MOMBASA
MOMBASA
MOMBASA

MOMBASA

MOMBASA

Enten du kommer reisende med buss fra Tanzania, tog fra Nairobi eller med et av de mange flyselskapene, er Mombasa knutepunktet for kysten. Byen, som også er en øy, er full av livlige markeder, smakfulle spisesteder og et pulserende natteliv som pågår til soloppgang.

DOWNTOWN

Mens den italienskdesignede festningen Fort Jesus er turistenes favorittseverdighet i Mombasa, er den portugisiskdesignede gamlebyen, influert av asiater og arabere mer spennende. De smale gatene med vakre dører og balkonger, smakfulle spesialiteter og håndlagde sandaler, smykker og parfymer. Følg Biashara Street for kikoys, de befriende lendekledene, og de tradisjonelle og fargerike khangas som bæres av swahili folket.

Følger du Sri Mbarak Hinawy Road nordover, passerer du flott arkitektur og den smakfulle restauranten Forodhani på vei mot fiskemarkedet ved Old Mombasa Port. Øst for festningen ligger den historiske bebyggelsen rundt Makadara og Digi Road. Mackinnon-markedet utgjør handelssentrum av gamlebyen. Helt sør på Mombasaøya, langs Azania Drive, ligger et populært rekreasjon- og turområde, utmerket for en ettermiddagspromenade.

Den nordlige delen av øya er blandet av industri og boligområde. Flyplassen ligger på fastlandet i nordvest. Her er også Akamba hvor treskjærerne har sine verksteder. Den sørvestlige delen av øya preges av industrihavnen ved Kilindini, og den hektiske Likoni-kaia for ferger sørover. Den gamle togstasjonen og de enkeltsporede toglinjene i sentrum benyttes dessverre ikke lenger til persontrafikk. Den nye og usentrale togstasjonen ligger utenfor bysentrum.

Havpromenaden langs Azania Drive er populær for en times pause fra byens larm

OVERNATTING OG SERVERINGSSTEDER

Tamarind

Mombasa sentrum ikke stedet med imponerende overnattingssteder, men blant de mer populære er Hotel Tamarind like ved English Point, som byr på fin utsikt mot gamlebyen og Fort Jesus. Hotellet har en av byens beste restauranter med samme navn. Særlig mangroveøstersene og krabbekakene er verdt å smake. Beliggende i Silos Rd på andre siden av New Nyali broen i et skjermet og rolig område.

Mikaye

Et rimeligere, men fortsatt meget smakfullt alternativ er Mikaye restaurant i Links Rr. Klassiske dholuo retter av sjømat, lam og kylling. Utmerket service og hyggelig betjening ikke langt fra English Point.

Forodhani

Delvis en turistfelle, men Forodhani ved Fort Jesus i Mbarak Hinawy Road byr på god stemning, smakfulle swahili retter og en flott utsikt ut over Det indiske hav, rett ved det lokale fiskemarkedet.

Portugiserne bygget en festningsverk for å vokte Mombasas historiske havn Port Tudor

Den hektiske koralløya Mombasa er tilknytte fastlandet med en bro og mange ferger

SØRKYSTEN

Selv om Mombasa er kjent for strandliv, er det ingen innbydende strender på selve øya, og de fleste besøkende finner raskt veien til strandhotellene ved Diana i sør, hvor finkornet hvit sand og en rekke strandselgere står klare for solhungrige turister. Uansett om du kommer fra flyplassen, togstasjonen eller andre steder i Mombasa må de frenetiske bilfergene ved Likoni forseres. Billetter kjøpes på kaia og selve båtturen gjøres unna på minutter.

På andre siden er veiene gode, men trafikken er ofte tett nedover langs kysten. Tiwi, på tross av kun en håndfull overnattingssteder og få serveringssteder, er et behagelig og rolig sted å tilbringe noen dager. Ved lavvann kan turistmagneten Diana, på andre siden av Mwachema elven, nås til fots ved å følge stranden sørover. Husk å snu i tide da elven vanskelig forseres ved høyvann. Beste sted å bo er Tiwi Beach Resort, men det finnes også flere enkle bungalows og gjestehus.

Et bredt korallbelte holder Kenyas kyst på plass, og ved lavvann er vannlinjen ofte på utsiden av revene. Slik er det ikke ved Diana. Her møter pudderhvit sand det terapeutiske turkise bølgene. Området er svært godt utbygget, og strandselgere, livlige barer og hotellkompleks preger den ellers så perfekte stranden. Backpackere bør sette kursen direkte mot Stilts Backpackers (Stilts Tree Hous)

Selv om Diani stranden er en populær turistdestinasjon er det ikke vanskelig å finne ro

OVERNATTING OG SERVERINGSSTEDER

Forty Thieves Beach Bar (Diani)

Blant et hundretalls serveringsteder langs Diana Beach er de forfriskende drinkene ved Forty Thieves Beach Bar et godt sted for en rolig formiddag eller en livlig kveld etter solnedgang. Utsikten over Diani stranden er upåklagelig og drinkene gode. Så får det heller være et ymse klientell med mye expats.

Ali Barbour’s Cave Restaurant

Beliggende i en kunstig grotte bak barene har de 40 tyvene ingen havutsikt, men etter lange dager på stranden, kan det være kjærkommen. Åpning i taket lar stjernene sette stemningen under måltidet.

The Maji Beach Boutique Hotel

Godt hotell med rom i ulike prisklasser. Dekorert av lokale kunstnere og betjent av meget profesjonell betjening. Et lekkert svømmebasseng strekker seg fra resepsjonsområdet og ut i den velstelte hagen.

The Sands Nomad Hotel

Et av de beste hotellene ved Diani. Store rom og overdådige suiter med flere restauranter og egen strandbar. Både utforming og innredning er utsøkt med den innbydende sandstranden få skritt unna.

Alfajiri Villas

Ønsker et enda mer privat alternativ sjekk ut Marica og Fabrizio elegante strandvillaer, alle med eget svømmebasseng. Et par av de eksklusive villaene har privat strand. Egen butler følger selvsagt med.

NORDKYSTEN

Nyali nord for Mombasa er bygget for turister som ønsker raskeste vei til stranden fra flyplassen. Sanden er like fin som ved Diani, men flere steder er det lite hav mellom strand og rev ved lavvann. En rekke hotell, kjøpesentrene Nyali City Mall og Nyali Cinemax, og umiddelbar nærhet til det urbane livet rundt Mombasa, gjør området livlige både dag og natt.

Følg kystveien langs dyrehagen ved Haller Park, og du kommer til et de flotteste stedene langs denne delen av kysten, Sarova Beach Resort ved Bamburi. Nærmere Mtwapa Creek ligger mer skjermede Shanzu hvor Serena Beach Ressort fort er en favoritt. Her ute er det avslappet og rolig, uten den urbane og mer frenetiske følelsen man opplever lengere sør. Herfra tar gode veier deg gjennom 2 500 hektar sisal plantasjer videre nordover mot mer rurale Kilifi Creek.

Langstrakt sandstrand for ved Moonshine Beach Bar ved ved The Reef Hotel (nordkysten)

Takaungu er en skjermet liten landsby blant klipper og baobabs mellom Kilifi og Mombasa. Et fint sted for en svømmetur, og for å oppleve tradisjonelt swahili landsbyliv.

Man må over sundet til fastlandet ved English Point for å finne Mombasa nærmeste strand.

OVERNATTING OG SERVERINGSSTEDER

Moonshine Beach Bar

Baren ved The Reef Hotel mellom Bamburi og Nyali er et av de livligste i Mombasa. Med en rekke internasjonale DJ’s og artister, et utmerket kjøkken og en rikholdig cocktailmeny.

The Moorings

Flytende blant mangroveskog på elveleiet Mtwapa creek servert kreps, hummer, krabbe og mindre maritime spesialiteter i imponerende omstendigheter. En favoritt ved Mombasa gjennom 25 år.

La Marina

Lenger ned i samme elveleie ligger utfordreren. Med utsikt over den kenyanske kysten, og egen dhow, tradisjonell seilbåt, som kan forhåndsbestilles til en tur ut på elven for champagne før middag.

Sarova Whitesands Resort

Et av kystens beste familieresorts ligger ved Bamburi nord for Mombasa. Beliggende på stranden med fem svømmebasseng, tre restauranter og en rekke aktivitetstilbud og god komfort.

Serena Beach Resort

Godt skjermet ved Shanzu nord for Bamburi ligger spa og strandresortet med 164 rom, tre restauranter og hele fire barer. Favoritten er utvilsomt Jahazi Grill, Maisha Spa og det turkise havet.

Foto:

Eilert Larstorp Paulsen, Shutterstock