SLOVENIA
SLOVENIA
SLOVENIA

SLOVENIA

SLOVENIA

Fra de livlige serveringsstedene langs elven i Ljubljana er veien kort til det ville fjellandskapet ved Triglav, den fredfulle Bledsjøen, grottene ved Skocjan og havnebyen Piran

MINIGUIDE

SLOVENIA

Slovenia er nordligste landet på Balkan og siste euro-land før valuta og grensepaseringer blir mer komplisert. Sjarmerende Piran dominerer den korte kystlinjen, men både Koper og Izola er verdt å besøke. I Ljubljana venter art nouveau arkitektur og et imponerende antall serveringssteder. Halvparten av landet er vernet nasjonalparkområde, med mulighet for vakre naturopplevelse med elvekajak, klatresele, tursko eller sykkel.

Slovenia byr på vakre naturopplevelser

LJUBLJANA

I hovedstaden dominerer middelalderborgen bybildet. Tidligere kontrollert av den tyske Sponheim familien, det tsjekkiske kongedømme Bohemia og senere det østerrikske riket. Langs Ljublijanicaelven ligger uteserveringene tett. Det er mindre turister og flere lokale mellom Ribja og Šuštarski broen. Innover byen venter gode spisesteder som Atelje og Figovec. Et imponerende matvareutvalg venter på Ljubljanska tržnica torget, mens Metelkova er byens kreative møteplass.

Sjekk ut Celica fengselet i Ljubljana som er omgjort til et stilig hostell.
En glassheis frakter deg komfortabelt opp til middelalderborgen Ljubljanski grad
Det er altid livlig langs Sava's sideelv Ljubljanica

PIRAN

Blant Slovenias havnebyer er Piran den vakreste. Under Italiensk storhetstid var odden en del av Venezia. Midt i sentrum finner du det fargerike Tartini torget, mens rundt står restene etter bymuren som hindret Tyrkisk invasjon i middelalderen. Fra klokketårnet i sentrum har du fin utsikt over gamlebyen, mens fra St. Georg kirken har du utsikt over både den Kroatiske, Slovenske og Italienske kysten. Gå ikke glipp av sjømaten ved Fritolin pri Cantini.

Selv om Slovenia var en del av Yogoslavia sist århundre, er det særegne slaviske språket bevart.
Blandt små steinhus leder trange smug gjennom Middelalderbyen
Torget var byens havn til den ble fylt igjen på slutten av 1800 tallet

SOČA

Naturen brukes aktivt i Slovenia, særlig fjellandskapet i nord hvor turgåere, syklister, raftere og klatrere bruker fritiden. Padlerne foretrekker dalen langs Sočaelven hvor flere av scenene fra Narnia ble spilt inn, mens toppturentusiaster søker seg til nasjonalparken rundt Triglav. Vil du klatre opp det 2,864moh høye fjellet starter du fra Triglavske Bistrice, mens ruten fra Krma passer fjellvandrere bedre. Pokljuka er godt utgangspunkt for turer i området. 

Der hvor Soča elven krysser grensen til Italia finner du steinbroen ved Solkan, med et spenn på over 200m
De Julianske alpene strekker seg fra Italia til Slovenia
Følg Koritnica dalen opp til Mangartsko sedlo for storslått utsikt

BLED

Landets største turistattraksjon er det naturskjønne område på grensen til Ungarn. Siden de første badeanleggene åpnet på slutten av 1800 tallet, har Bled vært en populær sommerby. Lokale reiser hit for strendene og en svømmetur, mens turistene jakter den beste vinkelen for et bilde av Mariakirken. Dropp de organiserte turene ut til øya, og lei heller robåt for en mer stemningsfull opplevelse. En tur innom middelalderborgen hører gjerne med.

Ta med en flaske vin for å se solnedgangen fra klippen ved Tito’s tidligere sommersted
Turistene går i kø gjennom sommeren, alle skal ta bilde av Mariakirken
Middelalderborgen Blejski Grad ligger dramatisk til på en klippe ved Bledsjøen

MATKULTUR

Preget av historien og influert av landene rundt. Urgamle kornsorter, struttende steinsopp, ferske valnøtter og nyplukket løvetan utnyttes av nytenkende kokker. Tradisjonsrike retter av gjeit og gås, spekemat fra Karst, den fyrrige gryten Bograč fra Prekmurje og kjøttretten Kranjska Klobasa med pepperrotktrem fra Carniola er med på å bevare kulturarven. På markedene kan du smake ostene Trnič fra Velika, Tolminc fra Goriška, Mohant fra Bohinj eller Bovec fra Mangartska.

Honninglandet. Slovenias 100 000 birøktere forsyner Europa med honning
Stolt håndtverkstradisjon. I Velika blir hver Trnič signert for hånd med seglet til ostemakeren.
Under matfestivalen Odprta Kuhna er det ekstra livlig i hovedstaden

VINKULTUR

Slovenia har lange vintradisjoner, og landets 30 000 vingårder dyrker i dag rundt 50 ulike druesorter. Det er tradisjonelle markeringer hele året, fra beskjæring om våren til den første gjæringen under vinteren, men det er under høstingen det er mest liv blant vinrankene. Hver region har sine viner, musserende fra Dolenjska, Rebula fra Goriška Brda, Traminec fra Jeruzalem og Teran fra Karst. De fleste vingårdene tar imot besøk.

400 år. I Maribor finner du verdens eldste drueranke.
Mye av druene i Slovenia blir fortsatt høstet for hånd
Cviček vinen fra Posavje har blit populær for sin fremtredende syrlighet

UNDERGRUNN

Blant landets 10 000 grotter er det kun 20 som er åpne for besøkende. Mest imponerende er den 2 millioner år gamle berghulen ved Postojna. Det 20km lange undergrunnsystemet har gangbroer og jernbane som tar deg trygt rundt. Legg merke til graffitien fra middelalderen og se opp for Olmen, blinde salamandere, også kalt Menneskefisk. Predjama slottet bygget i en klippehule like ved er naturlig å besøke samtidig .

Ved kull museet i Velenje kan du spise middag 160m under bakken
Utenfor Postojna ligger et av verdens største grottesystem
Lippisanerhestene har vært avlet frem her siden Slovenia var en del av Østerrike. Ta turen til Lipica for en ridetur i skogene eller slettelandskapet rundt byen

Foto:

Eilert Larstorp Paulsen | Shutterstock