et enestående stykke håndtverk. Villaene, San Petronio kirken og Asinelli tårnet er bygget av kortreist teglstein. Mellom usømmelige mengder parmesan og mortadella ved byens delikatessebutikker og markeder, etterfulgt av syndige mengder Amaro Montenegro ved Bolognas skjenkesteder, opplever du mathovedstadens 5000 år lange krønike ved museer, klostre og universitet.
08:00
LA GRASSA VÅKNER
Bologna er ingen morgenby, så mens mathovedstaden sover av seg gårsdagens fornøyelser rusler du blant palassene i Via Santo Stefano. Kulturinteresserte kan ta turen innom Teatro del Baraccano, Teatro Duse og konsertscenen Antoniano of Bologna for kveldens program.
09:00
UTENFOR BYMUREN
På 1300 tallet var astrologi et attraktivt fag ved byens universitet, og kanskje refererer de 12 byportene til kalendermånedene. Muren ble revet på 1900 tallet, men portene fikk stå. Gå ut Porta Castiglione for en ta-med kaffe fra Vetro og en runde i Giardini Margherita parken.
10:00
ARTISJOKK OG ASPARAGUS
Joda, det er tidlig, men ta et glass Amaro Montenegro ved Feri. Den enkle baren har lite å by på utover et sparsommelig barkart og halve egg, men de to vaklende bordene står midt i Via Pescherie Vecchie, blant grønnsaksbodene og fiskehandlerne i det livlige Quadrilatero kvartalet.
11:00
QUADRILATERO
Smugene i byens gamle handlerkvartalet bærer fortsatt navnet til arbeidene som ble utført her. Drapperie, Pescherie, Orefici refererer alle til håndverket og handelen som foregikk her i middelalderen. Du kan fortsatt la deg lokke av håndlaget mortadella hos Salumeria Simoni og sjømaten ved Pescheria Brunelli. Er du småsulten tar du en matbit hos Zerocinquantino.
Italienere omtaler Bologna som den fete La Grassa
ITALIENSK MATUTSTILLING
Mercato di Mezzo er utelukkende for tilreisende, men likevel en severdighet. Her har butikkjeden Eataly samlet delikatesseprodukter fra hele italia og prissatt de for turister. Ta det som en museumsopplevelse, mens spis og kjøp suvenirer andre steder.
12:00
FORHISTORISK TID
Få med deg Re Enzo palasset fra 1300 tallet og kast et blikk på fontenen Fontana del Nettuno hvor havfruer yppig spruter vann på havguden Neptun (også kjent som Zeus og Hades bror Poseidon). Stikk også innom Biblioteca Salaborsa for å se 2000 år gamle ruiner fra romerike, og restene etter byens 3000 år gamle steinalderbosetning under glassgulvet.
13:00
KORTREIST LUNSJ
Mercato delle Erbe i andre enden av sentrum er hovedsakelig for fastboende i nabolaget. Her finner du ikke bare godt utvalg grønnsaker, kjøtt og fisk, men også et par gode matbarer. Ta plass for lunsj mellom gamle koner som plukker egg til sin tagliatelle.
15:00
SEN BORDBØNN
Enten du følger de fargerike husene i Via Polese eller ønsker se Tagliavini kolleksjonene ved Museo di San Colombano er Metropolitana di San Pietro et godt sted å samle tankene etter lunsj. Ved siden av katedralen står Altabella og Coronata (Prendiparte) tårnene fra 1200 tallet.
16:00
KULTURKONTRAST
Du går gjennom byens jødiske kvarter ghetto ebraico på vei mot Piazza Giuseppe Verdi plassen. Her har fritenkende samles ved Facoltà di Giurisprudenza universitetet siden det åpnet i 1088. Det er fin kontrast når operafolket inntar Teatro Comunale di Bologna for en forestilling.
17:00
NESTEN 500 TRINN
Følger du Via Zamboni er du snart ved 1000 år gamle Le due Torri. Byens mest kjente tårn er skjeve Garisenda og det som ruver høyest, Asinelli. Sistnevnte reiser seg 97.2 meters over bakken, og du kan ta turen opp de gamle tretrappene for uhindret utsyn over byen.
18:00
KONGELIG SØYLEHALL
Like ved byens store torg venter Basilica di San Petronio. 600 år etter oppføring er det fortsatt ikke enighet om fasaden, og den blir stående halvferdig. Fra Terrazza di San Petronio har du fin utsikt mot byens tårn. Få også med deg de 22 utsmykkede kapellene.
PIGNOLETTO SÅ KLART
Sletten mellom Reno og Savena har vært befolket i 5000 år, men Piazza Maggiore først ble etablert på 1200 tallet. Et fint bakteppe å ta med seg når du inntar en av uteserveringene på torget for en aperitivo, Pignoletto så klart, omgitt av renessanse og middelalderarkitektur.
20:00
SMAKEN AV BOLOGNA
Selv om stadig flere reisende oppdager den Italienske mathovedstaden finnes få turistfeller. Du får søritalienske smaker ved All'Osteria Bottega og norditalienske ved Donatello. Midt i mellom ligger Osteria del Cappello. For lokal husmannskost tar du turen til Osteria del Sole.
BOLOGNESE
Begi deg ut i Bologna sin verden av Ragu. Bare amatørere har den langtidskokte kraften av høyrygg, gulrot, løk, selleri og hvitvin på spagetti. Den kraftfulle herligheten brukes utelukkende til tagliatelle, lasagne og cannelloni.
22:00
NATTEN ER UNG
Universitetsbyen sover aldri, men her er det studentene som regjerer nattelivet. Har du ikke fått nok etter siste runde, tar du turen til Piazza Giuseppe Verdi. Etter siste forelesning samles akademikerne på torget, og når uteserveringen stenger planlegges resten av natten.
OVERNATTING
BRA
Dopa Hostel
Studentbyen har flere gode hostel, hvor Dopa er blant de bedre. Lett tilbaketrukket, et steinkast fra livlige Piazza Giuseppe Verdi. Rom i ulike prisklasser, også dormitorium. Via Irnerio 41 | dopahostel.com
BEDRE
Al Cappello Rosso
Du sjekker inn i lokalene til en trattoria fra 1400 tallet og blir tatt med til rom av ulik standard. Det beste er beliggenheten i gamlebyen Quarto Superiore, ett kvartal fra Piazza Maggiore. Via de' Fusari 9 | alcappellorosso.it
BEST
Grand Hotel
Enestående beliggenhet og ekstravagant interiør kommer ikke rimelig, men Grand Hotel Majestic già Baglioni er en opplevelse i seg selv. Generøse rom og suveren frokost. Via dell'Indipendenza 8 | grandhotelmajestic.duetorrihotels.com
UTFLUKT
Helligheten Santuario Madonna di San Luca er fin å få med seg, men Ferrari fabrikken i Maranello lokker flere besøkende. Vi tok derimot turen for gastronomien, med balsamico produsenter i Modena og spekerier i Parma på programmet. Høydepunktet var så klart Emilia-Romagnas parmigiano ysterier. Flere operatører tilbyr utflukter som loser deg gjennom smaksopplevelsene som Alessandro Martini hos Italian Days.
Har du eget transportmiddel kan du også ta turen til flere av Emilia Romagnas 300 Parmigiano Reggiano ysterier på egenhånd. Moscattini, Hombre, Latteria Due Madonne, St. Pier Damiani og La Grande er blant de som tar imot besøkende. Melken ankommer upasteurisert fra gårdene rundt ved gryning. Vil du ha med med hele prosessen bør du være på plass i fem tiden på morgenen. Ingen separasjon av fløte og skummet melk og ingen homogenisering. Den upasturiserte melken varmes skånsom i store kobbergryter med naturlige enzymer (lipase) og mikroorganismer (startkultur). Utover formiddagen kuttes den tyknede massen før den presses i linduker.
Om eftermiddagen formes og vendes ostene. Lindukene plasseres under press i former for rett fasong før ostene plasseres i saltbad. Under modning snus ostene daglig for jevn utvikling. Etter 2 måneder har osten dannet en naturlig skorpe, men først etter 12 måneder vil uavhengige inspektører Consorzio godkjenne produktet ved å brenne det offisielle seglet i skorpen. Etter 18-24 måneders lagring får osten benevnelsen Vecchio, mens først etter 23-36 måneders lagring er osten en Stravecchio.
Ved minste avvik i vekt eller kvalitet blir det ferdige produktet diskvalifisert som Parmesan Reggiano
Har du spørsmål til artikkelen? Spør en Reiseekspert
Foto:
Eilert Larstorp Paulsen | Shutterstock