OLHAO
OLHAO
OLHAO

OLHAO

OLHAO

De flislagte sandsteinshusene er restaurert og store leilighetskompleks omringer gamlebyen, men Olhao er fortsatt blant de mer ukjente feriestedene i Portugal. Her losses fangsten på bryggen foran fiskemarkedet og restaurantene i bakgatene er drevet av lokale familier. Tar du en utflukt til Armona eller Culatra kan du oppleve noen av algarvekystens beste strender.

MINIGUIDE

OLHÃO

Olhao er for lengst oppdaget av norske og franske reisende, men det er færre tyske reisegrupper og få britiske charterturister. Selv om serveringsstedene ligger tett langs Ria Formosa er det rolig selv i høysesong. Innover byen venter hyggelige gågater i fiskernes gamle nabolag. Her er prisnivået halvparten av de andre feriebyene langs algarvekysten.

Det er fredelig i fiskernes gamle kvarter
I handlegaten venter små uavhenige butikker
Olhão livnærer seg på fangst av sjømat

Byens 50 000 innbyggere dominerer, og vi er gjester. I båthavnen fortøyer hundrevis av fiskere sine båter når dagens fangst er losset. Kun en halvtime fra turistbyen Faro er du plutselig bland portugisisk kultur. Bosetningen ligger midt i natturrestervatet Ria Formosa, hvor du kan oppeve vadende flamingo, hekkende stork og en sjeldent stor sjøhest-bestand.

Hvert år avholdes sjømatfestivalen Festival do Marisco
Du må tidlig opp for å få de beste varene
Byens spesialitet er tørket blekksprutrogn
Sjøprominaden domineres av markedene

En av de store severdighetene er den røde mursteinsbygningen ved lagunen. Mercados de Olhão er et av algarvekysten største fiskemarked. Foruten sjømat finner du også den lokale spesialiteten tørket blekksprutkaviar ovas de polvo som grilles eller rives over nykokt pasta. I nabohallen finner du et godt utvalg av frukt, grønnsaker, krydder, hermetikk og bakervarer.

En flott souvenir er hermeikk fra Conserveira do Sul's Manná
Kortreiste råvarer ved byens historiske marked
Kafeene ligger tett rundt markedshallen
De lave murhusene er en arv fra maurerne

Mye av kulturarven stammer fra nordafrika. De firkantede husene med utvendige trapper som tar deg til utsikten ved de flate takterrassene er de samme du finner i Marokko, Mali og Mauritania. Også den tilbakelente stemningen er mer typisk for andre siden av middelhavet. I havnen ligger en kopi av seilskuten Bom Sucesso som 17 menn seilte til Brasil i 1808.

Få med deg byens historie ved azulejo flisene i parken
Skuten har samme skrog og rigg som egypterne brukte 
Gode spisesteder er byen severdighet
Fra sjøpromenaden har du utsikt til våtmarkene

UTFLUKT

Europas svar på Karibia skrev Aftenposten i 2016, men de flate sandbankene utenfor kysten er alt annet enn frodig og livlig, det er fredelig og monotont. Fiskernes lave og pastellfargede hus er eneste kontrasten i landskapet. Stranden kjennes endeløs og det er lett å finne roen. Fergen tar 15 minutter fra havnen i Olhão til Ilha da Armona hvor du finner flere gjestehus og serveringssteder. Du finner også gjestehus og et par serveringssteder på Ilha da Culatra.

Spørsmål? Spør Reiseeksperten

Foto: