BRATISLAVA
BRATISLAVA
BRATISLAVA

BRATISLAVA

BRATISLAVA

Den slovakiske hovedstaden ligger vest i landet, ved grensen til Østerrike og Ungarn. Byen er delt i to av elven Donau, med den tradisjonelle byen på nordsiden, og de nye bydelene som domineres av høyhus og kjøpesenter på sørsiden. Turistene samles i hjertet av gamlebyen. Ryanairs direktefly fra Leeds, Manchester og Birmingham gjør en tydelig innvirkning på atmosfæren i gamlebyen. Heldigvis skal man ikke mange hundre meter unna for å finne lokale restauranter, urbane kafeer og barer.

BAKGRUNN

Den tidligere ungarske hovedstaden har vært bosatt siden steinalderen, men byen vokste først frem under østerisk styre på 1800 tallet. Denne flerkulturelle elvebyen har med rik historie, og sentral plassering samlet folkeslag fra ulike kulturer i tusener av år. Den rike kulturarven fra byen som ble hovedstad for et uavhengig Slovakia i 1993, kan sees på byens mange museer. Mye takket være produksjon av Volkswagen, Audi og Porsche er dette i dag en av de mest velstående byene i regionen.

Bratislava Slott ligger på et platå ikke mer enn 85 m over Donau, men utsikten over det flate landskapet er imponerende. Slottet lå i ruiner i 1950-årene, men er i dag restaurert til sin opprinnelige prakt

GAMLEBYEN

Staré Mesto ligger ved foten det eventyraktige slottet Bratislavský hrad, og består i hovedsak av bygninger fra det 13. århundre. De mest kjente kirkene, Martins katedralen og Fransiskanerkirken er begge fra dette århundre. I dag har nærmere 200 serveringssteder inntatt dette kvarteret, og det meste later til å handle om turisme. Et artig innslag er bronsestatuen Čumil som hviler på overflaten etter å ha jobber under bakken. En påminnelse om å bevare humoren etter de politiske omveltningene.

AKTIVITETER

Hver vår fraktes hundrevis av tonn med sand til bankene ved elven, for å gi innbyggerne og besøkende en tilnærming til strandliv. Særlig ved Tyrsovo nabrezie rigges det til med solstoler, parasoller, hengekøyer, cocktailbarer, og stemningen på varme dager er både het og livlig.

Om høsten samles folk rundt høstingen av vindruer og det tilrettelegges for en 40 kilometer lang vinrute, hvor vin og vandreglade kan besøke og smake de edle dråpene fra de ulike vingårdene. Start gjerne ved landsbyen Raca, og fortsett mot Pezinok (pezinok.sk) og Modra (modra.sk).

URBANT

For en urban og god frokost, lunsj eller drinker ta turen til Urban House. Her samles Bratislavas byboere blant mur, jern og tre i lune og trivelige omgivelser. I 4. etasje ikke langt unna ligger mindre påtatte KC Dunaj, en favoritt etter midnatt hvor DJs gjør dette til et av de beste stedene å tilbringe natten. Industrielt og ujålete. Stedet er også åpent på dagtid og serverer kaffe og utmerket øl fra lokale brygghus.

Et fristed for musikk, film, kunst og kultur. Her er terskelen lav og kreativiteten stor. Kulturhuset var tidligere et varehus hvor resursene er lagt på et stort og variert program og ikke på innredningen.

LOKALE DRIKKER

For lokale spesialiteter ta turen ut av gamlebyen. Gjerne til Obchodna hvor Bratislavas bohemer har samles gjennom tidene for et lokalt upasteurisert og ufiltrert brygg. Selv om Mestiansky selger sitt øl flere steder, er det bryggeriet i sidegaten Drevena som byr på best stemning. Dampkjelen ved inngangen leverte vann fra Donau frem til 1968. I dag stiller renhetsloven andre krav. Åpnet i 2010 er det mer å regne som en gastrobar, men en rekke øltyper og tradisjonelt slovakisk kjøkken. Det er en bar i første etasje med muligheten for å ta seg en øl, barutvalget forøvrig er rikholdig.

Slovak Pub med over 500 sitteplasser er den største i byen. Men fordelt over en hel bygård, fremstår den om enn litt kaotisk, meget koselig. De 14 ulike hovedrommene representerer ulike sider ved den slovakiske kulturen, og er en uformell innføring i lokal kultur og historie. Få med deg den 200 år gamle gjeterhytten og rommene dedikert poeter og intellektuelle. Maten er enkel, men generøs. Det lokalet brygget er derimot uimotståelig. Zlatý Bažant 10 er brygget på ingredienser fra stedets egen organiske gård, og tappes rett fra tanken. Om sommeren er det uteterrasse i bakgården.

Nærmest alle barer og restauranter i Slovakia serverer utmerket lokal øl og vin. Forsøk også plommesnapsen Slivovica, honninglikøren Bentianna og den lokale ginen Borovička

TRANSPORT OG OVERNATTING

Det finnes overnatting til alle prisklasser i og rundt gamlebyen. Husk at slottsbakken er bratt og ligger på andre siden av motorveien. Ikke nødvendigvis en fordel. En av favorittene er ærverdige Hotel Carlton.

Budsjetthotellene mot elven er ikke alltid så sjarmerende, men de har praktisk beliggenhet. Offentlig transport i og rundt Bratislava fungerer meget godt. Direkte busser til alle omliggende byer. Stefanik lufthavnen ligger 1 mil nordøst for sentrum. Lokalbuss får deg til sentrum for et par kroner.

Spørsmål? Spør Reiseeksperten

Foto: