BALI
BALI
BALI

BALI

BALI

Bali ligger som en isolert enklave i den islamske republikken Indonesia. Under Nederlandsk kolonistyre ble skogene hugget ned og eksportert, før japanerne kom inn og tappet området for naturresurser. I dag står turisme for 80% av øyas inntekter, hvorpå kultur og religion har måtte vike for turistenes ferievaner. Det er internasjonal atmosfære blant templer, suvenirbutikker, yogasenter og utesteder.

Det myldrer av menn i neonfargede singletter og kvinner i shorts de for lengst har vokst ifra. Her spises toast til frokost, pizza til lunsj og middagen serveres med påmfri. Gjerne med Pringles som mellommåltid. Veien er derimot kort til lokale smaker. I hver sidegate finnes bugnende fruktboder og lokale cafeer Warungs som serverer tradisjonelle og kortreiste spesialiteter.

5 millioner turister besøker årlig Bali, Indonesias fremste charterreisemål.
Kuta er den største turistkolonien på Bali

Kuta har mange betydninger på Sanskrit, og flere øyer har sitt Kuta. Som regel betegnelsen på den største bosetningen. På Bali er Kuta synonymt med et trafikkert bysentrum, heftig uteliv og en kilometerlang grumsete sandstrand. Det er roligere, men langt ifra mer spennende ved Seminyak eller Sanur. Det ligger strandbarer hele veien fra flyplassen til Canggu, hvor den største er Potato Head.

Om ettermiddagen rigges stranden for solnedgang

I Uluwatu og Canggu er det veltrente kropper fulle av katalog-tatoveringer. Erfarne surfere har for lengst funnet andre øyer, men lokale strandgutter deler villig bort surfetips og billige komplimenter. Like mange vestlige serveringssteder, men også flust av kombucha og smoothiebarer. Rosabloggerne valfarter til Single Fin i Uluwatu, mens stilfulle La Brisa er stedet å bli sett i Canggu.

Velger du strandstemningen ved La Brisa i Canggu,
...eller klippene ved Single Fin i Uluwatu

Overalt ligger påkostede boutique hotel til en håndfull tusenlapper natten. Har du mange følgere på Instagram får du fort oppholdet sponset. Her er det bloggerne som står for markedsføringen. De godt bemidlede samles ved strandbaren Omnia og skjermede hotellkompleks rundt Nusa Dua. Her er Ritz Carlton og St Regis blant favorittene. Vi foretrekker Six Senses.

På Bali treffer du samme turister som ved andre feriekolonier, men det er russiske og kinesiske turister som dominerer
Det spirituelle har måtte vike for det kommersielle

Ubud var tidligere åndelig fristed for meditasjon og selvransakelse. Selv om det fortsatt finnes et par større yogasenter, er det flere Starbucks. Hinduistisk kultur er erstattet med kapitalistiske verdier, og tradisjoner som ikke passer turistenes ferievaner har måtte vike. Den mest bisarre severdigheten er Alas Harum hagen og risterrassene ved Tegallalang, hvor risbøndene har blitt gjort til attraksjon.

Ded er risterrasser overalt på Bali, og ingen grunn til å gå i kø ved Tegallalang
Heller ikke byporter trenger du stå i kø for. Hver landsby har sin portal.

Medisinbyen er likevel et verdig reisemål, med prisverdige overnatting og spisesteder. Wapa de Ume og Viceroy, begge like utenfor sentrum, er blandt de bedre ressortene. I Sentrum er Komaneka, ved badeanlegget Folk Pool & Gardens, godt sted å slappe av mellom utfluktene. Liap, en av Ubud’s bedre restauranter ligger på samme sted, i passe avstand fra den hektiske handlegaten Jalan Raya.

Det er mindre folk, halve prisen og like mange aper ved Sangeh

I den tidligere så fredfulle byen handler det i dag mest om designbutikker og gallerier. Jalan Karna kan være vel masete, men tverrgaten Jalan Dewisita er riktig så hyggelig. Artigste severdighet i sentrum er apeskogen Mandala Wisata Wenara. Utover dagen blir den vel folksom og Apeskogen Sangeh utenfor sentrum er å foretrekke. Et besøk til Tirta Empul tempelet for et bad i den hellige kilden hører med. Legg inn et besøk til glassblåserverkstedet Sari Timbul på vei tilbake.

Suvernirer i stoff, glass og metall er ofte produsert rundt Ubud

Mange av de gamle tempelruinene på øya er renovert til det ugjenkjennelige, med digitale køsystem for de standardiserte Instagrambildene bloggerne higer etter. Hundrevis av fuglereder, husker og byporter er satt opp mellom severdighetene for å avlaste turiststrømmen til de mest kommersielle motivene. Verst er Pentaran Lempuyang, mens Pura Luhur Batukaru og Pura Besakih er noe bedre.

Pura Bratan er tilegnet Shavinisme, den eldste av hunduismens trosretninger

Noen av de flotteste stedene på Bali ligger rundt sjøene ved Munduk. Fjellveiene til nordkysten går gjennom storslått landskap. Opplev Bedugul og Ulunj Danu Beratan tempelet, før du tar en dukkert ved Panas Bajnar. Selv om øya Menjangan helt i vest og Pasar Tingkat markedet i Buleleng er verdt å få med seg, kan ikke nordkysten av Bali, med feriebyen Lovina, beskrives som annet enn lurvete.

Rundt Bunutan ligger enrekke sjarmerende fiskerlandsbyer

Amed er unntaket. Den vakre Jemeluk bukten er okkupert av dykkesenter eid av utlendinger, mens langs den lange vulkanske stranden ligger små familiedrevne barer, gjestehus og sjarmerende kroer. Stranden vinner ingen pris, men den er fredfull og har storslått utsikt til Agung vulkanen. Rundt odden ligger de tradisjonelle fiskerlandsbyene ved Bunutan, og et par gode gjestehus.

Padang Bai er mer enn en fergehavn for båtene til Gilliøyene

Candidasa og havnebyen for fergene til Gilliøyene Padang Bai er vestkystens feriebyer. Her som ellers valser turistene rundt med I Love Bali på brystet og badetøy som drukner i resultatet av vestlig diett. De fleste uten anelse om Balinesisk historie. En flott utflukt er derimot til kildene i Taman Tirtagangga parken og Balai Gili hagen, som opprinnelig ble laget til rajaens forlystelse

Taman Tirtagangga ble bygget etter ordre fra den siste Rajah i Karangasem
Hver dag valfarter tusenvis av turister til Nusa Lembongan for en selfie på toppen. Istedenfor å følge massene, legg heller utflukten til fjellandsbyene og klippene i Abang regionen på nordsiden av Bali.

OVERNATTING

Bali har et endeløst utvalg nyetablerte og pretensiøse hotell, og overalt finnes noe i din prisklasse. Vestlig standard kommer til vestlige priser, mens mange lokale leier ut rom for en femtilapp per natt. Her er mer komfortable favoritter;

BRA
Nandini Jungle Resort
Godt skjult i regnskogen utenfor Ubud. Her er du i bero av transport for å oppleve området, men med upåklagelig komfort midt i jungelen trengs ikke så mange utflukter. Etter en eksotisk natt i en av trehyttene er det morgenbad til lyden av tropiske fugler, mens apene følger med fra tretoppene. Hotellets egen kabelbane tar deg rundt på eiendommen, men forbered deg på en del trapper.

BEDRE
Como Uma Canggu
Moderne hotel i glass og stål med havutsikt. Umiddelbar nærhet til Canggu’s populære bølger og øyas beste sted å tilbringe kveldene, La Brisa. Tilbaketrukket fra den hektiske Jalan Pantai Batu Mejan, med serveringsteder og kontorfellesskapet Dojo et steinkast unna. Hotellet har avslappet bassengområde, egen surfeskole drevet av Tropicsurf og kjøkken drevet av Shambhala’s Glow Café.

BEST
Six Senses Uluwatu
Klippehotellet helt sør på øya er så eksklusivt det blir på Bali. Et resort i verdensklasse med titalls evighetsbasseng og utsikt mot det indiske hav. Lokale og internasjonale spesialiteter tilberedes på Robatayaki-griller, spaavdelingen tilbyr massasje, damprom og yogatimer, mens resepsjonen tilrettelegger for surfekurs, dykking, havfiske eller en runde på golfbanen. 

Bali har et endeløst utvalg fasinerende hotell. Her fra Como Uma.

BALI PÅ BUDSJETT

  • Dip &Doze er et stilfult hostel med takterrasse like ved Berawa stranden i Canggu
  • Bali Bamboo Jungle Huts and Hostel ligger blant risterrassene like utenfor Ubud
  • Beach Hut Hostel ligger i gangavstand fra flyplassen og kun 500m fra stranden
  • Host @Vulcano ligger isolert til i fjellandsbyen ved Gunung Batur vulkanen
  • Tambun Sari Beach Homestay har 2 enkle bungalows ved Amed stranden
Det er ikke helt uten grunn The Lawn i Changgu er et populært sted

PRAKTISK

Lokalbuss Bemos går over hele øya, og koster sjeldent mer enn et par kroner. Taxitjenesten Grab fungerer utmerket, og velger du scootertransport er prisene svært hyggelige. De aller fleste hotell og gjestehus har scooterutleie, men det er rimeligere å leie direkte fra Bandara Parkir ved flyplassen. Små hurtiggående privatbåter og langt rimeligere saktegående passasjerferger tar deg ut til øyene. Lokalt sim-korts selges i ankomsthallen ved Ngurah Rai flyplassen. Kjapt, enkelt og veldig rimelig. Minibanker finnes overalt. Maksuttak er rundt 1 500 kroner (2 500 000 indonesiske rupi).

Hurtiggende båter kjører daglig mellom Jemeluk og Gilliøyene

Gatematfavoritter du bør smake er Saté. Små trekullsgrillede grillspyd som serveres med ris og peanøttsaus. Nudelsuppen Bakso koster 10 000 IDR fra matbodene på gaten, og er å regne som Indonesias nasjonalrett. Stekt ris Nasi eller nudler Mie koster 15 000 IDR fra tradisjonelle Pasar Seni og Paasar Malam. Der får du også stekt kylling Ayam eller fisk Ikan, med ris og grønnsaker for rundt 20 000 IDR. For biff Rendang med friterte soyabønner Tempeh må du ut med 25 000 IDR. Ved hotellrestauranter og internasjonale barer betaler du det femdoble for samme måltid. En liten Bintang koster fra 15 000 - 100 000 IDR.

Noe av den beste maten får du fra mattrallene. Det er alltid tid for Bakso.
Det er mange variasjoner av Tipat blayag, alle er riktig smakfulle
Frukt året rundt. Mangosten, slangefrukt, soursop og durian er favoritter.

Foto:

Eilert Larstorp Paulsen | Shutterstock