JEREZ
JEREZ
JEREZ

JEREZ

JEREZ

Jerez de la Frontera ligger fjernt fra kystens feriekompleks i den mindre besøkte delen av Andalusia. Byen er kjent for veltrente hester og hetvinen Sherry eller Jerez som den heter på spansk. Hit lokker også Mudejar arkitektur, flamencorytmer og et spennende kjøkken.

24 TIMER I

Jerez de la Frontera

Maurerne etterlot ikke bare arkitektur, men også kunnskap og kultur. Ikke før det ble påpekt av andre europeere sluttet andalusias geistlige å kle seg i arabiske gevanter. I dag er fortsatt musikk, mat og tradisjoner gjennomsyret av arven fra Maghreb.

Jerez ligger i den mindre besøkte delen av Andalusia
08:00

ARABISK KAFFE

Rundt hektiske sentrumsgater venter stille nabolag hvor lite har skjedd siden berberne ble drevet ut av Andalusia på 1200 tallet. Byggene fortjener vedlikehold, men er fortsatt vakre. Ta morgenkaffen på Plaza del Mercado ved Riquelme palasset i byens historiske medina.

Sjekk ut San Mateo kirken og nattklubben Berber
09:00

RELIGIONSKAMPEN

Finn veien blant arabiske bad i mudéjarenes nabolag for en kikk på Catedral de Nuestro Señor San Salvador. Det 500 år gamle bygget for den kriste kult er en delvis ombygget moske, hvis klokketårne er en gammel minaret. Først i 1980 ble kirken utnevnt som katedral. 

Staselige Catedral de Nuestro Señor San Salvado
Kortreiste råvarer ved Mercado Central de Abastos
Utenfor markedet venter flere enkle kafeer
10:00

MUNKENES MARKED

Ta turen over Plaza del Arenal for å komme til Mercado Central de Abastos. Ved markedet venter 15 boder med frukt, 25 med grønnsaker, 15 med kjøtt og 40 med sjømat. I tillegg finner du egne boder med oliven, et par med krydder, bakeri og selvsagt en bar.

Ta et glass sherry på Plaza de Abastos
11:00

KONGELIG RIDESKOLE

Neste stopp ligger like utenfor bykjernen. I rask gange når du Fundación Real Escuela Andaluza Del Arte Ecuestre på et kvarter, ellers kan du ta en taxi. Anlegget ansees som verdensledende i dressur, salmaking, hovslagerkunst og hingstenes barokke dans. 

Kanskje verdens mest prestisjetunge rideskole
Rundt byen dyrkes druer til produksjon av Sherry
Smak deg gjennom Fino, Oloroso og Ximénez
13:00

SKINKE & OST

T22 er kanskje byens beste restaurant, men ta heller en ujålete lunsj ved Las Banderillas. I den enkle kafeen får du ukomplisert tapas bland nabolagets beboere. Det er kortreist vin og kald pils for en tier, men når du først er i Jerez bør du smake deg gjennom sherryflaskene.

15:00

SHERRY ER JEREZ

Etter et godt måltid er det tid for å utforske byens 3000 år gamle vintradisjoner. I dag er det 29 sherryprodusenter i byen, hvor flere ligger midt i sentrum. Tio Pepe og Sandeman er de mest kommersiell. De er mer sjarm ved Gonzalez Byass og vakre Bodegas Fundador.

Smak deg gjennom Fino, Oloroso og Ximénez ved Bodegas Fundador
Sherryfatene lagres i sentrum av Jerez
Jerez de la Frontera er ujålete og ekte
Det mauriske palasset ble bygget til kalifen av Sevilla
17:00

BERBER KALIFATET

Detaljer i Mudéjar arkitektur finnes over hele byen. En arv fra den al-andalusiske tiden. Den vakre byggestilen finner du også ved Alcázar de Jerez. Innenfor murene venter hagen med palassets bad og moske, mens hovedhuset har innredning fra den spanske inkvisisjonen

19:00

ETT SNITT ALHAMBRA

Etter 800 år gjeninntok europeiske spanjoler byen og etablerte Plaza del Arenal på den tidligere islamske gravplassen. Ta turen over torget og fortsett nedover handlegaten Calle Larga for ett snitt ved 100 Montaditos eller blant studentene på Plaza del Progreso.

100 Montaditos ligger midt på Calle Larga
Rene smaker eller gastronomi servert på hvite duker
Studentene samles på Plaza del Progreso
20:00

SMAKEN AV JEREZ

Enkle og rene smaker servert på papptallerkener ved Tabanco Plateros eller kreativ gastronomi servert på hvite duker ved T22. Byen lokker med spesialiteter som Berza Jerezana, Solomillo al Jerez, Rabo de Toro, Tortillas de Camarones og Boquerones.

22:00

UNDER STJERNENE

For en siste drink under stjernene er Cervecería Gorila ved Plaza Plateros et hyggeligt sted. Du finner også sjarmerende barer i historiske omgivelser ved Plaza Rafael Rivero. For mer natteliv rusler du til Calle Zaragoza hvor barer og nattklubber fyller de gamle lagerlokalene.

Cervecería Gorila er et godt sted å ta en drink
Barene ligger gjemt i byens sidegater
Har du spørsmål til artikkelen? Spør Reiseeksperten

Foto: