SANTIAGO DE CAMPOSTELA
SANTIAGO DE CAMPOSTELA
SANTIAGO DE CAMPOSTELA

SANTIAGO DE CAMPOSTELA

SANTIAGO DE CAMPOSTELA

Enten du ankommer Santiago de Compostela etter mange uker langs Jakobsveien eller er blant turistene som tok sjarmøretappen, føler du euforien ved Praza do Obradoiro. Mens pilgrimer segner om av utmattelse, omfavner hverandre av glede, eller sørger over å være ved veis ende, er turistene mest opptatt av en selfie foran katedralen.

24 TIMER I

SANTIAGO DE CAMPOSTELA

FN anser reisende som turister dersom de tilbringer mer enn 24 timer et sted. Pilegrimsbyen fortjener såpass, men dra videre før du blir en del av turiststatistikken. Selv om stadig flere besøkende tilbringer mer tid her, oppleves fortsatt intensiteten fra vandrere på gjennomreise.

08:00

MUNKEFROKOST

Fransiskanermunkene har flyttet ut og Convento de San Francisco do Val de Deus er i dag et veldrevet hotell. Enten du bor ved klosteret eller ikke kan du få med deg søylegangene og de tunge steintrappene fra 1700 tallet. Hotellet serverer generøse pilgrimsmenyer til hyggelig pris i den erverdige matsalen.

09:00

HISTORISK KLOSTER

Et steinkast unna ligger Hospedaría San Martiño Pinario. Også her har munkene flyttet ut, men Mosteiro de San Martiño Pinario driver enklere overnatting for studenter og pilgrimmer. For et par euro får du en omvisning ved Benediktinermunkenes 1000 år gamle kloster.  

Munkene flytter ut og turistene flytter inn
Tradisjonelle herberg blir til boutiquehotel
Kaffe med utsikt over Praza do Obradoiro
10:00

PRIVILIGERT KAFFE

Det meste i byen handler om forpleining av reisende. Hospital Real de Santiago de Compostela åpnet som herberg i 1499, men med byens beste beliggenhet er det nå byens dyreste hotel. Formiddagskaffen tar du på terrassen ved Parador Santiago de Compostela.

11:00

EKTEFØLT EUFORI

Mens pilgrimer segner om av utmattelse, omfavner hverandre av glede, eller sørger over å være ved veis ende, er turistene mest opptatt av et selvportrett foran katedralen. Praza do Obradoiro ligger mellom rådhuset Pazo de Raxoi og den mektige Catedral de Santiago.

Kl. 12 seiler det 80 kg tunge røkelseskaret Botafumeiro gjennom kirkerommet
Ta deg ded til å kjenne på følelsene ved Obradorio
Innenfor hovedporten venter Portico de Gloria
Pilgrimmene ankommer fra soloppgang til solnedgang
12:00

JAKOBS HVILESTED

I følge legenden er Catedral de Santiago siste hvilsted for apostelen Sankt Jakob, og i 1000 år har Jakobsveien ledet pilgrimer hit. Helligdommen er 1 av 3 kirker hvor Jesu apostler er gravlag. De 2 andre er St. Peterkirken i Vatikanet og St. Thomaskatedralen i Chennai (India).

13:00

RÅVARETABERNAKEL

Ta turen over Praza da Quintana de Vivos og rundt Mosteiro de San Paio de Antealtares for å komme til Mercado de Abastos. Hver morgen fylles flere av de gamle markedshallene Nave med førsteklasses sjømat, mens andre fylles opp med grønnsaker, frukt, kjøtt og oster. 

Hall 5 tilbreder råvarer for besøkende uten eget køkken
Kortreist østers, kamskjell, hummer og krabbe
Er det fullt inne er det plass ute
14:00

GASTRONOMISK TORG

Nave 5 er tuftet på turister, men her serveres utsøkte retter tilberedt av råvarene fra ferskvaremaredet. Knivskjell, kamskjell, hjerteskjell og andeskjell kjemper om oppmerksomheten, men her får du retter fra hele det galisiske kjøkkenet.

16:00

SKJULT KLOSTERHAGE

Dominikanermunkene har også flyttet ut av sitt kloster, men det tilbaketrukkede bygget fra 1200 tallet huser ikke pilgrimmer, men gallisk historie. I Convento de San Domingos de Bonaval klosteret venter det etnografiske Museo do Pobo Galego med lokal kulturhistorie.

Pilgrimmene ankommer byen via Rúa de San Pedro
Boliger, forretninger og turisme i skjønn forening
Byen har en rastløs energi av vandrere på gjennomreise
17:00

PLANLAGT PILGRIMSLED

Rúa de San Pedro er hvor de fleste pilgrimmene ankommer byen. Følg gaten og Rúa das Casas Reais ned til fontenen ved Praza de Cervantes midt i gamlebyen, hvor bygårder fra middelalderen og arkitektur fra renessansen går i ett og gir en by med et gjennomført preg.

18:00

ARKITEKTTEGNET BY

Rúa do Preguntoiro tar deg videre gjennom den UNESCO listede gamlebyen Casco Historico. Santiago de Compostela ble først kjent etter voldsomme religiøse kriger på 1000 tallet. Kirken sto igjen som vinner, byen ble etablert og snart var de første pilgrimene på vei.

Fra Praza da Quintana de Vivos til katedralen
Ta en pause ved Café Carrilana eller Modus Vivendi
Fra Praza da Quintana de Mortos til kirketårnet
19:00

KATEDRALENS TÅRN

Ta turen rundt Mosteiro de San Paio de Antealtares og over Praza da Quintana de Vivos for en tur opp i Torre de A Berenguela. Fra toppen av tårnet har du utsikt over pilgrimsmålet og kan se solen gå ned bak eikskogene som omgir den galliske byen.

20:00

BYENS VERTSHUS

Serveringstedene i byen holder god kvalitet og mange steder utmerker seg, men er du som oss og syns det enkle er det beste tar du plass ved trebordene for dagens ved El Bombero, eller lar deg friste av de store smårettene ved Paradiso. Begge steder får du spennende smaker fra kyndige kjøkken. For noe mer sivilisert tar du plass ved A Noiesa Santiago

På varme sommerdager er hvert torg en uteservering
El Bombero er blant byens bedre spisesteder
Du finner hundrevis av restaurenter med høyt nivå
22:00

PILGRIMSNATTEN

På varme sommerdager er hvert torg en uteservering, ellers er O Cum og Camalea gode steder for et glass etter middag. Sjekk også ut Borriquita de Belém. I Casco er du blant andre tilreisende. Vil du tilbringe kvelden blant lokale tar du turen ned Rúa da República Arxentina for en drink ved Rock Café eller Rúa Nova de Abaixo for et glass ved Raíces Galegas

Fastboende går ut for et glass vin i vinduskarmen
Slitne pilgrimmer hviler etter 800km langs Jakobsveien
Alle har en grunn til å feire i Santiago de Compostela

FORSTÅELSE

I søken på forståelse av egne handlinger, andre sine valg eller meningen med vår eksistens har menneske lagt ut på vandring. Enten du finner svar eller nyter nytt landskap leder gjerne veien til forandring. Pilgrimsfærd var en botshandling for katolikker, hvor målet var tilgivelse. De fleste opplevde likevel at reisen var viktigere enn målet. Via Jakobsveien opplever du 4 landskap gjennom 4 uker før du når den mektige byen Santiago de Compostela. En vandrer med utferdstrang fortsetter gjerne til Fisterra. Derfra kommer du ikke lenger. Til fots. Jakobsveien har vært populær siden middelalderen. Ruten er ikke lenger en botshandling men en gave til verdens vandrere.

Hva trenger du egentlig? Litt mat, husly og noe som gir mestringsfølelse. Det er alt, i materiell forstand. Reiseeksperten

Foto: