CACERES
CACERES
CACERES

CACERES

CACERES

Extramadura er verdenskjent for skinke, og inget sted vandrer det flere Ibérico griser enn i eikeskogene rundt Caceres. Midt i jordbrukslandskapet venter den UNESCO beskyttede høyborgen med komfortable paradorer og michelin restauranter med det beste av spansk gastronomi.

24 TIMER

CACERES

Caceres ligger blant olivenlunder og fikenplantasjer i den spanske regionen Extremadura. Selv om byen står som den gjorde i middelalderen med brosteinsgater og festningstårn er det nytenkende gallerier og innovative utesteder som gjemmer seg bak borgmurene. Dette er en by for det gode liv.

08:00

JUS OG RISTET BRØD

Frokostbarene åpner først senere, men bakeren står tidlig opp. Plukk med deg nystekt og et glass nypresset jus fra kortreiste appelsiner ved Granier i Calle Pintores 32 for frokost på torget ved Parroquia San Juan Bautista kirken. Vent med søtsakene og kaffen.

Paseo de Cánovas er et fint sted for en morgenpromenade
Start dagen med nystekte bakervarere på torget
Byens mange torg er naturlige samlingssteder
09:00

SPRØSTEKT CHURROS

Ristet brød med solmodne tomater og god olivenolje er naturlig morgenmat i Spania, men også Churros. Sprø strimler av frityrstekt deig som gjerne dyppes i en kopp varm sjokolade. Ta morgenkaffe eller en kopp kakao, og smak den søte fristelsen ved Churros Factory.

10:00

KONTEMPORÆR KUNST

Følger du Calle Donoso Cortés er du snart ved Museo de Arte Contemporáneo. Ved byens moderne kunstmuseum vises objekt fra den private samlingen til tyske Helga de Alvear. I bygget som åpnet i 2010 finner du rundt 200 skulpturer, videoinstalasjoner og fotografier.

Det stilrene Museo de Arte Contemporáneo
Museet er like elegang innvendig som utvendig
Flere gamle forsvarsverk omringer den hitoriske byen
11:00

BRØNNENS VOKTERE

Calle Consolación tar deg videre til Baluarte de los Pozos. Bastionen som voktet bosetningens vannkilde var ett av totalt 20 tårn i muren som beskyttet byen. I dag benyttes det 800 år gamle forsvarsverket utstillinger, konserter og andre kulturarrangement. 

12:00

FRI INTRODUKSJON

Opp smuget Barrio de San Antonio og du er ved Museo de Cáceres som for lengst er ført på UNESCO verdensarvliste. Ved Casa de Las Veletas får du introduksjon i byens historie, mens ved Casa de Los Caballos får du et innblikk i lokal kunst. Det er gratis inngang.

Det aller helligste ligger så klart aller øverst
Kirker og kloster dominerer øverst i byen
Det er fredelig i Calle Adarve de la Estrella
13:00

BYENS STORTORG

Sving innom Convento de San Pablo klosteret og kast et blikk på Torre De Las Cigüeñas før du runder Iglesia de San Mateo. Et par smug til, og du er i fredelige Calle Adarve de la Estrella som tar deg ned til Plaza Mayor de Cáceres. Ta gjerne en drink på torget med de andre turistene.

14:00

SMAK AV EXTREMADURA

Visst er torget fascinerende, men barene er dyre og restaurantene dårlige. Følg heller handlegaten over Place San Juan til Calle Roso de Luna som leder deg til gode tapasbarere som Tía Tula, Perhaps og Maillard. Spar plass til Torta del Casar; ostekake av melk fra lokale merino sauer.

Turistene trekkes mot Plaza Mayor de Cáceres
Ta gjerne en drink, men maten er bedre andre steder
Spis et godt måltid ved Tía Tula, Perhaps eller Maillard
16:00

AFRIKANSK ARV

Siesta eller følg Calle San Roque rundt middelalderborgen for å iakta brønnen som forsynte befestningen med vann. På andre siden av elven ligger brønnen hvor kvinner hentet vann i leirkrukker som ble båret på hodet, helt frem til 1950 tallet. En arv fra Mudéjar tiden.

17:00

ELEGANT ENTREE

Via Arco del Cristo, en av byens hovedporter er raskt tilbake på høyden ved Los Golfines De Abajo plasset og Plaza de San Jorge. Herfra har du fabelaktig utsikt til Iglesia San Francisco Javier kirken som sto ferdig i 1755. Besøk krypten for en sakral opplevelse.

Den vakre Iglesia San Francisco Javier kirken
Dagsturister kjøres rundt i den vesle byen
Flere av byens kloster er fortsatt i drift
18:00

HELLIG UTSIKT

På andre siden av Virgen de la Montaña klosteret venter Plaza de Santa María og Santa María de Caceres katedralen. Ta turen opp i tårnet for flott utsikt over romersk, maurisk, gotisk og renesansearkitektur i historiske Casco histórico de Cáceres

19:00

TID FOR APERITIFF

Ta en drink i bakgården ved El Corral de las Cigüeñas før du følger Calle Adarve de la Estrella forbi Arco de la Estrella for et blikk på Torre del Rey og en siste historisk andakt ved Santiagokirken Parroquia de Santiago el Mayor. Ved kirketrappen lokker baren La chicha de Belon

Caceres er en vakker by å bare vadre rundt i
Ta en drink i bakgårdsbaren El Corral de las Cigüeñas
Arco de la Estrella leder ut til Plaza Mayor
20:00

LA KVELDEN BEGYNNE

Calle Gabriel y Galán tar deg tvers over Plaza de Mayor til den mer livfulle siden av byen Ta plass ved Bulevar Cáceres eller La Traviata i Calle Donoso Cortés for å se byen våkne til liv etter siesta. Turister på vei til Plaza de Mayor går en vei, mens oppkledde spanjoler den andre.

21:00

KORTREIST GASTRONOMI

Uteserveringen ved gastrobaren Mastropiero  var lenge byen sted å se og bli sett, men den litt stive plassen har fått konkuranse av den ultrakule bakgården ved Caballerizas. Uansett hva du velger får du god mat og drikke i urbane omstendigheter. Godt voksne vil kanskje foretrekke Los Golfines

Caballerizas er siste tilskudd i byens uteliv
Unn deg en kortreist vermouth til aperitiff
Little Gin er en sjarmerende nabolagsbar
23:00

NATTEN ER ENDA UNG

De trendy serveringsstene holde åpent til lenge etter midnatt, men vil du ha forandring er Little Gin et riktig godt sted for en drink etter middag. For en mer rocka stemning er Cambalache et sted med annen atmosfære. Sjekk også ut Capitán Haddock.

Området er kjent for sine sorte Ibérico griser
Grisene fråtser på eikenøtter og oliven
Skinkene saltes om vinteren og modnes om sommeren

HØYDEPUNKT

AVLE

Iberiske griser som rusler frittgående blant eikeskogenene i Extremadura beiter nesten 10kg nøtter, bær og urter daglig. Dette gir betegnelsen Bellota. Skinkene tørrsaltes og lagres i minimum 48 måneder

VANDRE

Caceres ligger langs Sølvveien Vía de la Plata, en av de mange pilgrimsrutene som tar deg til Camino de Santiago. Veien går over hele den iberikske halvøy fra sør til nord. Rundt i byen ser du flere av de gule og blå kamskjellene som leder pilgrimmene.

DYRKE

Foruten Jamón Ibérico de Bellota av lokale griser er Caceres kjent for gode retter av frittgående merino lam. Smak også spesialitetene kastanjeis og fikenpai, begge produseres på lokale råvarer.

Har du spørsmål til artikkelen? Spør Reiseeksperten

Foto: