CALAMIANØYENE
CALAMIANØYENE
CALAMIANØYENE

CALAMIANØYENE

CALAMIANØYENE

Calamianøyene ligger isolert til mellom Palawan og Mindoro, men øygruppen har blitt et populært utfluktsmål for turister fra El Nido. Tettstedet Coron Town som de fleste oppsøker ligger derimot ikke på Tagbanua-stammens gåtefulle øy, men på naboøya Basuanga. En hektisk ferieby hvor alt handler om utflukter til urfolkets landområde.

Stadig flere ankommer øygruppen med fly, men fortsatt kjører båter skytteltrafikk til El Nido. Turistene samles i feriebyen Coron, bygget for besøkende når øy-gudene etter 20 000 år, fikk øynene opp for kapitalisme. Ikke utenkelig øyas voktere, Tagbanwa stammen, hadde et ord med i laget. I dag er inngangspengene til de hellige sjøene urfolkets viktigste inntektskilde. Utleie av båter, mopeder og suvenirsalg er annen lukrativ virksomhet.

En særegen undervanngeologi og et titalls godt bevarte japanske skip som ble senket under krigen med amerikanerne, har gjort Calamianøyene til en av verdens mest ettertraktede dykkesteder.
Urbefolkningen driver turisme på nordsiden og landbruk på sørsiden av Coron

Hver formiddag forlater hundretalls båter fullastede med vestlige og asiatiske turister det enorme havneanlegget ved byen, for kolonnekjøring over sundet til den hellige øya. Det er flere steder å oppleve rundt Calamianøyene enn i Bacuit Bay ved El Nido, men også her gjør eksos og grillrøyk det ubehagelig i laguner og havner gjennom høysesongen, og du vil skinne av diesel etter svømmeturen.

Det kan lønne seg å leie en privat Bangka fra piren istedenfor å kjøpe utflukts pakkene. Heldagsleie i høysesong er 3500 PHP.  I lavsesong nedmot 1500 PHP i for en liten båt (6 pax).
Grillrøyken ligger legger seg tett i lagunene utover ettermiddagen.

Alle vil oppleve Kayangansjøen, en gang ansett å ha det reneste vannet i Filippinene. Med tusenvis av badegjester som svetter seg opp 300 trappetrinn daglig for en svalende dukkert, er det ingen som hevder dette lenger. Barracudasjøen er populær blant dykkere, men snorklere kan også se hvor ferskvannet bryter mot saltvann. Velg en tur som inneholder disse sjøene, og gjerne korallhagen.

Trapper tar deg trygt opp til Kayangan sjøen. Badetøy, flip-flops og dykkemaske er alt du trenger på Coron. Det selges kokkosnøtter underveis.
Det er redningsvestpåbud i Kayangansjøen, og svøming er kun tillatt innenfor sperringene.
Selv uten særlig marint liv er Luluyuansjøen (Barracudasjøen) populær blant dykkere.
TIPS FRA REISEEKSPERTEN.NO

En av de beste måtene å oppleve Coron sin ville kyst på er med kajakk. Sundet fra Basuanga til Coron er snaue halvannen kilometer. Selv om ingen profilerer utleie, er det en rekke tilbydere. Du får tilgang til bukter og viker båtene ikke kommer inn i, og du kan padle rett opp på strendene. Pakk lunsj og godt drikke for en spennende dag langs den hellige øyas kystlinje, hvor du selv bestemmer programmet.

Hovedgaten som går fra flyplassen til fergeterminalen er tettpakket med gjestehus og hotel.

I Coron by ligger overnatting og serveringssteder side om side, kun adskilt av reisebyrå, dykkesenter, tatoveringssjapper og strategisk utplasserte minibanker. Det er turisttilpassede priser til dyrekjøpte filippinske peso. Turistene samles ved Sharky’s, belevne ved Big Kahuna, bloggerne ved Coco Bar, bohemene ved Ala-e, backpackerne på takterrassen ved Levine’s og elskende på La Sirenetta.

La Sirenetta har ikke det beste kjøkkenet, men de har den beste beliggenheten

For en mer lokal smaksopplevelse, ta turen til Coron Central Market. Skurene ved småbåthavnen gjemmer byens mattorg. Her finnes det både råvarer og matboder.  Plukk med deg noe fra fruktselgeren eller ta en en øl ved karaokebaren. Syns du det blir voldsomt å spise blant fiskehandlere og slaktere, er utekafeene ved Rose & Jr Eatery et fint sted å spise godt fra tidlig morgen, til sent på kveld.

Ta turen opp 271 trappetrinn til Mount Tapyas for flott utsikt over byen, havnen og den billedskjønne Coron Bay. Ikke la deg lure av organiserte utflukter. Du må uansett gå trappene selv.
Fra toppen av Mount Tapyas har du utsikt til småbåthavnen og Coron Bay

OVERNATTING

Det går flere daglig båter Bangka til Culango på Culion. Det er også mulig å bo på flere av de private øyene rundt. Sjekk ut Banana Island, Malcapuya, Chindonan og Mangenguey. Da turister tillates ikke å overnatte på selve Coron bor de fleste i Coron Town, men Paolyn har en husbåt liggende i Diwata lagunen.

Ungdommelige Hop Hostel tilbyr private rom i tillegg til dormitorium. Her bor du rimelig og godt. Ønskes mer komfort er Zenvea eller Funny Lion like utenfor sentrum gode alternativ. Er du eventyrlysten kan du sjekke ut Seaview Pension House som ligger midt i sentrum i siste gjenværende delen av fiskernes tradisjonelle bosetning. Svært enkel standard, men byens beste utsikt.

Fortsatt finnes det tradisjonelle hus nedenfor den hektiske hovedgaten i sentrum
Den største tradisjonelle bosetningen ligger ved Bakawan like utenfor turistenes bydel

Vil du oppleve en helt tradisjonell bosetning på Calamianøyene kan du la deg innlosjere ved RB Transient House, eneste overnattingssted inne i Bakawan. Vel ruralt for noen, men for andre en spennende innføring lokalt hverdagsliv. Rake motsetning er den internasjonale stemningen ved Two Seasons. Ressortet ved fergehavnen er ingen favoritt, men vi lar oss fascinere av deres anlegg på Bulalacao.

Det er ikke verdt å vie tid ved hverken ved Concepcion, Salvacion eller Perlevika Pearl Bay, med mindre det er for å besøke ressortene. Al Faro Cosmio er eneste prisverdige anbefaling. Ocam Ocam er derimot et fint sted for noen avslappende dager. Den svært langgrunne stranden egner seg ikke for særlig badeaktivitet, men utsikt og den rolige stemningen er fin avveksling til bargatene i Coron by.

Two Seasons ressort på Bulalacao er både lekkert og komfortabelt
OCAM OCAM

UTFLUKT

I vannkanten ligger enkle stråhytter med madrass, myggnett og elektrisitet som kan leies for 100,- kroner natten. Utleierne stiller hyttedusj og utedofasiliteter til rådighet. En enkel strandrestaurant serverer frokost, lunsj og middag. Ønskes komfort ligger eksklusive Beach Camp i nordenden av bukten (krever forhåndsreservasjon). Lei scooter eller ta buss med avgang hver time fra markedsplassen i Coron By mot Buluang. Bussen stopper ved avkjøringen.

Selv om stranden ved Ocam Ocam ikke er den beste, er det vakkert og fredelig
 MAQUIN

AKTIVITET

En regntung dag er det fint å besøke den vulkanske saltvannskilden Maquin. Et beskjedent anlegg hvor geotermisk oppvarmet sjøvann tempereres i flere soner, før det renner ut i havet. Bassenget er bygget opp av naturlig sten og har en røff overflate, men det glir godt inn i terrenget. Kilden ligger mellom fjellsiden og mangroveskogen, 4,5km fra sentrum. Turen ut tar en time til fots, ellers koster det en hundrelapp for en trehjuling som venter og tar deg tilbake til sentrum.

De varme kildene er restitusjon for dykkere, og alle andre.

HØYDEPUNKT

  • Svømme i Kayangansjøen
  • Fridykke i Barracudasjøen
  • Fridykke i Korallhagen
  • Bade på Malcapuya
  • Vrakdykke på Irako
Noen late dager på Malcapuya's strender hører med ved besøk til Calamianøyene

PRAKTISK

Den raskeste måten å reise mellom øyene på Filippinene er med fly. Den rimeligste og meste eventyrlige er med ferge. Flyplassen på Busuanga, Francisco B. Reyes, tar imot internasjonale fly fra flere land, og nasjonale fly fra Manila, Cebu og Clark og El Nido. Cebu Pacific, Philippines Airlines og Sky Jet har flest daglige avganger, mens Air Swift flyr et par ganger i uken direkte fra El Nido. Minibussertar deg til sentrum for 30 kroner, privattransport for et par hundrelapper.

Velger du fergen fra Manila til Busuanga kan du også oppleve Mindoro på veien
AC betyr innendørs sovesal, uten AC betyr herlig utsikt fra dekk. Uasnsett en sosial opplevelse.

Det går flere ferger daglig fra El Nido, og flere ferger ukentlig fra Mindoro og Manila. Turen til Busuanga tar rundt 15 timer. AC betyr du stues under dekk, uten AC betyr du sover på dekk. Måltider er inkludert, men ønskes pute og teppe må du ta det med selv. De hurtiggående båtene fra El Nido tar rundt 4 timer. Det rimeligste er å kjøpe båtbillett i havnen rett fra fergeselskapene. Det koster en 20 kroning for trehjuling fra Tagumpay til sentrum. Ferger blir innstilt ved mye sjø, fly ved mye vind. Gjelder særlig i perioden des-feb og juli-sept.

Du stues under dekk på hurtigbåtene til El Nido

Alternative veier til Calamianøyene er med Air Juans sjøfly (airjuan.com) som kan ta deg direkte fra Manila til ditt resort i øygruppen for et par tusenlapper per sete. Du kan ellers tilbringe 4 netter ombord Taos tradisjonelle havseiler for 5 000 kroner, alt inkludert. Se mer på taophilippines.com

Foto:

Eilert Larstorp Paulsen | Shutterstock