GENOVA
GENOVA
GENOVA

GENOVA

GENOVA

Genova er i skjæringspunktet mellom å være en rufsete havneby og bli et gentrifisert samlingssted for hipstere. Du finner boutiquehotel, fiskemarked, livfulle torg, operahus,, bordell, gallerier, kaffebarer, palass, kabelbaner, sjøpromenade, kirker og spisesteder fra hele verden. Den 6000 år gamle handelsplassen fascinerer like godt i dag som da Christopher Columbus og Marco Polo streifet byens smug.

24 TIMER

GENOVA

Allerede i middelalderen var Genvoa en mektig handelsstad, men det var gjeldskrav som gjorde bosetningen til en en av middelhavets mektigste byer. Tidlig på 1400 tallet startet velstående familier utlånsvirksomhet. Blant disse Grimaldi, som i dag regjerer Monaco.

Via Balbi leder rett til Cafehein
08:00

STUDENTFROKOST

Frokostkulturen i Italia begrenser seg til luftig Cappuccino, og en kavring med syltetøy Fette Biscottate eller det søte bakverket Cornetto med vaniljekrem. Hiv deg på trenden, du skal likevel småspise deg gjennom dagen. Cafhein er internasjonal, her får du også mye annet.

09:00

OPP I HØYDEN

Nær kafeen venter kabelbanene Funicolare Principe-Granarolo og Funicolare Zecca-Righi. Begge tar deg opp i høyden for flott oversikt over byen. Granarolo går fra togstasjonen like ved, mens for Righi følger du Salita di Montebello og Salita Li Gobbi Aldo til Zecca

Fra Principe går det kabelbane til Granarolo
Byens gamle fattighus ble bygget i hvit marmor
10:00

KONTRASTENES BY

Fra de multikulturelle smugene langs hovedleden Via di Pre til universitetspalasset Balbi Senarega. Kontrasten i bydelen Pre er stor. Det er mer affinitet i bydelen Castelletto hvor du finner restauranthuset Castello Bruzzo og byens tidligere fattighus, Albergo dei Poveri.

11:00

PALASS OG OPERA

Etter morgenpromenaden finner du bydelsmarkedet Mercato del Carmine og lar deg friste av vellagret parmesan og modnet parmaskinke. Herfra gå ruten langs palass i UNESCO beskyttede Via Caroli eller blant prostituerte og småbutikker i Via della Maddalena.

Private villaer og offentlige bygg er vakkert utformet
Du finner praktbyggene overalt i den gamle handelsbyen

CARLO FELICE

Inget besøk til Italia uten Opera. I 1828 sto Carlo Felice teateret klart på Piazza Ferrari plassen. Operahuset var sentrum for byens kulturliv gjennom nittenhundretallet med oppsetninger av både Mascagni, Strauss, Hindemith og Stravinsky. I 1857 debuterte Giuseppe Verdi med sin oppsetning av Simon Boccanegra. Er du heldig får du oppleve Trallalero, en flerstemt framføring om byens bryggesjauere, fremført av fem menn.

12:00

BYENS HOVEDGATE

Fra operahuset går ruten på vakre fliser ved stilfulle søyler langs promenadegaten Via XX Settembre som tar deg gjennom bydelen San Vincenzo. Kjente motehus og internasjonale kjeder preger fasadene. I sidegatene ligger gode restauranter og uavhengige butikker.

Via XX Settembre går fra Piazza Vittoria til Piazza Ferrari
Du går blant historiske bygg på polerte fliser
Mercato Orientale har godt utvalg og gode spisesteder
13:00

SMAKFULL MATHALL

Som i andre europeiske byer har hver bydel sitt ferskvaremarked. Mercato Orientale var tidligere et grossistmarked utenfor byporten mot østen, hvor mange av varene kom fra. I dag er dette det største markedete i Genova, med flere enkle og gode steder for kortreist lunsj.

MATMARKED

Som i andre middelhavsland har hver bydel sitt matmarked. I Genova er disse jernstrukturer fra 1900-tallet som Mercato del Ferro, Mercato Dinegro, Mercato di Via Prè, Mercato di piazza Sarzano, Mercato del Carmine, Mercato della Foce og Mercato Romagnosi.

Det bungner av gode råvarer ved byens mathaller
Porta Soprana gir en fin entre til gamlebyen
15:00

BYENS MURER

Den rike handelsstaden hadde tidlig behov for vern, og er omringet av flere forsvarsmurer. Genova vokste raskt og på 1000-tallet kom den massive På 1000-tallet kom den massive Barbarossa muren på plass. Den imponerende byporten Porta Soprana er rehabiliterte og gir en stemningsfull entre til de livfulle smugene i Molo.

16:00

NED MOT HAVNEN

Følg Via di Ravecca, få med deg stemningen ved Giardini Luzzati og unn deg en italiensk iskrem ved U gelato du Caruggiu. Gå forbi de hyggelige barene Negroneria Genovese og Kamun Lab og bestill et glass lokal vin ved den liguriske restauranten Cavour Modo 21.

Giardini Luzzati er Molo bydelens storstue
Følg smugene gjennom Molo ned mot havnen
Cavour Modo 21 ligger like ved den trafikerte havnen
17:00

PORTO ANTICO

I havnen er det en skute som utmerker seg. Kun en av av middelhavets partybåter tenker du, men Neptun er replika av en spansk galleon fra 1700 tallet, bygget for Roman Polanski's film Pirates. Skipet ble også brukt av Captain Hook i tv-serien om Peter Pan Neverland.

18:00

RUFSETE BÅTHAVN

Filmkulissen er kondemnerbar, litt som båthavnen. Byens sjøpromenade imponerer heller ingen. Det er mer spennende å følge Via di Canneto Il Curto og Via S. Luca. Da får du også med deg et glass 10 kroners vin ved Paul Vineria og pestosmakning ved Pestobene

Ikke la deg skremme, ta et glass ved Paul Vineria
Det er mer spennende inne i byen enn ved sjøsiden
Utover ettermidagen er det tid for Aperol Spritz
19:00

APEROL OG PROSECCO

Det er når italienerne samles for aperitivo byen våkner til liv. Torgene fylles og det klirrer i glassene med Aperol Spritz. Ta et glass med den bittersøte likøren toppet med prosecco ved  maksimalistiske Locanda Spinola og gjerne enda ett ved minimalistiske La Lepre.

20:00

LIGURIANSKE SMAKER

Med hundrevis av gode serveringssteder bør du la meny og stemning avgjøre hvor du spiser. Öosteria og Patalin er gode alternativ, men det blir heller ikke feil hos Ombre Rosse. Skulle vi anbefale må det likevel bli ligurisk husmannskost hos Al Giardino Degli Indoratori.

Du finner spennende restauaranter rundt Piazza delle Erbe
Det det finnes torg er det også bordservering
Spisestedene i Genova er både gode og rimelige
22:00

SMUGENE I GAMLEBYEN

Mens Le Strade Nuove, området rundt Palazzi dei Rolli og bydelen Pre tar kvelden tidlig, er det nå utelivet i andre ende av byen våkner. Labyrinten av smale smug caruggi mellom Via di Canneto Il Lungo og Via di S. Bernard er fulle av små og spennende barer og utesteder.

Negroneria Genovese og Kamun Lab er gode barer, mens La Cialtroneria, Le Delizie dell'Amico og Il Vizio Di Cambiare er suverene steder for nattmat.
Le Delizie dell'Amico er et godt sted for nattmat
Det er ikke alltid lett å gå videre fra et godt sted
Smugene i bydelen Molo er fulle av spenende barer
KURIOST OM

GENOA

BYENS FØRSTE BANK

Palazzo di San Giorgio var hovedkontor for Casa delle compere e dei banchi di San Giorgio hvor Marco Polo fikk lån til sine tokt. Banken ble stiftet av formuende handelsfamilier i 1407.

EN GOD ØKONOMI

Skipsfart er fortsatt viktig for handelsbyens økonomi, men også produksjon av blomster, vin og olivenoljer har gitt  innbyggerne i Genoa en økonomi godt over landsgjennomsnittet.

Den fallene engelen er symbol for Monteverde

EN VAKKER DØD

Ved Staglieno Cimitero Monumentale finner du vakre skulpturer Augusto Rivalta, Leonardo Bistolfi, Edoardo Alfieri og Santo Varni. Den vakreste er Engelen av Giulio Monteverde

SMAKEN AV GENOA

Fersk basilikum, pinjekjerner, parmesan, pecorino, hvitløk og god olivenolje mortes sammen til pesto genovese. Smaker best med fersk pasta og sverdfisk, blekksprut eller muslinger.

Ved Pestobene lages fesk pesto gjennom hele dagen

GENOA’s NABOLAG

CASTELLETTO

Velstående nabolag med grønne hager og store palass. Ta turen Med den historiske kabelbanen til Belvedere Castelletto og Villa Gruber De Mari Får majestetisk utsikt over byen.

PRE

Studentene trekkes mot de multikulturelle kafeene langs havnen, men bydel er først og fremst kjent for sine praktbygg. Ta turen for Balbi Senarega og Royal Palace museet.  

Havnen domineres av cruisebåter og industri

PORTO ANTICO

Den en gang så  vellykkede havnen er i dag et mindre vellykket byutviklingsprosjekt, hvor  hovedattraksjonen er en sliten fisketank og gamle filmkulisser. Ta turen for MuMA.

MOLO

Byens største severdigheter finner du blant de livlige smugene i Molo. Hyggelig kafeer og spennende småbutikker på dagtid, med sceneskifte for restauranter og barer utover kvelden.

Molo er det livligste nabolaget i Genova

CARIGNANO

Tilbaketrukket og rolig nabolag som brer seg over flere åser. Ta turen for Santa Maria Assunta Kirken og statsarkivet Archivio di Stato med dokumenter tilbake fra 1200-tallet.

SAN VINCENZO

Kart i området med færre turister mellom togstasjon i Gamlebyen Hvor høydepunktet er Mercato Orientale. Ta turen for butikkene i Via S. Vincenzo og barene i Via Colombo.

Triumfbuen troner utenfor Genova Brignole stasjonen

FOCE

Utenfor togstasjon venter triumfbuen ved The Scalinata delle Tre Caravelle og parkanlegget Piazza della Vittoria. Her finner du også det hyggelige bydelsmarkedet Mercato della Foce.

Manarola er den hyggeligste blant de 5 byene
UTFLUKT

CINQUE TERRE

«Cinque Terre karret seg til Unesco beskyttelse i 1997, men det er allerede varslet den blir trukket tilbake. Kulturlandskapet med terrasser for oliventrær og drueranker tok århundrer å forme. I dag er kulturen glemt og den vesle nasjonalparken er bedre kjent for bloggernes nøye planlagte selfies. De 5 landsbyene Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola and Riomaggiore livnærer seg ikke lenger av fiske, men turisme. Det er ikke lenger esler som frakter varer langs klippene, det er for lengst etablert asfalterte veier. Kyststien som leder mellom bosetningene er fortsatt spektakulær, men du går i kø blant andre utlendinger.

Varanazza lokker besøkende fra hele verden
Alle vil være først for et godt bord i Corniglia
Mange tar toget fra Monterosso gjennom sommeren

For de med eget kjøretøy er tunnelene mellom Deiva Marina og Riva Trigoso en kurios opplevelse. Stans for en drink ved Bagni La Secca Sas og L'Oblò eller Nûa Natûa for lunsj. Du kan ellers tilbringe natten i telt, campingvogn eller hytte ved Camping Smeraldo. For togreisende er tunellene kun en distraksjon fra havutsikten. Mindre kommersielt alternativ til Cinque Terre er Tellaro og Porto Venere som ligger på hver side av havnebyen La Spezia.

Tellaro er like idyllisk som byene langs Cinque Terre
Har du spørsmål til artikkelen? Spør en Reiseekspert

Foto: