TBILISI
TBILISI
TBILISI

TBILISI

TBILISI

Blant det dramatiske georgiske fjellandskapet ligger den livlige og sjarmerende Tbilisi. Et potpurri av kirker, katedraler, bygninger som vitner om den sovjetiske arven, hvor veier og smug snor seg oppover åssidene og gjennom dalen. Les reiseekspertens tips til severdigheter, bydeler, barer hotell.

Innovative kaffebarer, utesteder og futuristisk arkitektur er en like stor del av bybildet som historiske broer og steingamle kirker. Den revolterende byen er ulik noen annen, og har en originalitet som er lett å elske. Hovedstaden strekker seg fra hipsterområdet i nord til sulfurbadene i sør, med ustrukturerte gater på begge sider av Mtkvari-elven.

Fredsbroen leder fra gamlebyen til byparken og det futuristiske konserthuset

3 BYDELER

Gamlebyen omfatter de historiske badene ved Abanotubani og myriadene av smug og passasjer på begge sider av Kote Afkhaz. Her ligger restauranter og barer tett, særlig i Jan Shardeni og Erekle II. Ta en tur innom Betlemi hvor dagliglivet er uaffektert av turismen, og fasadene har originale detaljer.

Agmashenebeli Avenue er den mest europeiske av byens hovedgater. Flotte og dekorerte bygårder, inspirert av flere verdenshjørner. Gårdene er inntatt av trendy serveringssteder som blir riktig livlige utover kvelden. I enden av Giorgi Mazniashvili ligger den kommersielle hipsterfavoritten Fabrika.

Irakli Abashidze ligger i den hyggelige og veletablerte bydelen Vake, med store parker og flotte butikker. Nabolaget var tidligere forbeholdt den politiske elite, men en rekke nye serveringssteder er området godt populært blant byens øvre middelklasse. Vake parken er utmerket for en løpetur.

I nord er byen mer som i Europa med flere internasjonale serveringssteder

3 SEVERDIGHETER

Narkalafestningen er verdt et besøk. Mest på grunn av fredsbroen og taubanen som tar deg opp fra Rikeparken. Vel oppe er utsikten over gamlebyen fra Mother Georgia ‒ Kartlis Deda-statuen høydepunktet. Ta gjerne turen gjennom botanisk hage og sulfurkildene tilbake til badene ved Abanotubani.

Mtatsminda fremstilles som en fornøyelsespark, men er så mye mer. Byens beste utkikkspunkt når du med kabelbane fra Vilniusplassen. Vel oppe finnes visstnok en fornøyelsespark, men beliggende i et flott grøntområde med en rekke barer og restauranter er det slettes intet uutholdelig sted.

Café Littéra, i det tidligere foreningshuset til sovjetiske forfattere, er fortsatt et intelektuelt samlingssted

Dry Bridge startet som et sted overklassen kvittet seg med eiendeler før de flyktet fra landet når USSR kollapset, men i dag er det kunstnere og kremmere som jakter turistenes euro, dollar og yen. Et artig marked for alternative suvenirer, selv med flere kopiprodukter enn originale antikvitete

Gamlebyen og de historiske badene ligger ved foten av Narikala festningen.
Ved det historiske Dry Bridge Market kan man jakte skatter fra sovjettiden, retro leker og absolutt alt annet

3 RESTAURANTER

Barbarestan er såvisst populær blant turister, men ikke uten grunn. Restauranten er basert på Barbare Jorjadze, Georgias svar på Ingrid Espelid, og her serveres festmenyer hele uken. Med beliggenhet midt i den tidligere tyske bastionen, holder de åpent for både frokost, lunsj og middag.

Café Littéra, i det tidligere foreningshuset til sovjetiske forfattere, har blitt en av de mer omtalte serveringsstedene i Tbilisi de siste årene. Både beliggenheten, lokalet, historien og ikke minst maten imponerer. Selverklært ikke-fusion, men inspirert av internasjonal innflytelse gjennom århundrer.

Cafe Pavilion ligger i et rolig og skjermet område av gamlebyen. Et stilfullt og originalt sted med et solid og tradisjonelt kjøkken, som gjerne henter internasjonal inspirasjon til lokale retter. En rolig restaurant med georgisk minimalisme, og en mer vestlig influert lounge med DJ vegg i vegg.

Spisestedene ligger tett i gamlens hovedgater. Det er mer spennnende i sidegatene.

3 HOTELL

Rooms Hotel ligger i det eksklusive området rundt Vera, i lokalene til et tidligere trykkeri. Et sofistikert og industrielt prosjekt med et søsterhotell i Kazbegi som er like godt gjennomført. En voksen hipstervibe, stilfull bar, svært populær restaurant og 135 stilfullt innredede rom. Nå har også nabohotellet Stamba åpnet dørene, som deler hage med Rooms.

Fabrika ble et vendepunkt for det historiske industriområdet rundt tekstilfabrikken ved Chughureti.  400 senger fordelt over 100 leiligheter, hotellrom og sovesaler, sammen med keramikkverksted, galleri, bokhandel, gartneri, platesjappe og en rekke serveringssteder har gitt kvartalet nytt liv.

Vinotel er hovedhuset til en gammel vingård som ligger midt i sentrum. Det sjarmerende og rustikke bygget har 13 private rom et steinkast fra høydepunktene i gamlebyen. Utsøkt service, uslåelig beliggenhet og en imponerende vinkjeller gjør dette til en av byens beste boutiquehotell.

Vil du bo ungdommelig og urbant sjekker du inn på Fabrika

FROKOST

Georgiere er ingen morgenfugler, kanskje derav det heller ikke er noen utberedt frokostkultur.

Men suppen Khashi sies å hjelpe på kleine morgener, og egner seg dessuten godt for gluten og laktoseintollerante vagabonds. Dumplingssuppen Khinkhali er en spesialitet som utvilsomt bør smakes, mens Adjarian Khachapuri kanskje er retten som er nærmest våre egne frokostvaner.

Både ostebrødet adjarian khachapuri og khinkali dumplings er solid frokost

SHOPPING

Byen er så overveldende at selv en profesjonelle med gullkort glemmer handletrangen. Men fra bautaen ved frihetsplassen følger den mer moderne og kommersielle delen av sentrum som byr på 1,5km med velkjente butikker og gode priser langs den trafikkerte Shota Rustaveli Avenue.

Rusler du en halvtime nordover fra gamlebyen er du i hovedstadens hektiske handelssentrum

SULFURBAD

En rekke badehus ønsker å pampre deg med private rom og behandlinger. Behagelig nok, men mest av alt en turistfelle. Gjør heller som de lokale, og dra nytte av de offentlige badene. Tre lari for en sulfurdusj i historiske omgivelser er alt som skal til. Alternativt ta en dukkert i selve kilden inne i botanisk hage.

De persiskinspirerte surfurbadene ble bygget for overklassen. Offentlige er rimeligere enn private bad.

TRANSPORT  

Ingen direktefly fra Norge, men Turkish Airlines har en rekke flyvninger og gode forbindelser til de georgiske byene fra Nord-Europa. Det går flere tog daglig (inkludert nattog) til Batumi, Baku og Jerevan. Togstasjonen ligger rett utenfor sentrum. Det går daglig marshrutkas, minibusser, til Kars, Akhaltsikhe, Kazbegi, Batumi og flere steder i Aserbajdsjan og Armenia.                                                                  

Bus #37 og #137 går fra flyplassen til sentrum, med stop ved Samgori for overgang til Metro. Toget passerer flyplassen kun 2 ganger i døgnet. Det kan være godt å bli fraktet mellom bydelene, selv om byen er relativt kompakt. Busser går overalt, mens Metro i hovedsak går ut til forstedene. Rimelige Taxi og apper som Taxify eller Yandex er rimelig og fungerer utmerket i byen.

Den georgiske hovedstaden er en spennende blanding av gammelt og nytt
Spørsmål til artikkelen? Spør Reiseeksperten

Foto: