NAZARE
NAZARE
NAZARE

NAZARE

NAZARE

Glimrende strender samler solbrune kropper om sommeren, mens gjennom vinteren er det stormfullt hav som lokker profesjonelle surfere til klippene. På høyden ved Farol da Nazaré finner du gjestehus og serveringsteder i Sítio, men det er rundt fiskeværet Nazaré det syder av liv.

24 TIMER I

NAZARE

For bare få siden ble hundrevis av fiskebåter dratt opp på stranden hver kveld, i dag er disse henvist til den nye båthavnen og sanden er dekket av strandbarer og parasoller. I bakgatene sitter enda menn med fiskekroker i lua, og koner med lag av korte ullskjørt steker fortsatt fisk i smugene. Den gamle fiskerlandsbyen er fortsatt full av sjarm.

08:00

KAFFE MED UTSIKT

Starter du dagen i Pederneira får du med deg både sentrum av Nazaré og klippen med fyret, i soloppgang. Plukk med deg morgenkaffe fra Pastelaria Lina og se dagen begynne ved  Miradouro da Pederneira. Fra utkikkspunktet har du den beste utsynet i atlanterhavsbyen. 

09:00

PEDRALVA TRAPPEN

På veien ned mot sentrum får du med deg Igreja da Misericórdia kirken og den den fosile trestammen på bytorget Bastião Fernandes. Steinstokken er minnesmerke for gapestokken som en gang sto på plassen. Ta gjerne snarveien via Escadaria da Pedralva ned fra høyden.

Nazaré har en fin balanse av gammelt og nytt
Soltørkede sardiner er lokal gatemat
Bydelsmarkedet holder åpent mellom frokost og lunsj
10:00

MERCADO MUNICIPAL

Følger du hovedgaten Avenida Vieira Guimarães er du straks ved et av byens høydepunkt; ferskvaremarkedet. Hver morgen handler byens restauranter og fastboende her. Fyll gjerne sekken med rimelig frukt, men smak også på utvalget av byens spesialitet; soltørket sjømat.

11:00

DUFT AV SJØMAT

Centro Cultural er ikke spesielt spennende, men på stranden rett ovenfor kulturhuset ligger flere tradisjonelle fiskebåter. Her foregår også tørking av fisk. Ta en runde blant fiskehjellene og se 10 tall ulike fisk og blekksprut bli konservert på gamlemåten etter fangst med trekknot.

En sorkledd enke tørker fisk på stranden
Titalls sorter sjømat konserveres på gamlemåten
Funicularen som tar deg opp til Sitio åpnet 1889
12:00

PRAIA DA NAZARÉ

Følg bystranden blant telt og parasoller. I sommersesongen ligger badegjestene tett på den myke sanden. Ved surfeskolen går du innover sentrum for kabelbanen Ascensor da Nazaré opp i høyde. De utålmodige kan ta Ladeira de Sitio forbi husken ved Encosta da Nazaré

13:00

UTSØKT UTSIKT

Ta plass ved Taberna Afficion for portugisiske smaker og byens beste utsikt. Kortreist fisk, skalldyr og skjell kullgrilles eller dampes og serveres med generøle glass av vin fra lokale druer. Ikke det rimeligste stedet, men med bord ytterst på klippen har du byens beste utsikt.

Taberna Afficio byr på utsikt og kortreist vin
Utålmodige tar trappene for å unngå heis-køen
Det er flott utsikt over Nazaré bukten fra Sitio høyden
15:00

SJARMLØS HØYDE

Det er få fastboende i den gamle landsbyen Sitio. På dagtid er bydelen lite annet enn en trafikkert suvenirbutikk, mens på kveldstid skjer det lite bortsett fra sporadiske show på tyrefekterarenaen. Forser salgsbodene og følg travle Estrada do Farol utover klippen.

16:00

FAROL DA NAZARÉ

Klippen er dramatisk nok, men det er den 5000 meter dype dalen på havbunnen som skaper de enorme bølgene som satte Nazaré på kartet. Dønningene fra vinterstormene presses gjennom kanalen før de bryter i høyder på over 30 meter.

Stranden i Nazaré inviterer til badeliv
Surfere lokkes til andre siden av klippen
Langs Praia do Norte venter surfere på storm
17:00

SNARVEIEN TILBAKE

Visst er det stemningsfullt å se solen gå ned fra fyrtårnet, men fra stranden ser du solen gå ned bak fyret. De sprekeste vil kanskje ta turen ned på Praia do Norte, mens andre har nok med bakken opp til Sítio. Tar du trappene ned unngår du både heis-kø og masete selgere.

18:00

EN IS I VANNKANTEN

Med solen stadig lavere på himmelen rusler du langs strandpromenaden Avenida Manuel Remígio. Enten du vil gå ut til Farol Nazaré Pontão Norte eller tar plass på en av benkene bør du unne deg en is fra kiosken ved surfeskolen mens du kikker på forbipasserende

Fargerike strandtelt kan leies for en dag
La deg lokke av isbodene langs promenaden
Strandbarene egner seg best for drikke
19:00

MENS SOLEN GÅR NED

Restaurantene langs sjøpromenaden er både dyre og dårlige, men ta en drink mens du ser solen gå ned i horisonten. Det hyggeligste er selvsagt en medbragt flaske vin eller et par kalde pils i vannkanten, men er du som oss vil du nødig få sand i skoene før middag.

20:00

KULLGRILLET FISK

Nazare mangler ikke spisesteder. Fra enkle kneiper med sjømattapas til internasjonale restauranter med hvit duk, men vil du ha kortreiste smaker blant lokale spiser du ved O Veleiro. Inget sted for avansert gastronomi, men enkelt og godt i folkelige omgivelser.

En gammel fisker griller fisk ved O Veleiro
Det er nabolagsstemning i byens bakgater
De små leir-grillene er en arv fra nordafrikansk kultur
22:00

EN TIDLIG KVELD

Hit reiser de som nyter havet fra et håndklede på stranden og de som ønsker lære seg å mestre bølgene. Både nabolaget og tilreisende står tidlig opp for å se dagens første stråler. Du finner ikke nattklubber, men Nbar og Synset holder åpent til godt etter midnatt.

Ved sjøsiden ligger flere enkle kneiper
Flere av de serverer nyhøstet sjømat

UTFLUKTER

KLOSTER

MOSTEIRO DE ALCOBAÇA

Napoleon ødela store deler av kirkebygget, men Cistercienserordenens kloster er fortsatt mektig imponerende.  Få med deg kongesarkofagene og det elegante flislagte kjøkkenet. 

LAGUNE

SÃO MARTINHO DO PORTO

Fremstår som en heller kjedelig ferieby, men lagunene er populær blant barnefamilier, og på gode dager kan du oppleve en endeløs bølge fra munningen ved Capela de Santa Ana

LANDSBY

SÃO PEDRO DE MOEL

Anonym bosetning som brer seg rundt en av kystens mest sjarmerende landsbyer. Ved Praia de São Pedro de Moel finner du ikke bare en flott strand, men også en riktig god bar.

Spørsmål til artikkelen? Reiseeksperten

Foto: