SOFIA
SOFIA
SOFIA

SOFIA

SOFIA

Den ungdommelige byen har steinalderkunst, romerske bad, bysantinske kirker, ottomanske moskeer og stalinistisk arkitektur som vitner om byens historiske epoker. Men også spa-anlegg, livlige handlegater og gode serveringsteder lokker reisende til Sofia. 

You must know a country to love it. Aleko Konstantinov
24 timer i

SOFIA

Rundt spennende restauranter og rimelige skjenkesteder ligger historiske landemerker og artige designbutikker. Enten du vil forføres ved mikrobryggeri, destilleri og vinbarer, eller besøke kunstmuseer og jakte spennende kulturhus er Sofia et underholdende reisemål.

Danserinnen foran Nationaltheatret gir parken energi
08:00

Battenberg fontenen

Med nypressert juice fra Fresh Up setter du deg på en av benkene ved fontenen i Gradska Gradina parken og ser byen våkne. Rundt hagen ligger Grand Hotel, City Art galleriet og konsertscenen Zala Bŭlgariya, men det er praktbygget til Nasjonalmuseet og det vakre Nasjonalteateret som utmerker seg. nationalgallery.bg | nationaltheatre.bg

09:00

Tvilsom forsamling

Like ved står palasset presidenten deler med det en gang så storslåtte Sofia Hotel Balkan. I samme bygg ligger også byens største Casino, her har utdanningsdepartementet sine kontorer, mens både konfeksjonskjeden Zegna og juvelerkjeden Cartier har fått plass til butikker. Men glem dette, det er St. George kirken i bakgården du bør få med deg.

Nasjonalforsamlingens kontor til høyre, presidentpalasset og TZUM til venstre
10:00

Kommunistisk kapitalisme

Krysser du gaten mellom Nasjonalforsamlingens kontor og St. Sofia monumentet kommer du til TZUM, overklassens handlesenter under kommunisttiden. Regjeringsbygget var kommunistpartiets administrasjonssenter og Lenin hadde plassen St. Sofia har i dag. Som under andre totalitære regimer var kommunisme mer beleilig for de som kontrollierte systemet.

11:00

Byens epoker

Under komunistenes handlesenter og presidentpalasset ligger den gamle romerske byen Serdica. Du kan besøke gamlebyen ved glasshvelvene på Nezavisimost plassen og ved det arkeologiske museet foran kommunisttidens TZUM. Her ligger også middelalderkirken Sveta Petka og Banya Bashi moskeen fra tiden under Ottomansk styre. 

Opplev fem av byens tidsepoker på samme sted
En moske, en kirke, romersk, stalinistisk og moderne arkitektur
12:00 

Historisk handel

Mens mennene solgte jordbruksredskap og metallarbeider ved Malashevtsi utenfor byen, solgte kvinnene keramikk og matvarerer ved Zhenski i sentrum. Begge markedene er fortsatt i drift, men det er ruralt og ingen stor opplevelse. Det samme gjelder desverre basar-hallen Tsentralni Sofiĭski Khali hvor de fleste bodene har stengt for godt, og de få besøkende lever på lånt tid.

Fra før den kommunistiske makten ble avskaffet og landet ble med i EU, har kremmere og prutejegere samlet seg langs Lavandulaelven i bydelen Malashevtsi. Den åpne markedsplassen Bitaka ligger mellom industritomter i utkanten av byen. Det er røft og ruralt, til stor kontrast fra markedene i sentrum.
Zhenski markedet er fortsatt i drift men sjarmen er rufsete
Fredy har inget ryddig sted, men maten er en opplevelse
13:00

Irakisk lunsj

Når sjeldne muligheter dukker opp bør man gripe de. Ved Ashurbanipal kan du oppleve et tradisjonell Irakisk spise hjemme hos måltid. Det meste er ryddet ut av garasjen, du må selv tørke bordet og hente drikke i kjøleskapet, ja og servere og rydde etter deg. Det ser som regel stengt ut, men bare å gå inn, Fredy står antageligvis på kjøkkenet.

15:00

Verdensreligion

Forbi byens storslåtte synagogen og den katolske St. Joseph katedralen og du er ved den ortodokse St. Nedelya (Kyriaki) kirken hvor arkeologer nylig gjorde nylig funn av flere tusen år gamle synåler, beltespenner og en leirkrukke med 2982 sølvmynter. På andre siden av kirken ligger tinghuset Sŭdebna Palata, hvor gangsonen ved hovedgaten Vitosha begynner.

Tinghuset Sŭdebna Palata ligger lige ved St. Nedelya (Kyriaki) kirken
Boulevard Vitosha er en livlig gågate full av serveringssteder
Constantinoff er et av de bedre stedene langs Boulevard Vitosha
16:00

Boulevard Vitosha

Bruk ettermiddagen nedover byens promenadegate. Stopp for en øl ved Constantinoff, et glass spruddlevann ved Cava, eller en drink ved The Cocktail Bar. Boulevard Vitosha er full av butikker og serveringssteder. Etter stadig modernisering, ble det i 2007 bestemt gågaten skulle tilbakestilles til 1930 talls Art Nouveau stil, med uteserveringer, benker og gatelykter.

Sjekk også ut den mer alternative paralellgaten Angel Kanchev
17:00

Betongkultur

Lengst ned står en staselig statue av reiseskribenten Aleko Konstantinov. Herfra ser du kulturpalasset som dominerer parken. Den heksagonale betongkonstruksjonen har 11 etasjer både over og under bakken, med utstillingslokaler, konsertsaler og restauranter. Landemerket er tegnet av arkitekt Georgiev Barov, i karakteristisk kommunistisk stil

Natsionalen dvorets na kulturata dominerer parken

Sredets er hipsternes bydel, med artige barer og designbutikker
18:00

Hipsternes bydel

Tsar Ivan Shishman, en av bydelen Sredets mest spennende gater strekker seg fra Tsar Osvoboditel monumentet til Sveti Sedmochislenitsi kirken. Her finner du rimelige suppebarer og kreative kjøkken bland designbutikker og barberere. Husk en tur innom reisebokhandelen Elephant hvor du helt sikker finner noe du vil ha, men som du egentlig ikke trenger.

Ta et glass vin på Garafa i Tsar Ivan Shishman 18
19:00

Eksklusiv solnedgang

Det er tid for aperitiff og den beste utsikten har du fra takterrassen på Sense. På vinterstid er det spaavdelingen med oppvarmet svømmebasseng, finsk badstue og marmorkledd damprom som lokker, mens om sommeren er det gode drinker og utsikten. Fra takbaren ved designhotellet i Bulevard Tsar Osvoboditel kas du se byens praktbygg i fugleperspektiv.

Skapto har flere steder med gode burgere og håndtverksøl i Sofia
Made in Home er en av favorittrestaurantene i Angel Kanchev
20:00

Smakfult måltid

Hovedstadens beste restaurant er antagelig Andre, drevet av Bocuse d’Or kokk Andrе Tokev, som har bygget seg opp som landets gastronomi referanse. Ala carte meny med norske priser. Litt lengere ned i Ulitsa Tsar Ivan Shishman ligger Skapto med gode burgere og håndtverksøl, mens du kan smake bulgarske suppetradisjoner ved Supa Star

22:00

Balkansk uteliv

Public er et godt og urbant sted for et glass etter middag. På scenen står det jazzmusikere, mens balkong i andre etasje inviterer til skravel. Industriel innredning, røykfritt innendørs og med god service. For høyere tempo og heftigere volum ligger Nattklubben Terminal i nabobygget. Begge steder finner du i Angel Kanchev.

Public er et urbant sted for et glass etter middag
Terminal er en livlig nattklubb i Angel Kanchev

LOKALT

RAKIA

Det slaviske brennevinet Rakia kan fremstilles av ulike fruktsorter og i ulike styrker. Den søte ofte anis-smaksatte likøren som drikkes over hele Balkan, serveres like naturlig til en lett salat som til et stort kjøttmåltid. For nærmere bekjentskap kan du besøke restauranten Raketa, som har en omfattende brennevinsmeny. Stedets takterrasse er delt med en annen lokal favoritt, den trendy cocktailbaren Sputnik.

SKARA

Tradisjonelle Pod Lipite ved Borisova Gradina-parken holder daglig åpent for lunsj og middag. Både interiør og menyen er nærmest uforandret siden de åpnet dørene i 1926. Blant steinvegger og massive trebjelker har både Elena Snezhina og Angel Karalijtsjev fått servert enkle og landlige retter foran peisen. Uteservering om sommeren og trubadur i helgene gjør dette til et populært sted blant lokale og besøkende.

ZHIVA

Kort tid etter kommunismens fall åpnet musikeren Hristoslav Galileev landets første barer med levende musikk. I dag er Swingin' Hall en kulturinstitusjon med alt fra jazz til metall. Det tradisjonsrike konserthuset tilbyr først og fremst sine scener til mindre etablerte artister som gis sjansen til å finne sitt publikum. En lokal favoritt hvor besøkende kan oppleve Sofias talenter i energiske lokaler ved byens universitet

OVERNATTING

GREIT

Mostel

Ingen av hostellene i Sofia vinner noen priser, og det lugger litt hos alle. Et rimelig og godt alternativ er å leie en leilighet, mens det er mer sosialt å bo på Hostel Mostel dersom du er alene. Bulevard Makedonia 2 | hostelmostel.com

BRA

Vintage

Et noe utdatert men veldrevet hotell med riktig god beliggenhet. Renholdet er suverent og betjeningen er både  personlig og hyggelig. Rommene  er små men relativt moderne. Ulstika William Gladstone 49 | 5vintage.bg

BEST

Sense

Du bor godt ved Sense. Vedlikeholdet har mangler, men flott spaavdeling, fin takterrasse og profesjonelt personale. Her får du store og fine rom midt blandt byens severdigheter. Bulevard Tsar Osvoboditel 16 | sensehotel.com

Foto:

Eilert Larstorp Paulsen | Shutterstock