GRANADA
GRANADA
GRANADA

GRANADA

GRANADA

Moskeer, arabiske bad og livlige bazarer, vi er i Granada. Byen er en internasjonal severdighet med mange besøkende, men Alhambra, de mauriske kalifers residents er utvilsomt verdt et besøk. Vel nede i det hyggelige bysentrum ligger alt til rette for et flott opphold, med komfortable overnattingssteder, gode restauranter og spennende barer.

24 TIMER I

GRANADA

I 1212 ble maurerne drevet ut av Spania av en kristen koalisjon under Alfonso VIII av Castilla. Det eneste gjenværende mauriske riket var Kongedømmet Granada, som overlevde frem til den siste herskeren, Boabdil, kapitulerte den 2. januar 1492.

08:00

TOSTADA CON TOMATE

Ristet brød og salsa av solmodne tomater med lagret skinke og god olivenolje tostada con tomate aceite y jamón er typisk spansk frokost. Start dagen i fredelige omstendigheter på universitetsplassen ved den botaniske hage. For internasjonal frokost sjekk ut Café Baraka.

En fredelig morgenstund ved botaniske hage
Fuente de las Batallas på Plaza del Campillo
Napoleons tropper utførte mye av herverket på monumentet
09:00

FORSØMT LANDEMERKE

Følg den trekledde Gran Vía de Colón avenyen eller souvernirbutikkene i den mer rustikke Calle Elvira til landemerke Puerta de Elvira. Den 1000 år gamle porten som ble reist av sultaner fra Zirid dynastiet i Algerie var en gang inngang til det arabiske nabolaget.

10:00

HISTORISK UTSIKT

På vei opp den smale brosteinsgaten får du med deg utsikten ved Mirador de la Lona før du følger hovedleden til Mirador de San Nicolás. Herfra har du samme utsikt som fra Plaza Victoria i dalbunnen, mens fra toppen av åssiden får du med Sierra Nevada i bakgrunnen.

Du har nesten samme usikt fra Plaza Victoria i dalbunnen
Det 1000 år gamle Palacios Nazaríes blir godt ivaretatt
Fra Palacio de Generalife har du utsikt mot Palacios Nazaríes
11:00

ISLAMSK BYGGEKUNST

Turen ned går via Plaza Victoria til den 1000 år gamle Aljibillo broen før du følger Cuesta del Rey de los Chinos opp til Alhambra. Det kan ta en hel dag å få med seg alt det severdige på den UNESCO listede festningen, så start med det mest imponerende; Palacios Nazaríes

13:00

CARRERA DEL DARRO

Veien tilbake mot sentrum går via den sjarmerende promenaden Paseo de los Tristes som følger Darro elven. Du passerer det 1000 år gamle El Bañuelo badet og Hammam Al Ándalus som er ble bygget i gammel stil. Her kan du oppleve et tradisjonelt arabisk bad.

Elvepromenaden leder deg tilbake til sentrum av byen
I hestelandet Al Andalus har gående vikeplikt for ridene
Ved Bar los Diamante får du smakfull mat og god stemning
14:00

DET SPANSKE KJØKKEN

Bar los diamantes I ved Plaza Nueva har blitt en klisje, men det smaker fortsatt. Har du nok energi bør du ta turen til Bar los diamante II ved Plaza de los Campos hvor du spiser blant lokale og ikke bare tilreisende, ellers får du ta til takke med tapas blant andre utlendinger.

16:00

DEN MAURISKE BAZAAR

Mercado San Agustín var hvor bønder, fiskere og slaktere stolt viste frem sin varer. I da er dette stort sett kun for turister. Dropp markedet og ta i stedet en tur innover Calle Calderería Nueva hvor marokkanske kremmere forfører deg med handelsvarer fra den arabiske verden.

Det er orientalsk stemning i bazargaten Calle Calderería Nueva
Granada har en fin ballanse mellom historie og hverdag
Det er mer spennende bak katedralen enn foran
17:00

HELLIGDOMMENS BAKGÅRD

Catedral de Granada ligger inneklemt blant bygårder, men tar du bakinngangen ved Calle Officios får du en stemningsfull entre. Ikke gå glipp av den arabiske bazaren Alcaicería før du tar turen inn i helligdommen for et blikk på det overdådige interiøret av marmor og gull.

Følg San Jerónimo for en sacral time ved Monasterio de San Jerónimo, Basílica de San Juan de Dios og Santuario de Nuestra Señora del Perpetuo Socorro
Ved Provincias får du godt å drikke og smakfull tapas
Det er lite spennende i byens handlegate Calle Mesones
Bokhandleren Librería El Tiempo Perdido fortjener et besøk
18:00

LITERÆRT TEMPEL

Ta et snitt ved baren Provincias før du rusler ned mot antikvariatet Librería El Tiempo Perdido. Bokhandelen er så vakker at du ikke trenger være boknerd for å verdsette den. Fra den litterære oasen følger du en av byens parallelle handlegater til Plaza del Carmen.

19:00

SLITEN TURISTGATE

Calle Navas var en gang stedet fastboende gikk for spennende gastronomi, men i dag er dette kun for turister. Ta turen gjennom den forsømte gaten for gode steder i Calle Virgen del Rosario. En drink ved La Tana, Tapas ved La Pajuana eller middag ved La Botillería.

Styr unna stedene i turistenes restaurantgate Calle Navas
La Botilleria er et veletablert og godt serveringssted
Taberna La Tana og La Pajuana er gode alternativ i nabolaget
20:00

SMAK AV AL ANDALUS

Dette kvartalet er både et godt og et spennende sted å tilbringe kvelden, men ta heller turen til Plaza de la Trinidad hvor Betula Nana er en restaurant å få med seg. Vil du smake sjelen av byen i enklere og mer joviale omstendigheter er Poetas Andaluces II et folkelig sted.

22:00

EVENTYR FOR VOKSNE

Det er først nå byen våkner til liv og familiene samles for middag. La deg lokke av ledige bord og små glass med tilhørende apetittvekkere før kveld blir til natt. Bohemia Jazz Café er utvilsomt mest stemningsfull, mens Verdi Cocteleria er et godt alternativ i andre enden av sentrum. Vil du fortsette når barene stenger er Calle Pedro Antonio de Alarcón rett sted.

Margot er en av de bedre barene i utelivsnabolaget
Det er mer ungdommelig i Calle Pedro Antonio de Alarcón
Stukas er en litt mer rocka bar som holder åpent lenge
KALIFENES PALASS

ALHAMBRA

Med utsikt over Granada med Sierra Nevada i bakkant troner de mauriske kalifenes palass på høyden ved byen. Dekadensen ved Alhambra var beskyttet av en massiv festningsmur. Vakre hager og gårdsrom med fontener og basseng, overdådige saler og oppholdsrom med eventyrlige ornamenter. Opplev buegangene ved Myrtegården og flisbelagte gulv ved Løvegården. Palassets vegger var prydet med arabiske vers, rommene innredet med fløyel og silke, mens i den velholdte hagene vokste eksotiske trær og planter. Byggverket ble rasert både da maurerne ble fordrevet i 1492, og senere av europeernes byggevirksomhet, men befestningen har senere blitt omsorgsfullt restaurert og står i dag på UNESCO verdensarvliste.

Palasset er møysommelig restaurert etter Napoleons herværk
SEGREGASJON ELLER MANGFOLD

BEIRO & ZADIN

Har du mer tid til rådighet bør du utforske immigrantenes og de konservatives nabolag. Beiro er stedet hvor lokale flyktet når turistene inntok Granada. På hver side av den massive tyrefektingarenaen Plaza de Toros finner du villastrøk og bygårder. Granada har ingen stor tradisjon for tyrefekting og arenaen brukes i hovedsak til kulturelle arrangement. Zadin var tidligere en egen by, men stadig vekst gjorde bosetningen en del av Granada. I dag utgjør befolkningen en spennende blanding av emigranter fra sør amerika. 

Spørsmål til artikkelen? Spør Reiseeksperten

Foto: