ISTANBUL (Fatih)
ISTANBUL (Fatih)
ISTANBUL (Fatih)

ISTANBUL (Fatih)

ISTANBUL (Fatih)

Den blå Sultanahmet og Hagia Sofia som fortsatt veksler mellom kirke, museum og moské, er med Topkapipalasset og Kapali Carsi basaren høydepunktene i Istanbul. Byen på Fatih odden var tidligere romerrikets hovedstad Konstantinopel, blant vikingene kjent som Miklagard.

24 timer i

ISTANBUL (Fatih)

Istanbul var landets hovedstad fram til 1923 da Ankara overtok stafettpinnen. Et knutepunkt mellom øst og vest i årtusener, og fortsatt en av verdens mest eksotiske handelsbyer. Med sultanens palass, en eventyrlig basar og dominerende moskeer er den gamle verdensmetropolen fortsatt forbløffende.

Hagia Sofia og Sultan-Ahmed er blant de største severdighetene i Istanbul.
08:00

DET GYLNE HORN

Navnet på sundet som har gitt trygg havn for greske, romerske, osmanske og andre handelsskip i tusenvis av år er flott. I vannkanten ligger sultanens sommerpalass Hunkar Kasri og Sirkeci Gari, endestasjon for den historiske Orientekspressen. Kast et blikk mot Karaköy, før du rusler mot Topkapi.

09:00

SULTANENS OVERDÅDIGHET

Følg Gulhaneparken gjennom Hocapasa og Cagaloglu mot hovedinngangen til Topkapipalasset. Sultanens residens ble oppført på 1400 tallet. Selv om konstante renoveringsarbeider begrenser tilgjengeligheten, er utsikten over Marmarahavet og haremets overdådighet verdt billettprisen.

Interiøret ved sultanens palass er overdådig
Hagia Sofia veksler fortsatt mellom kirke, museum og moské
1000 år senere er vikingeruner fortsatt synlig i Hagia Sofia
10:00 

FORANDRINGENS BY

Hagia Sofia ble bygget som kirke på 500-tallet, omgjort til moské i 1453 og museum i 1935  har nå igjen blitt moské. Den største forskjellen for besøkende er bortfall av inngangspenger og redusert tilgjengelighet under fredagsbønnen. Fortsatt finnes runer fra vikingenes besøk og kristne symboler.

11:00

OVERDÅDIG BADEROM

Ayasofya Hürrem Sultan Hamami, byens mest eksklusive velværesenter. Sultanens kone ønsket nytt bad i 1556, og fikk det bygget på ruinene av Zeuxippus badet som grekerne hadde bygget 1500 år tidligere. Etter en €10 mill restaurering åpnet badet for besøkende i 2011.

Følg parken fra Hagia Sofia til den blå Sultan Ahmed-moskeen
Sultan Ahmed-moskeen er inspirert av den gamle kirken Hagia Sofia.
Interøret av blå keramikkplater fra İznik har gitt tilnavnet Den blå moské
12:00

BLÅ KERAMIKK

Den Blå Moske hviler på tempelhøyden med utsikt over Marmarahavet. Et imponerende syn både utenfra og innenfra. Inngang er gratis og du får låne både skjørt og sjal om du mangler sømmelig antrekk. Det islamske bygget ble inspirert av Hagia Sofia kirken som ble bygget 1000 år tidligere

13:00

SNARLIG LUNSJ

Høy husleie har gjort at Sultanahmet ikke er sted for spennende kjøkken og kreative serveringssteder. Visstnok finnes flere restauranter i øvre prissjiktet, men vi anbefaler andre bydeler for nytenkende gastronomi. Du får rimelig lunsj ved Dürümcü Mustafa eller et tradisjonelt måltid ved Old Ottoman.

Sultanahmet er ikke stedet for gastronomi, men det er mange enkle steder
Minnessøylen Çemberlitaş Sütunu har stått støtt siden år 330
Er du kjent med portene til basaren er det enklere å orientere seg
14:00

ROMERSK MINNESMERKE

Hadde du en kjapp lunsj rekker du en kikk  innom den lekre Cagaloglu Hamam eller den mer prisgunstige Cemberlitas Hamam, og et par søte fristelser ved Hakkı Zade. Kast så et blikk på Çemberlitaş Sütunu, minnessøylen som ble reist rundt år 330 for å hedre keiser Konstantin.

15:00 

FORHANDLINGSSTID

Handlesenteret som åpnet i 1455 mottar fortsatt hundretusener av besøkende daglig. Basaren i Istanbul har mistet litt av sitt historiske preg, men ta en tur blant de 4 000 butikkene og verkstedene i den labyrintaktige bydelen. Takk ja til en kopp te og en hyggelig pruterunde på en artig souvernir.

Siden 1400 tallet har fastboende og besøkende flokket til basarområdet
Ved Kapali Carsi basaren venter 4 000 butikker og verksted
Mens suvernirer dominerer basaren finner du bruksgjennstander i Sururi
16:00

LOKAL HANDEL

Mellom basaren og kryddermarkedet ligger handelsområde Sururi. I de bratte og trange smugene foregår daglighandelen som den har gjort i årtusener, selv om produktene har utviklet seg noe. Her finnes fortsatt fersk brent Afrikansk kaffe, prisgunstig silke fra Kina og utsøkte dadler fra Midtøsten. 

17:00 

EN LITEN PAUSE

Etter timer blant høylytte salgsboder er det fint å samle tankene ved en av bydelens gudshus. Süleymaniye ble bygget som Külliye, en møteplass med bibliotek, skole, sykehus, suppekjøkken, vandrerhjem og badehus. Moskeens suppekjøkkenet for fattige er i dag en populær restaurant.

Suleymaniye er større enn Hagia Sofia og den Sultan Ahmed-moskeen
Tørket frukt, ferske nøtter og selvsagt Turkish Delight, i løsvekt
Pakker med velduftende tyrkisk kaffe er en smakfull souvernir
18:00

KRYDDERMARKEDET 

Ta en tyrkisk kaffe ved Kurukahveci Nuri Toplar eller vestlig kaffe ved Caffeetopia. Nybrent og nymalt kaffe fra Ihsan Kurukahveci Mehmet Efendi er en velduftende suvenir å ha med hjem. Misir Carsisi er høyt priset, men fra bodene rundt kryddermarkedet får du de samme varene for halve summen.


19:00 

LOKALE SMAKER

Ved Lezzet i Sark i Hasircilar Caddesi serverer saftige grillspyd og den forfriskende yoghurtdrikken Ayran i svært folkelige omgivelser. Like ved ligger båtene, som Tarihi Eminönü, som i århundrer har servert balık-ekmek fiskefilet i brød og şalgam, saft av syltede gulrøtter, turnips og hvete.

Den sure og salte drikken serveres med chilli acılı på forespørsel.
Den livlig havnen ved Eminonu er et av byens mange trafikkutepunkt
Fisk og brød balık-ekmek har vært solgt på bryggen i årtusen
Du har magist utsikt mot Galata fra takterrassen ved restaurat Alpek
20:00

MIDDAG MED UTSIKT

For et raffinert måltid på kortreist damask finner du veien til Alpek. Fra restaurantens takterrassen har du spektakulær utsikt mot Beyoglu og fergene ved Karakoy. Kyndige kokker tilbereder både lokale og globale retter til riktig pris, mens du ser trikkene krysse det gylne horn via den travle galatabroen.

22:00

SULTAN AHMET

Et par av de internasjonale hotellene har nattklubb, men Eminonu er ikke stedet for utesteder. Ta heller turen til den opplyste kuppelen ved den Blå Moske. Med en papirpose grillede kastanjer i hånden lar du minaretene gir deg en av de mest eventyrlige øyeblikkene du kan ha i Istanbul.

Parken ved den Blå Moske samler fastboende og besøkende om kvelden

REISEN HIT

Den europeiske jernbanen er ført frem til vestsiden av Bosporus, mens Bagdadbanen går ut fra Haydarpaşa på østsiden. Den internasjonale lufthavnen (Atatürk) ligger 24 km sørvest for sentrum, mens lavprisflyplassen Sabiha Gokcen ligger noe klønete til utenfor Kadiköy. 

Venice Simplon Orient Express tar deg komfortabelt fra Paris til Istanbul.

REISE RUNDT

Istanbul har et godt kollektivnettverk og rimelige taxitjeneste. Fergene er mest stemningsfulle, men undergrunnsbanen er mest effektivt. T1 Metro går til Sultanahmet, Eminonu og Karakoy, mens T2 Metro går til Sishane. Kabelbanen fra Karakoy til Beyoglu og de antikke trikkene som betjener Istiklal er mer kuriøse. Last ned BiTaxi appen for forutsigbare taxitjenester. Fra flyplassen kan du ta buss for 2€ eller taxi for 20€ til Taksim. Skal du andres steder tar undergrunnsbanen deg til resten av byen.

Fergene kjører skytteltrafikk fra sentrum til Bostanci og Besiktas

OVERNATTING

Istanbul er delt i tre, med Fatih og Beyoglu på hver side av det gylne horn, og Kadikoy på den asiatiske siden av Bosporosstredet. De flotteste hotellene i ligger usentralt til på eksklusive strandeiendommer, og du bør heller sjekke inn ved boutiquehotell eller gjestehus i bydelen du skal oppleve.

Istanbul er delt i tre av Det gylne horn og Bosporosstredet; Fatih, Beyoglu og Kadikoy
BRA

CHEERS

Avslappet hostel i hyggelig nabolag mellom Hagia Sofia og Topkapipalasset. Hjelpsomt personale viser deg til luftige rom og sovesaler med gode senger. Det er kort vei til basaren og den blå moske. Zeynep Sultan Cami Sokak nr. 21 | cheershostel.com

BEDRE

FER

Velholdt hotell et steinkast fra Cemberlitas  hamamen og den historiske basaren. Her finner du 56 rom og suiter med badekar. Du får en rikholdig frokostbuffet og et godt treningsrom er tilgjengelig. Türbedar Sokak nr. 12 | ferhotel.com

BEST

MANSIONS

Midt blant severdighetene ved Sultanahmet finner du en frodig vinterhage og raffinerte rom med alle bekvemmeligheter. Hotellet har innendørs svømmebasseng og eget spaanlegg med badstue. Kabasakal Caddesi nr. 5 | hilton.com

Ved spørsmål til artikkelen sjekk REISEEKSPERTEN.NO


Foto: