SIRACUSA
SIRACUSA
SIRACUSA

SIRACUSA

SIRACUSA

En by som ikke skiller seg nevneverdig ut, bortsett fra bydelen Ortigia. Et maktsentrum ved Middelhavet gjennom 3000 år. Byen hvor genierklærte Arkimedes ble født, og beskrevet av forfatteren Cisero som vakrere enn Aten.

Selv om den nye bydelen byr på et gammelt romersk amfiteater, bør man heller oppleve slikt i Roma. Umberto, hovedgaten på fastlandet, er heller ikke et dårlig sted for en promenade, men det er en helt annen sjarm som venter på Ortigia.

Et smalt sund skiller Isola di Ortigia fra Sicilia

Fra du krysser broen ligger cruiseturistenes polerte område, med smale gater fulle av butikker og barer til venstre. Med fiskerne og torghandlernes uflidde kvarter og trange smug av falmet sandstein til høyre. Lengere fremme ligger ruinene etter det historiske Apollo-tempelet.  

Smugene på Isola di Ortigia er smale og sjarmerende

Start ved markedsplassen, hvor det bugner av soltørket tomat, velduftende grønne tomater og nyplukkede appelsiner. Ta turen innom La Salumeria for en fjøl med sicilianske oliven, skinker, oster og selvsagt knasende sprø bruschetta.

Kystpromenaden leder deg rundt øya

Fortsett innover Graziella, før du begir deg ut på kystpromenaden som omgir øya. På snaue 500 meter er det liten grunn til bekymring for å gå seg bort, det er nesten en bragd. Ta et glass på Evoé eller Verga, spis lunsj på A Putia eller Giudecca, og middag hos vår favoritt, ALevante.

Ved La Salumeria får du fantastiske salami servert knasende sprø bruschetta

Ytterst på Ortigia ligger fortet Castello Maniace, som kan besøkes for historien, men også for en drink fra den moderne baren, med flott utsikt til den historiske havnebukten som er omtalt i bibelen. Selv om Siracusa ikke er en badeby, har øya flere bystrender, svært populære blant lokalbefolkningen. Ellers er veien til flamingoene ved Vendicari-stranden, Calamosche, Avola, Fontane Bianche eller Parco Marino del Plemmirio kort.  

Byen er et godt utgangspunkt for utflukter til sjarmerende Noto, Ragusa og Modica. Eller en promenade langs Rossana Maiorca, nordvestover til Targia.
Castello Maniace er restaurert til det ugjenkjennelige
Sjøsiden av det 1000 år gamle festningsverket er ivaretatt, mens borggården har fått moderne utforming

Foto:

Eilert Larstorp Paulsen | Shutterstock