ATEN
ATEN
ATEN

ATEN

ATEN

Ved foten av Akropolis hviler Aten som den har gjort i flere tusen år. I den urbane byen er det vinduer ned i den antikke underverdenen. Mens rundt arkeologenes oppdagelser ligger den energiske metropolen, med yrende handlegater og et av Europas mest spennende uteliv.

BYDELENE

De fleste turister finner raskt veien til Plaka. Tidligere Atens nattklubbområde, men i dag er det pittoreske hus i pastellfarger og smale gater som dominerer bydelen, sammen med cafeer, suvenirbutikker og boutique hotell.

Herfra er det kort, men bratt vei opp til Parthenon, men det er en vel så hyggelig vei fra Montastiraki via Dioscuri. dioskouriathens.gr

Et besøk til Plaka er ikke komplett uten et besøk til Brettos – det eldste destilleriet i Athen. Her produseres ikke bare Ouzo, men også både farge-/og smaksrike likører som pryder baren. Som alt annet i dette området er det polert fasader og mye turister. Sjekk ut baren brettosplaka.com

MONTASTIRAKI

Mindre pyntet, men ikke mindre kommersiell. Her ligger markedsboder og småbutikker tett, i en bydel som virker livnære seg antikk og bruktmarkeder. Montastiraki er egentlig ganske hyggelig, men detkan være vel folksomt.

Oppsøk Avissinias for de beste suvenirene, Ifestou for alt du har glemt hjemme og Adrianou for lunsj eller en ouzo før middag. Her er 360 Degrees og A for Athens gode hotellvalg.

De fleste turister finner raskt veien til Plaka, byens mest turisttilpassede område.
De fleste turister finner raskt veien til Plaka
Montastiraki er egentlig ganske hyggelig, det er bare svært folksomt.
Montastiraki er egentlig ganske hyggelig, det er bare litt mye turister.
Når du trenger en pause fra restaurantenes innkastere og selgernes gode tilbud, finn veien til Couleurs Locale sin herlige takterrasse som hevers eg over kaoset couleurlocaleathens.com

Som et alternativ til hordene av turister rundt Plaka og Montastiraki kan du lete opp triangelet mellom Syntagma, Omonia og Montastiraki hvor det ligger hyggelige torg, markeder og gater fastboende foretrekker.

Enfavoritt er Agias Irinis-plassen ved Aiolou. Her er noen av byens mest trendy serveringssteder som Tailor Made tailormade.gr.

Følger du Aiolou videre nordover kommer du til Atens største ferskvaremarkedet Agora, hvor nyslaktet kjøtt henger siden om side med tunfisk og blekksprut. På andre siden av veien selges frukønnsaker, og et supert utvalg av tørket, saltet og røkte skinker og pølser.

Kanskje er den beste suvenir du kan ta med deg fra Hellas et kilo Pastourma eller to?

PSIRRI

Psiri, Psyri, Psyrri eller Psirri var bydelen hvor Koutsavakideswere lenge styrte, en kriminell gruppe med lange barter, trange jeans og spisse sko -  og stedet hvor Lord Byron skrev Maid of Atens.  

Området er i dag en blanding av bohemer som senere bosatte bydelen, og hipsterne som gårdeierne finner mer betalingsvillige. Det betyr verkstedene forsvinner og stadig etablering av nye barer.

Bydelen Psirri kan være interessant å besøke på dagtid, men det er først utover kvelden den våkner til liv. Ta gjerne turen til Tranzistor i Protogenous 10, som har utmerket mat og drikke, eller Cantina Social i Leokoriou 6, for cocktails og sporadiske utstillinger.

For smakfull tradisjonell gresk mat tar du turen til Oinopoleion i Eschilou 12 som også serverer vin fra egen vingård. oinopoleio.gr

. I triangelet mellom Syntagma til Omonia og Montastiraki finnes hyggelige torg, markeder og gater. En av våre favoritter er Agias Irinis Plassen ved Aiolou.
I triangelet mellom Syntagma til Omonia og Montastiraki finnes hyggelige torg, markeder og gater. En av våre favoritter er Agias Irinis Plassen ved Aiolou.
Bydelen Psiri kan være interessant å besøke på dagtid, men det er først utover kvelden den våkner til liv.
Bydelen Psiri kan være interessant å besøke på dagtid, men det er først utover kvelden den våkner til liv.
Men for en rolig formiddag eller en artig utelivopplevelse skal du ta turen til bydelen Keramikos.
Men for en rolig formiddag eller en artig utelivopplevelse skal du ta turen til bydelen Keramikos.

KERAMIKOS

Ønsker du å unngå alle turister kan du ta metroen til en av bydelene i utkanten av byen, som for eksempel fasjonable Kifissa. Men for en rolig formiddag eller en artig utelivopplevelse skal du ta turen til bydelen Keramikos. Det ligger en rekke barer og kafeer rundt Plateiaplassen ved Gazi, men du må over på andre siden av veien Odos for å finne barer som Kerameion rundt Keramikou og Plateon.

Det er bare turister som drikker Mythos. Hovedsakelig fordi Alfa og Fix er rimeligere i innkjøp og smaker omtrent det samme. Uten å begi seg inn på de mange mikrobryggeriene som selvsagt er å foretrekke, forsøk heller Zeos, Eza eller Nissos som er tilgjengelig de fleste steder  
Følg den hyggelige gaten Aiolou videre nordover og du kommer til Atens største ferskvaremarkedet Agora, hvor nyslaktet kjøtt henger siden om side med tunfisk og blekksprut.
Følg den hyggelige gaten Aiolou videre nordover og du kommer til Atens største ferskvaremarkedet Agora, hvor nyslaktet kjøtt henger siden om side med tunfisk og blekksprut.
På andre siden av Athinas selges frukt og grønnsaker, og et supert utvalg av tørket, saltet og røkte skinker og pølser.
På andre siden av Athinas selges frukt og grønnsaker, og et supert utvalg av tørket, saltet og røkte skinker og pølser.

OVERNATTING

SENTRALT I MONTASTIRAKI

360 DEGREES

Moderne og enkelt, men samtidig personlig og praktisk. Med beliggenhet midt på Montastiraki plassen ligger Aten for dine føtter. Herfra er det kort vei til alt. Det litte minimalistiske hotellet med kun 20 rom er ofte utsolgt. Med flott takbar og en god restaurant med utsikt til Akropolis, er det lite å være misfornøyd med. Noen av rommene kan være små, og det livet fra byen høres særlig på de nederste rommene, men 360 Degrees er et meget sentralt utgangspunkt for et besøk til oldtidsbyen. Både service og frokost er upåklagelig, rommene plettfrie og metrostasjonen få skritt utenfor døren. Monastiraki Sqr. | 360hotelathens.com

BOUTIQUEHOTELL I PSIRRI

O & B ATHENS BOUTIQUE

Ikke la deg lure av beliggenheten, O&B Athens Boutique med 22 romslige og behagelige rom ligger 15 minutters spasertur gjennom bilfri promenade til både Akropolis og Plaka. Hotellet ligger i Psirri, et kvartal fra den livlige promenaden Adrianou. Personalet ser til dine minste behov og gir deg personlige anbefalinger etter dine preferanser, enten det er teaterbilletter eller hjelp til å planlegge utflukter. Tips. Få med deg markedet ved Thēseiou! Leokoriou 7 | oandbhotel.com

FAVORITT PLAKA

ATHENWAS

AthensWas er et lite, fredelig og moderne designhotell ved Acropolismuseet, i den bilfrie delen av gaten Dionysiou Areopagitou mellom Akropolis og Zeus tempelet. Valnøttinteriøret og marmorgulvene gir sammen med Le Corbusier innredningen et retro inntrykk.  Alle de 21 rommene har store komfortable senger, marmorbad og balkong. AthensWas har sentral beliggenhet i utkanten av Plaka, 200 meter fra metroen. Dette smakfulle boutiquehotellet har full servering både i egen bistro og på takterrassen, selvsagt med utsikt over Akropolishøyden. Dionysiou Areopagitou 5. | athenswas.gr

EKSKLUSIVT I SYNTAGMA

GRAND BRETAGNE

Grande Bretagne i hjertet av Aten er elegant og overdådig. Rommene ved det ærverdige hotellet er innredet med restaurerte antikke møbler. I vinterhagen serveres champagne og kaviar eller klassisk ettermiddagste mellom palmer og persiske tepper. Selvsagt finnes også en egen dedikert sigarbar. Det er badekar og kandelaber på alle rom, og gjester gis 2 timers tilgang til hotellets spa med basseng i hvit marmor, urtedampbad og badstue. Det er utendørsbasseng med utsikt til Mt Lycabettus ved hotellets takterrasse. Hotel Grande Bretagne ligger rett ved Syntagma Square og Parliamenter. 1 Vasileos Georgiou | grandebretagne.gr

LUKSUS I SYNTAGMA

KING GEORGE

King George er det rocco-innredede søsterhotellet til Grand Bretagne. Store luftige rom med balkong, flere med utsikt over Parthenon og generøse baderom med badekar og separat dusj. Siden boutiquehotellet rett ved Agia Irinis’s plassen og Plaka åpnet dørene i 1936 har det vært foretrukket av celebriteter, deriblant Frank Sinatra og Marilyn Monroe. Hovedattraksjonen er Tudor Hall, stjernerestauranten på 7. etasje med imponerende utsikt og en raffinert middelhavsinspirert meny. Hotellet ligger innenfor gåavstand til Acropolis, Monastiraki markedet og Atens handlegater. 3 Vas. Georgiou A' St, 105 | kinggeorgeathens.com

FREDELIG OG LUKSURIØST I SYNTAGM

ELECTRA PALACE

Electra Palace er et fredelig 5 stjerners hotell med sentral beliggenhet i forhold til Atens attraksjoner. Det kan være verdt å betale litt ekstra for rommene som har utsikt til Akropolis, ellers er det en fin utsikt over Plaka og Acropolis fra svømmebassenget på takterrassen i 5. etasje. Rommene er klassiske, nærmest old school. Suitene har tregulv med orientalske tepper og baderom med jacuzzi. Presidentsuiten har egen terrasse med basseng og dampbad. Det er kun 15 minutter å spasere opp til Acropolis. Luksuriøst, men mer moderat enn Hotell Bretagne og King George rett ved. 18-20 N.Nikodimou street. | electrahotels.gr    

Athen har vokst sammen med naboen og havnebyen Piraeus, snaue 10 km østover, ca 20 min med metro fra Monastiraki. Pireus er porten til hele det greske øyriket.
Athen har vokst sammen med naboen og havnebyen Piraeus, snaue 10 km østover, ca 20 min med metro fra Monastiraki. Pireus er porten til hele det greske øyriket.

UTFLUKTER                                                                        

GRESKE ØYER

Aten har vokst sammen med naboen og havnebyen Piraeus, snaue 10 km østover, ca 20 min med metro fra Monastiraki. Pireus er porten til hele det greske øyriket.

Herfra går daglige ferger til Izmir, Chios, Siros, Kithnos, Paros, Serifos, Milos, Santorini, Kreta, Korfu, Hell, Ermioni, Egina og Salamina. I sommersesongen rekker man fint lunsj på Egina, Poros eller Hydra da båtene går annenhver time.

PIREUS

Fergehavnen ikke er verdt turen i seg selv, men småbåthavnen 700 meter unna et flott sted å senke skuldrene. Best utsikt er fra østsiden av havnen, hvor det ligger flere hyggelige restauranter og barer. Det stiligste serveringsstedet i Piraeus er CHE. En søramerikansk restaurant og bar med gode rytmer og herlig stemning i sentrum av byen, midt mellom fergehavnen og småbåthavnen. cherestaurant.gr

Uavhengig om man skal benytte seg av den utmerkede fergeforbindelsen til det greske øyriket eller ikke, kan man like gjerne ta metroen for en frappè her som i en annen bydel. Hotellstandarden er enkel i denne byen, men Hotel Piraeus Dream ved fergeleiet har enkle rene rom til en grei pris. Hotel Phidias ved småbåthavnen har litt mer sjarm, og tilbyr kostnadsfri henting av bagasje i båthavnen.

Spørsmål til artikkelen? Spør Reiseeksperten

Foto: