SRI LANKA
SRI LANKA
SRI LANKA

SRI LANKA

SRI LANKA

I feriebyene sør for Colombo sprader europeiske turister rundt som om kolonitiden aldri tok slutt. I Bentota, Hikkaduwa og Weligama er menyene på tysk og det snakkes russisk i gatene. Vil du oppleve siste rest av kulturen fra tiden før turisme tok over øya må du til nord. Få med deg tårnet ved Ambuluwawa, byliv i Trincomalee og fiskerne i Arugam Bay.

MINIGUIDE

SRI LANKA

Dampende regnskog, eventyrlig fjellandskap og vakre laguner. Masseturisme dominerer på Sri Lanka, men det er fortsatt plass til oppdagelsesreisende. Blant risåkre og teplantasjer ligger et 20 talls nasjonalparker hvor Wilpattu, Wasgamuwa og Yala er de flotteste, og hundretalls gode strender hvor Goyambokka og Hiriketiya er blant de beste.

COLOMBO

Stilfull overnattingssteder som Kingsbury, Steuart og C1 gjør Colombo Fort til et godt utgangspunkt for å utforske den travle bydelen Pettah. I det gamle handelsområdet hvor europeiske kjøpmenn jaktet krydder selges det fortsatt kanel, kardemomme og muskat i løsvekt. Basaren gir fin kontrast til høyhusene i Kollupitiya. Det er store visjoner for Galle Face, men området beskrives best som en overraskende populær byggeplass. 

Sekker med kanel, kardemomme og muskat
Rikshaw-taxi tar deg rimelig rundt i byen
Det er alltid travelt i bydelen Pettah

Utover ettermiddagen trekker byens innbyggere til matbodene ved sjøpromenaden i Port City. Nedover kysten finner du skjulte strandbarer som The Station og Pink Salt, mens innover forretningsområdet ligger byens fasjonable nabolag. Langs de trafikkerte gatene venter designbutikker og gode restauranter som Bowled, Indian Kitchen og Chinese Hotpot. Svømmeklubben, Nasjonalmuseet og barene ved Park Street Mews er verdt å få med seg. 

Sprek utsikt fra stranden ved Pink Salt
Utover ettermiddagen samles byen på sjøpromenaden
Det er utopiske planer for Port City

NEGOMBO

Lite annet enn en sjarmløs ferieby, men i hver ende av neonlysløypa ligger fiskevær hvor du kan oppleve litt av det tradisjonelle Sri Lanka. En båttur på kanalen som leder til Colombo er eneste attraksjon. Enkelte kitere forsøker surfekunskapene på lagunen, men det er langt bedre forhold ved Kudawa. En tur innover Wilpattu National Park er vestkystens største severdighet. I kystregnskogen kan du oppleve både leopard og flokker med ville elefanter.

Når solen går ned går neonlysene på
Fiskerne bruker fortsatt bommulsseil
Hamiltonkanalen ble etablert i 1802

JAFFNA

Borgerkrigen som først ble avluttet i 2009 gjorde tidligere den nordlige delen av øya utilgjengelig som reisemål. De flotteste strendene ble konfiskert av militæret og er nå rekreasjonssenter for regjeringspartisanene. Til tross for vesperringer og soldatenes tilstedeværelse er nord et spennende sted å utforske. Ta toget fra Colombo for å oppleve villhester på Delft, Keerimalai badet, strender ved Chundikulam og historiske Jaffna. 

Det gamle kongedømmet har brutal historie
Jaffna er øyas tamilske hovedstad
Keerimalai badet er en populær severdighet

ANURADHAPURA

Singalesernes største helligdommer hviler blant tamilske bosetninger i nord. Byen ligger ved Kumbichchan Kulama reservoaret. Kaféene rundt sjøpromenaden er et godt sted for dagens varmeste timer. En sykkeltur blant templer og fortidsminner rundt Kannimaduwa og Mahameuna Uyana i morgendis er en stor opplevelse, mens trinn 1840 ved Mihinthale er et flott sted å se solen gå ned. Område er en av åtte UNESCO oppføringer på Sri Lanka.

Isurumuniya Rajamaha Viharaya tempelet
Anuradhapura er øyas historiske sentrum
Livets Tre Jaya-Sri-Maha-Bodhi

TRINCOMALEE

Fiskernes smug og et livlig handelssentrum dominerer byen. På hver side venter myke strender. Hit finner få turister veien, og vil du oppleve lokalt hverdagsliv er dette et godt reisemål. Mellom isolerte Dutch Bay og gjestehusene i Back Bay ligger klippen med Thirukoneswaram Kovil tempelet. Dykkere kan oppleve ruinene fra det opprinnelige tempelet, men helligdommen er gjenreist og øverst venter Shiva pilegrimmer velkommen.

Instagramvennlige Dutch Bay
Markedet ligger ved bussentralen
Trincomalee er fiskernes by

PASIKUDAH

Under borgerkrigen ble tamilske fiskere forvist og singalesiske bosettere etablerte turistnæring i bukten. Feriebyen ble utslettet av tsunamien få år senere, og denne gangen står utenlandske kapital for investeringene. I dag er det stort sett private ferieboliger i passekudahbukten, men et par hotell og det sjarmløse Amaya resortet har også fått plass på odden. Den langstrakte Kalkudah stranden er fortsatt tom for både bebyggelse og folk.

Stranden er fin men den mangler sjarm
Amaya er blottet for lokal kultur
Private villaer dominerer i dag Pasikudah

ARUGAM

Et søvnig fiskevær i en palmekledd bukt frem til 70’tallet da surfere oppdaget bølgene. Den 30 år lange borgerkrigen begrenset antall turister, og tsunamien vasket bort det meste av landsbyen. Men siden krigen endte i 2009 har sjøsiden blitt dekket av hotell og gjestehus, mens hovedgaten er kledd med spisesteder. Arugam Bay strekker seg fra tettstedet Pottuvil til surfestedene rundt odden ved Pasarichenai. Sjekk ut Footprints og Jungle Surf Camp.

Det er fortsatt fiskerne som regjerer i Arugam
Ta turen til Kumana for flere apekatter
Restauranter og barer venter på begge sider av veien

TANGALLE

En av de fredeligste feriebyene på Sri Lanka er Tangalle. Langs Medaketiya ligger strandkroene tett, mens et hundretalls gjestehus tilbyr overnatting i åssiden. Patini Bungalows ved Madilla er godt alternativ. Hyttene ligger en kort spasertur fra strandbaren The Lounge. Parei Wella stranden i andre enden av bukten er forbeholdt fiskerne, men mellom disse venter puddemyk strand. Sjekk ut Rekawa Beach for mer vestlig standard.

Fiskernes nabolag ligger ved båthavnen
Puddermyk sand og dovne bølger i Tangalle
Markedet ligger i byens lille sentrum

HIRIKETIYA

Mellom rufsete Kudawella og sjarmløse Dickwella finner du herlige Hiriketiya. Selv om den lille viken ligger godt skult er den langt ifra uoppdaget. Turister fyller solsengene, mens surferne underholder ute i bukten. Når Dots Bay House bryter idyllen med DJ er det kort vei til enkle Surf Homestay eller stilfulle MOND. Serveringsstedene langs stranden har lite spennende menyer, men du finner lokale smaker i bakgatene. Ved klippene venter gode hotell med sjøutsikt, mens rimelige gjestehus gjemmer seg blant palmer og jungeltrær.

Bukten er akkurat passe liten og intim
Det er ofte gode bølge i Hiriketiya
Strandbarer gjemmer seg under palmene

WELIGAMA

Det er liten grunn til å besøke Matara hvor eneste severdighet er forslitt europeisk arkitektur i Dutchman's Street. Like ved ligger den grelle feriebyen Talalla og Mirissa hvor en industriell fiskehavn er eneste severdighet. Weligama er ikke mye bedre. På ene side av den trafikkerte hovedveien står hotellblokkene, på den andre ligger stranden hvor charterturister forsøker surfebrett for første gang. Eneste attraksjon er en natt på Taprobane, men for de fleste begrenser budsjettet seg til et godt sjømatmåltid ved en av strandbarene. Når natten skjuler byen tennes lykter i vannkanten, og for et øyeblikk kan du glemme omgivelsene.

Marriot troner på stranden i Weligama
Hovedveien går mellom stranden og byen
Weligama byr på forurenset idyll

GALLE

Velholdt fasader fra europeerne hersket og en endeløs rekke souvernirbutikker og serveringssteder med vestlig meny. Det var festningemuren slaver bygget under kolonitiden som reddet gamlebyen fra tsunamien i 2004. Galle Fort er turistenes bydel. Fint for en ettermiddag, men vil du oppleve byen bør du bo i sentrum. Langs Main Street finner du butikker og markeder, mens langs Marine Walk ligger enkle boder som serverer fiskernes fangst. Like før båthavnen kan du se tradisjonelt fiske med trekknot. En liten bystrand venter ved fyrtårnet, men stranden i feriebyen Unawatuna utenfor Galle lokker flere badegjester.

Du må inn i sentrum for å bli kjent med byen
Galle Fort er turistenes bydel
En liten bystrand venter ved fyrtårnet
De fleste feriebyene i sør ligger langs hovedveien. Slik er det også ved Dalawella og Pitiwella. Unawatuna ligger delvis skjermet fra trafikken og er et greit badestopp fra Galle. 

HIKKADUWA

På begge sider av hovedveien ligger spisesteder med menyer på svensk, tysk og russisk. På internett lokker hotell og gjestehus med strandutsikt, men de færreste har rom mot havet. Bølgeskvulp kjemper om kapp med lyden fra tungtrafikk. Ved Turtle Beach fores skilpadder fra oppdrettsanlegg til turistenes forlystelse. Korpulente menn og kvinner med silikon dominerer stranden. Litt lenger sør ligger Thiranagama. Charter-stemningen er noenlunde den samme, men strendene er bedre og veltrente kropper underholder ute i bølgene.

Om målet er sol og strand dekker Hikkaduwa behovet
Det er mest sjarm rundt Thiranagama
Surferne henger i den sørlige delen av Hikkaduwa

BENTOTA

Bak høye gjerder på elvebanken ligger identitetsløse hotellressort. Du finner et par gjestehus rundt Dope, men Bentota er fri for lokal kultur. Minibusser med klimaanlegg og sotede vinduer frakter turister fra flyplassen til resepsjonen. De besøkende beveger seg sjelden utenfor anlegget og det er ingen serveringssteder på stranden. Bysentrum ved Aluthgama er lite spennende og eneste severdighet er restauranten Pier 88.

Sandbanken er dekket av hotellblokker
Det er ingen strandbarer i Bentota
Lagunen for populær for vannaktiviteter

KANDY

Stadig flere turister finner veien til pilegrimsbyen for en runde rundt Bogambara sjøen og en rask tur innom Sri Dalada Maligawa før de reiser videre. For budhister er den gamle kongebyen det helligste stedet på Sri Lanka. Tempelet fortjener et besøk, men få også med deg det hellige Neth Bodhiya treet som ga inspirasjon til Avatar filmen. Det travle handelsentrum langs Senanayake Veediya er interessant nok og Central Market er et godt sted å kjøpe frukt før reisen videre. Togturen mellom Colombo og Kandy tar 2 ½ time. Velg gjerne ettermiddagstoget Rajadhani Express som har bedre standard enn ordinære tog.

Det er grønt og frodig rundt Kandy
Bogambara er ekstra vakker i morgendis
Bahirawakanda Vihara Buddha statuen
Ikke gå glipp av utsikten fra Ambuluwaawa tårnet. En times taxitur fra Kandy ligger den mest spektakulære helligdommen på Sri Lanka


ELLA

Oppe i høyden og en halv dags togtur fra Kandy er Ella neste stopp på turistløypa. Byen har ingen severdigheter og en trafikkert bargate utgjør sentrum, men landskapet rundt byr på store opplevelser for fotturister. Enkelte nøyer seg med en morgentur opp til Little Adam's Peak eller Ella Rock før ettermiddagen tilbringes i bassenget ved et isolert resort. Andre lar seg lokke av turoperatørenes utflukter til te-plantasjer, fosser og utkikkspunkt. Det er et mer spennende alternativ å hoppe av toget på Hatton for kulturstiene Ceylon Tea Trails.

Tog går i skytteltrafikk mellom Colombo og Ella
En traffikert bargate utgjør sentrum av Ella
Den elegante Nine Arch Bridge i Ella

NUWARA ELIYA

Turister losses til Lake Gregory, men det er risterrassene rundt som bør oppeves. Du finner et lite handelssentrum ved bussentralen, hvor eneste severdighet er The Pub. Landskapet ved Nuwara Eliya er naturens underverk. Hopp av toget ved Nanuoya for høylandsområdet Horton Plains med nattevandring til Adam's Peak og soloppgang ved Sri Pada. Stig av toget ved Idalgashinna for en spektakulær tur ned Devil's Staircase og en natt ved Misty Mountain Lodge. Gå av toget ved Hatton for Ceylon Tea Trails eller Haputale for Lipton's Seat.

Landskapet rundt Nuwara Eliya er et eventyr
Turen til Misty Mountain Lodge er magisk
Landskapet er ekstra stemningsfullt morgendis
Parkanlegget ved Sigiriya er flott, men høyden ligger langt fra andre severdigheter
Parkanlegget ved Sigiriya imponerer

TOG OG BILLETTER

Det er 3-5 avganger daglig fra Colombo Fort til Ella (via Kandy). Linjen starter i Peradeniya og ender i Badulla. Togene har avgang om morgenen med ankomst etter 8-10 timer. Toget stopper i Kandy etter 2 ½ time, og ellers ved større stasjoner. For avstigning ved mindre stasjoner må personalet varsles. Det går også nattog med sen avgang og tidlig ankomst. Togene er ofte fulle og billetter bør kjøpes på stasjonen et par dager før avreise. Linjen fra Kandy til Ella tar deg gjennom teplantasjer risåkre. Turen koster 30-50kr avhengig av klasse.

Lotustårnet er landemerke i Colombo
Jernbanen tar deg både til strender og til fjells
Det tar litt ekstra tid å rise med tog på Sri lanka

KOLONI

At tamilene ble nærmest utryddet under borgerkrigen snakkes det sjeldent om. Det dravidiske folket som dominerte i årtusen utgjør i dag kun en liten del av befolkningen. De fikk sine strandeiendommer konfiskert til fordel for militære rekreasjonsområder, mens det europeiskstøttede indo-ariske Sinhala folket tok over Sri Lanka. Sammen med etterkommere fra portugisere, nederlendere, briter og andre europeere som bosatte seg under kolonitiden driver de i dag øyas forretninger. På østkysten snakker Burgherfolket fortsatt portugisisk- kreolsk. I motsetning til andre koloniserte kulturer er Sri Lanka stolte over okkupasjonen og mange familier har ført loggbok gjennom århundrer over sin integrasjon med europeere.

Sri Lanka er kjent for store elefantflokker
Blant øyas nasjonalparker er Yala mest imponerende
Spørsmål til artikkelen? Spør Reiseeksperten

Foto: