RABAT
RABAT
RABAT

RABAT

RABAT

Marokkos kysthovedstad mangler ikke severdigheter. Médina de Rabat, Kasbah des Oudaias, Ville Nouvelle og Rue Souika har fått byen på UNESCO verdensarvliste. Blant myriader av serveringssteder finner du den selvbevisste og liberale lokalbefolkningen.

24 TIMER

RABAT

Fri for trafikkaos og masete selgere. Med sine velholdte fasader og organiserte nabolag skiller hovedstaden seg fra andre byer i Marokko. Selv gamlebyen og markedet er disiplinert. Med drøye 1 million innbyggere er Rabat den roligste og mest åpensinnede byen i Nord-Afrika.

08:00

MORGENESSENS

Det er mer spennende i smugene hvor fiskere og bønder selger sine varer fra små boder, men plassen utenfor Marché Central er et godt sted for morgenkaffe. Marokkansk frokost er gjerne noe frityrstekt med syltetøy. Velling er et sunnere alternativ, gjerne Hrbil eller Assida.

En rolig morgen langs Avenue Mohamed V
Hrbil er pursunn marokkansk frokost
Du har flott utsikt fra Al'Aezam og Assounna minareten
09:00

TRÆR MED NAVN

Du finner mange hager i den marokkanske hovedstade. Nouzhat Hassan er den eldste. Trærne i parken har navnelapp med alder og art. Kanskje ikke overraskende sto franske kolonimakter bak den grønne lungen. Et fin plass for en rolig morgenstund blant fuglekvitter.

10:00

PALAIS ROYAL

Både botanisk hage og nasjonalbiblioteket er verdt et besøk, men monarkens palass er stengt for besøkende og hele Touarga er ganske utilgjengelig. Det beste stedet for oversikt over det kongelige parkanlegget er fra toppen av minareten ved Assounna moskeen.

Enklaven Touarga er forbeholdt regjeringen
Sentralbanestasjonen ligger midt i byen
Minareten i ruinene av Almohaden moskeen
11:00

ROMERSK NECROPOLIS

Tour Hassan ble aldri verdens høyeste minaret. Etter jordskjelvet i 1755 står kun restene av moskeen igjen. Middelalderfestningen Chellah er derimot verdt et besøk. Da romerne forlot i 1154 nyttet sultanen fra Merenid dynastiet sjansen og fikk borgen tilpasset islam.

12:00

ARRÊT DE TRAM

Finn nærmeste perrong og hopp ombord trikken til andre siden av Oued Bou Regreg. Nabobyen Salé er ingen stor severdighet, men hovedstadens innbyggere tar turen for en rimelig handel. Følg de travle markedsgater gjennom byens medina til vesle Grand Mosque. 

Ta trikk fra Rabat til Sale for en god handel
Fra stranden har du utsikt mot kasbah
I havnen får du servert fiskernes fangst
13:00

KORTREIST LUNSJ

Ô Saveurs De La Médina er nok beste restaurant i Salé, men det er mer stemningsfullt å sikre seg dagens fangst fra fiskerne. Fiskernes koner tilbereder sjømaten for deg ved Grillades De Poisson. Du får også enkel servering ved provisoriske bord på stranden.

15:00

PONT HASSAN II

En ny tur med trikken. Billetten kjøper du fra  automat på perrongen eller app. Informasjonen er på arabisk og fransk. Alle vogner har gratis wifi. Går du av på Place 16 Novembre får du med deg sjøpromenaden og den andalusiske hage ved inngangen til byens fort kasbah.

Nabolaget samles ved Quai de Bouregreg
Utsikt mot kasbah fra sjøpromenaden
Det er storslått usikt fra Alwadaya
16:00

KASBAH DES OUDAYAS

Festningeverket fra 1200 tallet er stort sett for turister, men smugene er instagram vennlige og de skjulte kafeene med utsikt over elvemunningen er verdt et besøk. Øverst venter utkikkspunktet Alwadaya. Kasbah of the Udayas er en av byens UNESCO listed områder.

17:00

HYGGELIG HANDEL

Fra borgen tar Rue des Consuls deg gjennom håndverkernes nabolag med flott utsikt over Quai de Bouregreg. Ta turen videre gjennom livlige Rue Souika hvor fastboende og tilreisende for stemningen og en god handel. Ryddig, organisert og nesten ferdig prutet.

Det er altid livlig i Rue Souika
Det dufter mynte i handlegatene
Krydder selges fortsatt i løsvekt
18:00

PULSEN AV RABAT

Fra Marché Central er det langs Avenue Mohammed V nabolaget samles. Smakfulle boder og små butikker holder åpent til midnatt. Médina de Rabat minner mer om en kontinental handelgate enn en souk. La deg lokke av salgsbodene og støtt de som gir byen sin energi.

19:00

LIVET ER KORT

Å besøke hovedstadens enorme gravlund er kanskje ikke lystig, men det morbide kan være vakkert. Beinrester stikker opp av jorden og hjemløse har sitt fristed her, men tusenvis av pastellfargede gravstøtter og endeløst blått hav er flott. Se solen gå ned fra Al Shouhada.

Endeløs utsikt fra byens gravplass
Tradisjonelt flatbrød stekes over varme steiner
Tanginer putrer ved byens spisesteder
20:00

SMAK AV MAROKKO

Besøkende blir vel ivaretatt hos Dar Baddi mens Tabib er rimeligere. Du må til Ville Nouvelle for å finne europeiske spisesteder, men arven fra fransk kolonitid koster det samme som hjemme. Det mest stemningsfulle er å finne et enkelt bord i medinaen og si seg fornøyd.

22:00

EN SINDIG NATT

Det hersker ro og orden i kongebyen. Medinaen er fri for barer og utsalgsstedene stenger ved midnatt. Trenger du en bar for å slukke tørsten kan du bli skjenket ved El Palatino og Yucatan. Det ligger flere vestlige serveringssteder rundt togstasjonen Gare Rabat Ville.

Spørsmål? Spør Reiseeksperten

Foto: