KERELA
KERELA
KERELA

KERELA

KERELA

I åssidene rundt Munnar, Thekaddy og Wayanad venter irrgrønne te-plantasjer i duggfriskt fjellandskap. Ved den palmekledde malabarkysten lokker gylne sandstender ved Varkala, Cherai, Kizhunna og Valiyaparamba. Deltaene ved Munroe og Vembanad er en endeløs labyrint av vannveier hvor hvor du kan følge hverdagslivet til fiskere og bønder komfortabelt fra en elvebåt. Blant alt dette finner du templer og guder fra alle verdens religioner.

MINIGUIDE

KERALA

Kerala er en grønn lunge i landet Columbus ikke fant. Blant kardemommebusker og banyantrær venter kirker, moskeer, buddastatuer og fargesprakende hindutempler. Fra tebusker i Munnar til de kinesiske fangstnettene handelsreisende fra Kublai Khans dynasti tok med seg til Kochi for 1000 år siden. I dag er det turisme og ikke krydderhandel som lokker reisende fra Arabia og Europa til Kerala.

THALASSERY

Selv om slavehandleren Vasco da Gama var en lite sjarmerende fyr, fikk han til en handelsavtale med Raja Kolathiri som ga Portugal enerett på Tellicherry pepper. Handelen ga rikdom begge veier og Thalassery ble en velstående by. Ta turen for å oppleve arkitektur fra kolonitiden og et spennede handelssentrum

I India dyrkes 20 ulike banansorter
Handel er en stolt familietradisjon
Opplev markedet ved bussentralen

Festningen som britene bygget i 1708 er en attraksjon, men markedet rundt bussentralen er en større severdighet. Den gamle Odathil moskeen og den historiske cafeen Paris er også verdt å få med seg. Byens høydepunkt er fargerike Graffiti Road og den tradisjonelle trehusbebyggelsen i Herritage Street.

Ta tid til kaffe i Herritage Street
Thalassery er en hyggelig handelsby
Instagramvennlige Graffiti Road

KOZHIKODE

Den gamle handelsstaden har blitt en moderne storby, og det er lett å glemme historien langs Indira Gandhi Road. Byen hvor Ibn Battuta møtte kinesiske, afrikanske og europeiske handelsreisende er nå et sted for urbane opplevelser. Livfulle markeder, et stort utvalg rimelige butikker, og gode serveringssteder.

Urbane Indira Gandhi Road
Kozhikode er også kjent som Calicut
Verden møtes ved Malabarkysten

Langs Big Bazar Road selges krydder i striesekker og du finner calico bomull langs Mittayi Theruvu. Et gastronomisk høydepunkt fra Malabarkysten er lokale muslinger Kallumekaya som selges fra bodene langs veien. Utover ettermiddagen trekker innbyggerne mot strandpromenaden for å se solen synke ned i det arabiske hav.

Historisk handel langs Big Bazar Road
Følg handlegaten gjennom varemottaket
I andre ende venter den livlige stranden
Thamarassery Churam tar deg gjennom nasjonalparker og kaffeplantasjer til Wayanad

KOCHI

Havnebyen var populær blant arabiske, kinesiske og europeiske handelsreisende allerede på 1300 tallet. I dag er Ernakulam et trafikkert bysentrum mens Cochin odden ved Fort Kochi har beholdt mye av den tradisjonelle stemningen. Ferger går i skytteltrafikk mellom holmene, mens cruisebåter tar deg innover elvedeltaet.

Flere ferger krysser elvedeltaet
Det mest stemningsfulle i Ernakulam er markedet
Opplev de mastodontiske kinesiske fiskenettene

Gå av fergen i Mattancherry for turen gjennom de jødiske kvarter. Følg Gujarati og Pullupalam Road til sjarmerende Princess Street, eller ta River Road forbi de kinesiske fangstnettene fra havnen ved Fort Kochi. Ved solnedgang samles fastboende og besøkende for å se solnedgangen ved sjøpromenaden. 

Fort Kochi er riktig sjarmerende
Cochin odden er full av serveringssteder
Trekk til sjøpromenaden ved solnedgang

Like utenfor sentrum venter strandbyen Cherai. 

MUNNAR

Den kjølige luften i Ghats fjellene er et friskt pust etter varme dager ved den tropiske kysten. Fjellandsbyen ble etablert som sommerresidens for europeisk elite under den britiske okkupasjonen. I dag er de spektakulære fjellveiene og det irrgrønne landskapet populært utfluktsmål for Indias stadig voksende middelklasse.

Te-plantasjer duver i landskapet
Indiske turister dominerer høylandet
Det er tett trafikk fra kysten til Munnar

Duvende landskap og bratte fjellsider er dekket av kardemommebusker, te og kaffe. Vel fremme venter et stort antall spisesteder og hotell med utsikt over plantasjene. Få med deg markedet og sjokoladekioskene før du bestiger Sri Subramaniya Swamy templet, Munnar Juma moskeen eller Mount Carmel kirken for utsikt over byen.

Ta turen i en åpen Mahindra jeep
Besøk helligdommene rundt byen for utsikt
Fra Kochi går ruten gjennom frodig jungel. 

THEKKADY

Ruten fra Munnar til Kumily tar deg gjennom imponerende te-plantasjer. Thekady ligger strengt tatt i delstaten Tamil Nadu, men hører til en reise gjennom Idukki. Byen er omringet av kaffe og kardemommebusker, men tigerreservatet er en jevnstor severdighet. Opplev Periyar Nasjonalpark komfortabelt med elvebåt på Periyar Lake.

Kardemomme-te fra Thekkady
Te-bladene høstes manuelt
Også kaffebønner trives i høylandet

Området er et av de beste steden i India å oppleve ville elefantflokker, bengaltigere, løvehalemakaker og nilgiri langurer. Du bor komfortabelt ved Spice Village, ellers er Periyar Inn et rimeligere alternativ. Opplev tradisjonell Kathakali ved Kadathanadan Kalari & Navarasa, og få med deg en souvenir fra krydderbyen Vandiperiyar.

Katakhali er beretninger fra Mahabharata
Thekkady er en liten men travel by
Fritert banan er lokal delikatesse
Plantasjer brer seg utover landskapet

ALAPPUZHA

Det er ingenting spesielt med sentrum av byen, og stranden på andre siden av motorveien er også relativt sjarmløs. Dette er derimot utgangspunkt for opplevelser i Kutanad Taluk. Er du på budsjett kan du sjekke inn ved gjestehus og utforske våtmarksområdet på dagsutflukt, ellers kan du la deg innlosjere på en husbåt.

Kanalbåtene seiler ut fra Alappuzha
Kano for en tur i kiosken
Elvebåt for lengre utflukter

En rekke reisebyrå selger utflukter til våtmarkene i Kerela. Det enkleste er å gå via en agent, det rimeligste er å bestille direkte fra båtene i havnen. Uansett bør ruten avtales på forhånd. Noen av havnene er Nehru pavilion, Punnamada Lake, Marthanda Lake, Chithira Lake, Rani Lake og Chunkam Kannitta Pallathuruthi River.

Du kan sove ombord elvebåter
Eller i gjestehus langs floden
Ayana's Homestay ligger ved The Lake
Kanoer og husbåter tar deg blant mangroveskog og rismaker

KOLLAM

Naturlig stopp for de fleste tog i Kerala. Herfra reiser du rett til havnen eller ut på øyene med tog for fredfulle dager på Ashtamundi sjøen. Enten du lar deg innlosjere på husbåt eller bruker skinnene til Munroe kommer du tett på hverdagslivet i våtmarkene. Fergene går fra KSWTD Boat Jetty mens togene går fra Kollam Junction.

Ofte er det travelt ved KSWTD Boat Jetty
Det er kort vei til Ashtamundi sjøen
Kinesiske fiskenett ruver i vannkanten

Ute i øyriket venter enkle gjestehus og små spisesteder med husmannskost. La deg lokke av kokosnøtt-toddy og nypresset limonade fra enkle skur, eller kortreist sjømat fra spisestedene i vannkanten. Du kommer tettere på landsbyene til fots og med kano. Turismen ved Ashtamudisjøen er mindre kommersiell enn i Kutanad Taluk.

Kanaler tar deg inn til landsbyene
En fredfull dag på Ashtamudisjøen
Elvecruise blant plantasjer og fiskefarmer

VARKALA

På klippene venter serveringssteder med panoramautsikt, mens innover dalen venter gjestehus og hotell. Varkala førsøkte lenge å bli Kerela’s svar på delstaten lengre nord, men med pandemien ble det bråstopp. Den gylne Varkala stranden er fortsatt populær blant dagsturister, men gjestehusene på høyden har tynt belegg.

Flott strand, men uten serveringssteder
Spisestedene venter på klippen
En smak av Goa i Kerela

Følger du kyststien til andre siden av klippen finner du den sorte Kurakkanni stranden og gode overnattingssteder med havutsikt.  Følger du vannlinjen enda et stykke når du favoritter som Mint Inside og Miracle by the Bay. Varkala har ikke Indias vakreste kyst, men den er tilgjengelig, fredelig og du kommer tett på havet.

Det er fredeligere på andre siden av klippen
Kurakkanni er for indiske turister
Myke strender og bløtt hav

KOVALAM

Den mest idylliske stranden i Kerela er en turistmagnet og priset deretter. Men bølgene bryter perfekt mot sanden i de to buktene og det er et bredt utvalg overnattingssteder. Innkasterne kjemper om oppmerksomhet langs sjøpromenaden, så sving inn de trange smugene som tar deg inn i de fastboende sin del av byen. 

Kovalam er den flotteste stranden i Kerela
Promenaden er kledd med serveringssteder
Fra fyrtårnet har du flott utsikt over bukten

Lighthouse Beach har mest sjarm. En rickshaw vil slippe deg av nedenfor fyrtårnet eller ved Edakkallu Rock Garden. Har du egen farkost er det oppstillingsplasser 100m fra stranden. Få med deg fiskerne som hver formiddag haler inn en enorm trekknot på stranden. Teknikken tar timer, og gir ofte svært beskjeden fangst.

En døsig morgen før turistene ankommer
Tunge båter trekkes på havet
Få med deg fisking med trekknot

TRIVANDRUM

Thiruvananthapuram er lite annet enn en flyplass. Like utenfor terminalen for lokale avganger ligger det palmekledde strender, men de er ikke tilrettelagt for besøk. Byen er utgangspunkt for internasjonalt besøk til Kerela.

Spørsmål? Spør Reiseeksperten

Foto: