BUDAPEST
BUDAPEST
BUDAPEST

BUDAPEST

BUDAPEST

Delt i to av Donau, med Buda på den ene siden og Pest på den andre, byr den ungarske hovedstaden på en fin kombinasjon av historie, kultur og forlystelse.

MINIGUIDE

BUDAPEST

Bydelene knyttes samme av seks broer. Elisabeth-broen hadde en gang verdens lengste spenn på 290 meter. Eldst og mest berømt er Kjelde, den første forbindelsen mellom Buda og Pest. Løvefigurer som vokter broen figurerer byens våpenskjold. Margrete og Arpad-broen forbinder Pest og Buda med den 2,5 kilometer lange og 500 meter brede Margrete-øya midt i Donau. Øya som opprinnelig var et kongelig jaktrevir, er i dag et frodig friområde met et større utendørsbad og friluftsteater. De andre broene er Petőfi og Rákóczi.

VESTKANTEN

På en høyde vest for elven ligger den gamlebyen Buda, hvor de fleste turister ender opp. Her er byens karakter for lengst tilpasset turistene, og prisene justert etterspørselen. Selv om plassen ved Mathiaskirken er pen og utsikten til parlamentsbygningen flott, er det lite spennende. En kuriositet er at høyden omtales som fiskerbastionen etter fiskerne som en gang solgte sin fangst på denne høyden, i trygghet innenfor bymurene. Litt lenger sør ligger det godt vedlikeholdte Buda-slottet, opprinnelig en middelalderborg 1500-tallet, og det en gang så ærverdige badet ved Hotel Gellert.

ØSTKANTEN

Mer spennende er Pest siden. Områder som tidligere kun frekventertes av døgenikter og løsfugler er nå blant de mest trendy delene av byen. Her ligger kafeer, restauranter og ruinbarene tett, og det er aldri langt mellom handlegater og livlige smug. Her ligger den største kirken i Budapest, St. Stefan Basilika, det tok tre arkitekter 50 år å ferdigstille, med et areal på 4000 kvadratmeter, en kuppel som rager nesten 100 meter over bakken, og en kirkeklokke som veier nærmere 10 tonn. Statsoperaen hvor balustraden er dekorert av 16 kjente operakomponister, og adkomst domineres av Ungarns store stoltheter Franz Liszt og Ferenc Erkel. Her finner du også den jødiske synagogen og Madach Szinhaz teateret.

Ruinbar var opprinnelig illegale serveringsteder i nedlagte bygårder. I dag er de fleste kommersialisert, men har rendyrket det røffe utrykket med graffiti, stål og mur

UTELIV

Midt blant disse ligger den mest kjente ruinbaren, Szimpla Kert (szimpla.hu), hvor du kan drikke kaffe på dagtid, eller feste natten lang blant graffiti, stål og mur. Blir du sulten ligger Karavan vegg i vegg, opprinnelig et mikrobryggeri, men nå har en rekke matvogner inntatt gaten. Ta også turen til Gozsdu Udvar, hvor restauranter og barer ligger tett i de lange sidegatene. Ønskes det riktig god ungarsk mat, kan vi anbefale lam eller villsvin hos den lille, men meget smakfulle restauranten Kispiacc.

MARKED

Markedshallen (piaconline.hu) er et utmerket sted å forsøke ungarske spesialiteter. La deg imponere av årstidenes grønnsaker og tørket, røkt og pulverisert pepperfrukt både i søte og fyrrige varianter. Smak deg gjennom forførende tokaj viner og temperamentsfulle snaps. Her finnes også et godt utvalg ferskt kjøtt og fisk. I overetasjen selges håndlagde suvenirer, mens et par enkle boder serverer supper, gryter og andre lokale spesialiteter, sammen med et godt utvalg ungarsk øl.

Til forlystelse for besøkende og fastboende er byen arena for en rekke festivaler som Farsang karnevalet i februar, Mangalica festivalen til ære for den ungarske krøllete og smakfulle griserasen med samme navn eller fiskesuppefestivalen som hyller den lokale delikatessen Halazle.

BAD

Budapest har en rekke varme kilder som er kultivert til termiske bad. Fra tyrkiske hamam til moderne spa, hvor alle fungerer utmerket som rekreasjon etter kvelder med mye pálinka. Det mest kjente er Szechenyi, med totalt 18 basseng, dampbad og badstuer, hvor utendørsbadene holder 38 grader, også gjennom vinteren. Noen av innendørsbadene stenger kl 19, mens utendørsbadene og velværeavdelingen med en rekke badstuer og bad holder åpent til klokken 22. Et vakkert anlegg både innvendig og utvendig. Ta gjerne med egne håndklær og sandaler. szechenyibath.com

TRANSPORT OG OVERNATTING

Flyplassen er oppkalt etter den lokale komponisten Ferenc Liszt, og ligger 22km sørøst fra bysentrum. Lokalbuss 100E tar deg fra terminalen til Astoria på under en time. Lokalbuss 200E går til t-banestasjonen ved Kobanya. Billetter kjøpes på automater ved bussene, rett utenfor utgangen.

Foto:

Eilert Larstorp Paulsen | Shutterstock