SERENGETI
SERENGETI
SERENGETI

SERENGETI

SERENGETI

Verdens største migrasjon av beitedyr følges nøye av rovdyr på jakt.

På bunnen av den enorme Riftdalen som deler Afrika, med navnet som betyr endeløse sletter på det lokale språket maasai, ligger 1,5 millioner hektar savanne. Fra Ngorongoro-krateret i sør til Victoriasjøen i nord lever nomadefolket med geiter og kveg blant elefanter, giraffer, løver og neshorn. Nasjonalparken har enestående safarimuligheter året rundt, med en rekke utsøkte lodger og teltleirer, men er også åpen for vandringer til fots og overnatting under stjernene.

Gjennom årets første måneder samles beitedyrene ved bunnen av Ngorongoro-krateret hvor gresset er friskt under regntiden, og utsikten fra toppen av vulkanen er mektig. Dette er en god tid for et glimt av det utrydningstruede svarte neshornet, og perioden for beitedyrenes kalving ‒ når løver, hyener og sjakaler er konstant på søken etter lett bytte. Dette er også rovdyrenes paringstid. Når regnet opphører rundt april‒mai, starter den lange dyrevandringen.

Serengeti, Tanzania.
Serengeti, Tanzania.

Serengeti, Tanzania.
Serengeti, Tanzania

1,5 millioner villsvin, 1 million gnuer, 500 000 gaseller og hundretusenvis av sebra følger den lange ruten vestover mot Victoriasjøen. Når vannhullene gjennom savannen har tørket ut i juni‒august, fortsetter vandringen nordover mot elvene og det friske gresset i Masai Mara. Langs hele den lange migrasjonen lurer de territoriale rovdyrene, som elegant plukker ned de mest sårbare beitedyrene, med hyener og sjakaler parat til å ta seg av det gjenværende åtselet.

Fra august‒oktober når dyrevandringen de frodige områdene i Masai Mara. Den siste biten krysser millioner av dyr elvenes vei fra Victoriasjøen, hvor de enorme nilkrokodillene venter på årets kalver som krysser vannhindringene for første gang. I november er gresset i dette lille reservatet spist opp, og dyrene foretar en hurtigere og mindre kollektiv vandring tilbake til Ngorongoro, før instinktene tilsier det er tid for neste vandring.

Serengeti, Tanzania.
Serengeti, Tanzania

Serengeti, Tanzania.
Serengeti, Tanzania.

Foto:

Eilert Larstorp Paulsen, Shutterstock