Følg elven fra kystbyen Porto til fjellandskapet hvor Portugal møter Spania. Blant 500 vingårder venter frenetiske Regua og sjarmerende Pinhao ved Douro’s bredder. Ta en elvebåt eller stig ombord toget for å oppleve druerankene som klynger seg til åssidene.
Douroelven snor seg gjennom mange fjellpass, men det er kun regionene Baixo Corgo, Cima Corgo og Duoro Superior som utgjør den UNESCO beskyttede delen av Dourodalen. Følg vindrueterrassene fra Peso da Régua til Barca d'Alva med tog eller elvebåt, og opplev de spektakulære fjellpassene opp til Favaios til fots eller med sykkel.
MINIGUIDE
DOURODALEN
Ta plass på toget ved den vakre azulejo dekorerte São Bento stasjonen eller sjekk inn på elvebåten ved bryggene i Porto for en spennende reise på tvers av Portugal. Du kan lene deg tilbake første del av turen, men fra Ponte da Ermida Resende-Baião broen bør du fokusere på utsikten. Med egen fremkomstmiddel velger du selv side av elven og hvilke vingårder du vil besøke, men som sjåfør må blikket være på veien og vininntaket modereres.
Fjellveiene er populære blant syklister, mens fotturister kan vandre i uker blant mer enn 500 vingårder. Det er mulig å besøke Dourodalen som dagsutflukt fra Porto, med tog og en kort båttur fra Regua eller Pinhao, men for ett inntrykk av kulturlandskapet trengs mere tid. Både etappen fra Porto de Rei til Pinhão og Pinhão til Pocinho kan anbefales, og selvsagt besøk til landsbyene i dalsiden. Båter forhåndsbestiles, tog går annenhver time i sesong.
TIPS TIL
SEVERDIGHETER
PORTO
De fleste turer til Douro starter i turistbyen Porto. Bestill lugar på en cruisebåt eller ta toget innover dalen. Skinnene følger elven og toget stanser i en flere landsbyer underveis.
ALTO DOURO
Langs Douro og sideelvene Varosa, Corgo, Távora, Torto og Pinhão har mennesket formet landskapet gjennom tusener av år med traseer for dyrking av oliven, mandler og druer.
MESÃO FRIO
Landsbyen omtales gjerne som porten til vindalen, men med beliggenhet i åssiden er den lite tilgjengelig. Det ligger flere kafeer og barer med hyggelig nabolagsstemning rundt torget.
PESO DA REGUA
Butikker og påtatte matbarer gir kommersielt preg på elvebyen. En hektisk mellomstasjon for charterturister som bytter fra båt til buss eller tog. Du finner et lite museum utenfor sentrum.
PINHÃO
De fleste nøyer seg med et kort stopp, men landsbyen er beste utgangspunkt for å oppleve kulturlandskapet. Det ligger flere vingårder i gangavstand fra båthavnen og togstasjonen.
FOZ CÔA
Hit kommer du hverken med tog eller båt, men steinaldermuseet Parque Arqueológico do Vale do Côa er verdt en taxi. Bo ved Casa do Rio og spis på uformelle Aldeia Douro.
ELVEDALENS
VITIKULTUR
Montemuro og Marão fjellene gir stabilt varme sommere og kjølige vintere, mens elveleie tilfører essensiell fuktighet til vindalen. Åskammen er 5-10 grader svalere gjennom sommeren, og tilsvarende mildere gjennom vinteren. På skifergrunn i dalbunnen dyrkes druer til portvin, oppover åssiden i granittholdig jord dyrkes det druesorter til rødvin, mens i det svalere klimaet øverst dyrkes druer til hvitvin.
Åssidenes himmelretning og morgendisens bevegelse bidrar til et sjeldent antall mikroklima.
Terrassene er bygget gjennom årtusen for å holde både jord og fuktighet stabilt, og ulike avlinger er tilpasset den store variasjonen i vekstforhold. Kulturlandskapet har 3 regioner; Baixo Corgo for enkle røde og hvite viner, Cima Corgo eies av store portvinprodusenter mens Douro Superior er kjent for sine eksklusive viner.
- Baixo Corgo har et mildt klima for rimelige viner
- Cima Corgo har flest kommersielle vinhus quintas
- Douro Superior er det mest utilgjengelige distriktet
ELVEDALENS
VINHISTORIE
Du flirer kanskje av den karakteristiske Mateus flasken, men den rosa flakongen utfordret vinverdenen når den ble lansert i 1942. Flasken som ble inspirert av soldatenes vannbeholder under 1. verdenskrig er fortsatt blant portugal's bestselgere. Dourodalen er hovedsakelig kjent for portvin, men langs breddene av Douro og de mindre sideelvene har det vært produsert fremragende røde og hvite viner i flere tusen år.
Vintønnene ble fraktet nedover elven på tradisjonelle Rabelos, for lagring i Vila Nova de Gaia. I dag fraktes de gjærede dråpene med lastebil, men lagringen foregår fortsatt i de gamle hallene ved Porto. Enkelte av vingårdene er fortsatt i Portugisisk eie, men stadig flere kjøpes opp av utenlandske konglomerat. Britiske Symington eier hele 26 av regionens vingårder som Graham's, Dow's, Cockburn's og Martinez.
JERNBANE, ELVECRUISE ELLER LANDEVEIEN
REISEN DIT
Porto er utgangspunkt for turer innover Dourodalen. Både tog og elvebåter går fra sentrum av byen. Sett av en uke for å utforske kurlturlandskapet, og sjekk inn på en vingård som leier ut sykkel eller kajakk. Eventyrlystne kan komme seg hele veien til kilden i Sierra de Urbión.
JERNBANE
Linha do Douro åpnet allerede i 1887. Ruten går opp via Ermesinde, Paredes og Livração, før den endrer retning ved Marco de Canaveses og går ned til Régua. Herfra følger toget Douroelven via Pinhão, Tua og Pocinho. Linjen går så nærme elven at du kan se fiskere dra inn fangsten. Den naturskjønne togreisen starter ved São Bento stationen i Porto og 4 timer senere ruller toget inn på stasjonen i Pocinho
Passer for reisende som selv vil bestemme program, og oppsøke lokale restauaranter og overnattngssteder underveis.
ELVECRUISE
En rekke rederier seiler via 5 sluser fra Porto eller Peso da Régua til Barca d'Alva. Enkelte selskap tilbyr også elvebåt fra Vega de Terrón via Soria, Burgos og Zamora til Salamanca. En mer krevende etappe gjennom 10 sluser. Fra Regua til Barca d'Alva seiler du gjennom vinterassene i de kultiverte åssidene. Landskapet er urørt og mer dra dramatisk innover mot Miranda do Douro. Båtene ligger til kai om natten.
Passer for reisende som ønsker se elvedalen fra en solstol på dekk, med måltider servert i salongen ombord.
LANDEVEIEN
På egne hjul har du full frihet til å utforske vingårdene i åssiden og du har flott utsikt over elvedalen fra utkikkspunktene underveis. N222 mellom Pinhão og Régua omtales ofte som det vakreste veistrekket, men kystveien fra Mazouco til Freixo de Espada à Cinta og turen fra Pinhão til Favaios er også flott. Med egne hjul er også Parque Arqueológico do Vale do Côa mer tilgjengelig. Flere vingårder har sykkelutleie.
Passer for reisende som ønsker å oppleve landsbyer og utkikkspunkt oppover åssiden og langs sideelvene
SESONG
ÅRSTIDER
Fotturister og syklister vil foretrekke perioden fra april til juni, mens mat og vinentusiaster gjerne vil ha med seg høstingen fra september til november. Da kommer også fotografer for fargespillet i vinåkrene. Det er færre turister men vel varmt for mange i Juli og August
QUINTA
OVERNATTING
Reiser du med båt sover du i lugerer ombord. Andre sjekker inn på vingårder quintas. En av våre favoritter er Quinta de la Rosa som ligger i gangavstand fra stasjonen i Pinhão og tilbyr sykkelutleie. Flotte rom med utsikt over elven, svømmebasseng og god restaurant. Et rimeligere alternativ er Douro Backpackers som tilbyr private rom og dormitorium i landsbyen. Smakfull frokost og utekjøkken med grill på takhagen. Et riktig godt sted.
Bo på vingårder quintas og spis på tascas hvor lokal husmannskost står på menyen
3 VINGÅRDER
QUINTA DA GRICHA
Lekker vingård i åssiden med kun 4 suiter. Fra terrassen har du flott utsikt, og personalet tilrettelegger alle utflukter. churchills-port.com
QUINTA DO CRASTO
Veldrevet gård med fascinerende vinkjeller. Slapp av med en bok og nyt måltider på terrassen med spektakulær utsikt. quintadocrasto.pt
QUINTA NOVA
Eksklusive Nossa Senhora do Carmoer har tatt imot gjester i 200 år. Vinkjelleren er fra 1764 og gården er blant dalens største. quintanova.com
UTFORDRING
ROTA DOS TÚNEIS
Desverre avviklet det spanske togselskapet RENFE forbindelsen til La Fuente de San Esteban i 1984, og Portugals togselskapet EPE la ned linjen til Barca d'Alva fire år senere. Men dette strekket har gjenoppstått som en spektakulær vandrerute. Du kan følge Camino de Hierro gjennom 20 tuneller og over spektakulære broer. Turen tar 8 timer og er ikke for de med høydeskrekk. Husk hodelykt og godt med drikke. caminodehierro.es
Foto: