FIGUIRA DA FOZ
FIGUIRA DA FOZ
FIGUIRA DA FOZ

FIGUIRA DA FOZ

FIGUIRA DA FOZ

Figuira da Foz består av flere gamle landsbyer. Det er lite igjen av den eldste bosetningen ved Tavarede, og det er en viss charterbyfølelse rundt det gamle fortet i Bairro Novo. Men nostalgien i det tidligere fiskeværet Buarcos, strandpromenader og et underholdende uteliv gir feriebyen et spennende særpreg.

24 TIMER

FIGUIRA DA FOZ

Selv om stranden ved Figuira da Foz lokker flere badegjester en noen annen ferieby i Portugal er det god plass til alle. Et tjuetalls strandbarer og hundrevis av strandtelt virker lite på den 400m brede og 2km lange sandsletten. Innover byen venter livfulle restaurantgater mens utenfor sentrum lokker spennende surfesteder.

Hundrevis av strandtelt klargjøres hver morgen
Ta turen til bydelsmarkedet for årstidens avlinger
Moloen med fyret Farol som skjermer båthavenen
08:00

EN NY DAG

Det mest stemningsfulle punktet å se solen stå opp er ved fyret ytterst på moloen som skjermer båthavnen. Utenfor munningen av Mondegoelven og omringet av det lunefulle atlanterhavet samles fiskerne ved gryning. Her ser du solen titte frem bak byens silhuett.

09:00

SE BYEN VÅKNE

Med blokker fra 50 tallet og et par visjonære høyhus fra nyere tid har ikke Figuira en billedskjønn fasade, men inne i byen finner du bilfrie gater og smug. Ta frokosten ved A Pharmácia i byens handelskvartal mens byen våkner til liv; kaffe og nybakt Pão de Deus

Innover byen finner du bilfrie gater og smug
CEC har tett program og gode utstillinger
Det er livlig langs byens restaurantgater
10:00

LOKAL KUNST

Ved parkanlegget Parque das Abadias finner du kulturhuset Centro de Artes e Espectáculos. Det er forestillinger ved CEC Auditoriet som lokker massene, men få med deg utstillingene. Senteret har flere små gallerier med fotokunst, malerier og skulpturer fra lokale kunstnere.

11:00

FLISER OG FRUKT

Ved Mondegoelven venter kjøpmannshuset Casa do Paço. Ring på dørklokken i bakgården ved Largo del Professor Víctor Guerra 4 for å se palassets interiør og 7000 håndmalte fliser fra 1600-1700 tallet. Ta også turen innom bydelsmarkedet Mercado Municipal i nabobygningen.

Du bor godt ved Fonte da Foz
Bairro Novo ble bygget etter inspirasjon fra Biarritz
Strandpromenaden tar deg fra Bairro Novo til Buarcos
Buarcos er den sjarmerende delen av Figuira da Foz
12:00

ATLANTERHAVSBRIS

Finn veien til sjøsiden hvor du følger strandpromenaden Marginal da Figueira da Foz langs Praia da Claridade til andre enden av byen. Der venter det sjarmerende nabolaget Buarcos. Tidligere en søvnig fiskelandsby, men i dag en del av feriebyen Figueira da Foz.

13:00

KORTREIST LUNSJ

Visst er restauranter med sjøutsikt forlokkende, men dersom du ikke får bord ved Muralha Chafarica bør du ta plass hos John ved Café Pierrot. Begge steder får du servert kortreist sjømat og råvarer fra innlandet, tilberedt av kyndig kjøkken, med Pastéis de Nata til dessert.

Det koster mer enn det smaker langs sjøsiden
Dampede hjerteskjell er blant delikatessene fra kysten
Livet er godt i feriebyen Figueira da Foz
15:00

DRINK MED UTSIKT

Etter et godt måltid rusler du langs havet for en drink ved Spasso Praia eller innover bydelens bakgater for et glass vin ved Stella Maris. Har du flere dager til rådighet er nygrillet kylling fra Churrasqueira Pinto ved Mercado Municipal de Buarcos et godt lunsjalternativ.

16:00

LANGS STRANDEN

Med solen lavt på himmelen starter turen tilbake. Ta gangbroene eller følg vannkanten blant soltelt og det svalende atlanterhavet. På stranden er byen et fjernt minne, og tankene kan drive til lukten av hav. Kommer dønningene i rett vinkel ser du surferne gli langs bølgene.

Følg gangveien eller gå i sanden ved atlanterhavsbølgene
Følg den 2km lange stranden fra Buarcos til Bairro Novo
Ta en pause ved en strandbar eller i et soltelt
17:00

OPPKVIKKENDE BAD

Har du enda ikke badet er tiden inne. Solteltene kan leies både med stoler og senger, men de fleste klarer seg med et håndklede i sanden. Du oppdager fort hvorfor mange nøyer seg med å vasse i vannkanten; badetemperaturen er oppfriskende, også i sommermånedene.

18:00

FORSVARSVÆRK

Et av de flotteste stedene å se solen gå ned er takterrassen ved Burgus. Har får du gode hamburgere, men nøy deg med en drink på taket av Santa Catarina fortet, og spar plass til portugisiske smaker senere. Fortet ble bygget på 1600 tallet som forsvar mot sjørøvere.

Ytterst på fortet lokker takterrassen ved Burgus
Når solen går ned trekker badegjestene mot sentrum
Du opplever en magisk solnedgang ved Figueira da Foz
19:00

GAMMELT BEDRAG

Vi er selvsagt imot pengespill, men dersom du går forbi Casino Figueira er det jo greit å vite de moderne glassfasadene skjuler iberiahalvøyas eldste spillehall. Byen var et fristed i forige århundre og i den gamle delen av bygningen kan du fortsatt se takmaleriene fra 1927.

20:00

LOKALE TAPASRETTER

Restaurantene ligger tett i og rundt Rua Bernardo Lopes. Tar du veien til Pifo (Coloquial Petisqueira do Bairro) får du et bedre smaksopplevelse. Det enkle men populære stedet serverer tapasretter etter sesong, med sjømat fra byens fiskere og kjøtt fra lokale bønder. 

Volta e Meia er et godt restaurantalternativ
Albuesnegler og steinrur er lokale spesialiteter
Det er kveldsunderholdning langs byens restaurantgater
22:00

DRISTIG MIXOLOGI

Unn deg en god gin ved Fifty Two eller la kunnskapsrike bartendere riste frem en dristig  cocktail. Her finner du også et godt utvalg lokale viner og kortreist brennevin. Vil du strekke kvelden etter siste runde kan RedShoes være et spennende sted å fortsette natten.

Tivoli underholder barnefamilier gjennom kvelden
Du finner flere gode cocktailbarere i Figueira da Foz
UTFLUKT

SALTPRODUKSJON

Skipsbygging har vært viktig i Portugisisk historie siden 1400 tallet og den brede elvemunningen ved Figuira da Foz hadde gode arbeidsforhold. Tømmeret ble fraktet nedover Mondego til båtbyggerier på begge sider av elven. Før seilklare båter kunne forlate kysten på jakt etter rikdom måtte det bunkres. For å bedre holdbarheten ble provianten konservert med kortreist salt. Det bygges fortsatt båter og høstes salt i området. Klarer du å ignorere biltrafikken er Salinas Filipas og Núcleo Museológico do Sal artig å få med seg.

Spørsmål til artikkelen? Reiseeksperten

Foto: