OLYMPOS
OLYMPOS
OLYMPOS

OLYMPOS

OLYMPOS

Bronsealderbyene ligger tett mellom Fethiye og Antalya, men blant Andriake, Myra og Phaselis er det stemningen rundt Olympus som utmerker seg. Skjult i elvedalen ligger de delvis oppdagede antikke ruinene. I andre enden av rullestensstranden stiger det evigbrennende fjellet Chimaera. Mellom disse severdighetene finner du den sjarmerende landsbyen Cirali.

24 timer i

OLYMPOS

Skilpadder og delfiner leker i den naturskjønne bukten hvor både kilikiske pirater, grekere og romere har slått seg ned. Det kan være mye trafikk langs veien ned mot og oldtidsbyen Olympus, og det er hyggeligere å bo i den fredelige sommerbyen Cirali. Fra det lille sentrum er det kort vei langs stranden til den historiske elvedalen.

En havskillpadde i transelignende tilstand graver ned sine egg ved soloppgang
08:00

STRANDTID

Start dagen med å se solen stige opp fra horisonten, eller noe senere med morgenbad når solen har stått opp. Den 3 km lange Cirali stranden er rugeplass for karetskilpadder, og er du riktig heldig kan du se nyklekkede på stranden og meterstore ryggskjold i vannskorpen.

09:00

NY ENERGI

Etter morgenbad passer det fint med te eller kraftig tyrkisk kaffe, etterfulgt av simit, oster, skinke, egg, honning og tørket frukt. Ta utkikksplass ved en av strandrestaurantene for generøs tyrkisk frokost kahvalti servert til lyden av rullesteiner og middelhavsbølger.

En god dag starter med tyrkisk frokost i vannkanten
Følg gangbroen innover elvedalen til Olimpos Antik Kenti
På begge sider av elven ligger ruinene av tusen år gamle kjøpmannshus
10:00

ANTIKKE SPOR

Olympus ble etablert i middelhavs-riket Lycia for 2500 år siden. Bosetningen ble senere gjemmested for Kilikiske pirater, før grekere og senere romere okkuperte byen. Fra stranden følger du gangveien innover den frodige elvedalen, blant fikentrær og ruiner fra antikken.

11:00

GLEMT HISTORIE

Istedenfor å gå mot hovedinngangen til museumsområdet, finner du et passende sted å krysse elven. På andre siden venter gravkammer og sarkofager, mens lengre inn i den tette skogen finner du oldtidsbyens amfiteater og restene etter bosetningens romerske bad.

Innover elvedalen vandrere du blant restene av den antikke byen
På andre siden av elven gjemmer det seg et teater og flere gravkammer
Tempelhøyden ble bygget om til festningeverk under middelalderen
12:00

BORGFJELLET

Tilbake på andre siden av elvemunningen. På klippen ved ved stranden, ligger restene etter byens akropolis. Fra platået, med fri utsikt over havet sto befestningen som en gang voktet innseilingen til byen. Her finnes også spor fra middelalderen, da en borg ble reist på platået.

13:00

LUNSJUTSIKT

Oldtidsbyen og stranden nedenfor er et populært utfluktsmål. Besøkende på dagstur spiser gjerne langs veien som leder ned til Olympus, men ta heller turen tilbake mot Cirali for lunsj på stranden. Yavus Bungalow er et godt sted, med en smakfull restaurant i vannkanten.

Serveringsstedene langs stranden serverer frokost, lunsj og middag
Stranden nedenfor oltidsbyen er vel så populær som ruinene
Både i Olympos og Cirali finner du flere alternative kunstnerkollektiv
15:00

KUNSTNERKOLLEKTIV

Istedenfor å følge stranden etter lunsj tar du bakveien for et besøk til kunstnerkollektivet ved Art Garden. Her finner du lokal glasskunst og lærarbeider fra lokale kunstnere. For vakre smykker og bruksgjenstander av oliventre tar du turen til hagekaféen Salamuura.

16:00

TIL ANDRE SIDEN

Nå er det på tide å fylle sekken med en flaske vin, to kalde øl og et par flasker vann. Litt frukt og annet snacks fra supermarkedet kan også komme godt med. Du bør også ha lommelykt og tursko før du rusler ned igjen til kyslinjen og starter vandringen mot nordenden av Cirali.

Rullesteinsstranden strekker seg 3km fra Olympos til Chimaera
Det krystalklare vannet stiger opp mot 30 grader om sommeren
Fra stranden følger du dalbunnen innover mot Chimaera
17:00

FRA HAV TIL FJELL

Langs hele den 3 km lange rullesteinstranden ligger det gjestehus og teltplasser. På andre siden av bukten unner du deg en pils i strandkanten, mens du ser solen nærme seg fjellkjeden i vest. Etter en liten rast følger du før du stien gjennom bartrærne mot Chimaera.

18:00 

BRENNENDE STEN

Fra parkeringsplassen ved Chirag-Chimera er det en halvtimes tur opp til metankildene.  Flammene som ledet seilere for 2500 år siden ga tilnavnet brennende sten Yanartaş. En halvtime videre tar deg til teltplassen hvor flammene er mindre, men utsikten større.

Stier og steintrapper tar deg opp til nedre del av Mount Chimaera
Flammene er størst i den kjøligere vintermånedene
Det er ekstra stemningsfylt med et glass vin ved flammene
Metangassen som driver ilden dannes naturlig i berggrunnen
19:00 

PILGRIMSLEDEN

Det blir fort folksomt rundt flammene når mørket senker seg, og det er greit å ta turen ned før det blir mørkt. Tar du innenlandsruten tilbake ser du mer av landsbylivet. Mount Chimaera ligger langs pilegrimsleden Lycian Way og er stoppested for vandrere på vei i begge retninger.

20:00

RESTAURANT CIRALI

Vel tilbake i sentrum av Cirali må du velge mellom fredelig middag ved stranden, eller et mer sosialt måltid i den lille restaurantgaten. Mange av spisestedene har like menyer og opplevelsen avhenger av betjeningens humør. Du får et enkelt og rimelig måltid ved Yörük.

For internasjonalt kjøkken sjekk ut Simge eller San Simon
Arcadia og Kimera er gode steder mot andre enden av stranden
Serveringsstedene servere tradisjonelle retter som Patlıcan Kebap
Det er stemningsfult og fredelig på stranden om kvelden
22:00

STJERNEKLART

Den rolige landsbyen er ikke et sted for uteliv, og når restaurantene stenger blir det rolig i gatene. Når natten kommer bør du heller ta turen ned på stranden for å oppleve en spektakulær stjernehimmel. Husk at lommelykt og bålbrenning er forbudt, det forstyrrer skilpaddene.

OVERNATTING

BRA

Rimeligste alternativ er en av campingplassene. Ved Bellerofon kan du parkere og slå opp telt blant appelsintrærne, med stranden på ene siden og det rolige sentrum på den andre.

BEDRE

Det bugner av rimelige pensjonat med enkel standard. Kontakt Yavus, Oleander, Aida, Azur, Baris eller Baraka i forkant og be om et godt tilbud. Det er dyrere å bestille via bookingsider.

BEST

Landsbyen er fri for ressort og boutiquetotell, men ved Olympos Lodge får du god komfort like ved stranden. Bungalowene ligger midt mellom den antikke byen og den lille restaurantgaten. 

DEN LYKISKE VEI

Likya Yolu strekker seg 500km fra Hisarönü ved Fethiye til Geyikbayırı ved Antalya. Det Lykiske rike hadde sin storhetstid i bronsealderen hvor handelen fulgte den gamle ruten. I dag er dette en godt merket tursti som tar deg mellom antikke ruiner og historiske byer langs spennende kystlandskap. Ruten er godt tilrettelagt med rimelige herberge og teltplasser. Årlig arrangeres ultramaraton i som følger deler av ruten | likyayoluultramaratonu.com

Spørsmål til artikkelen? REISEEKSPERT.NO

Foto: