MALAGA
MALAGA
MALAGA

MALAGA

MALAGA

Livfulle og sjarmerende Málaga er hektisk året rundt. Ikke like rimelig som Lisboa, men til gjengjeld har byen langstrakte strender i gangavstand fra bysentrum. Teater, gallerier og alternative kinohus med spennende program og utstillinger.

Innovative barer og tradisjonelle tapastavernaer serverer svalende snitt og glass med hetvin for 1€. Et bugnende matmarked og historiske festninger gjør dette reisemålet til en vagabondfavoritt.

Urbant og levende. Málaga er utgangspunkt for millioner av turister på vei til feriekoloniene langs den spanske solkysten, men også et arnested for innovatører som ønsker å leve ut sine kreative ideer. Byen er full av alternative kulturscener, retrokafeer og fantasifulle kaffebarer. Her er mikrobryggerier, utendørs treningssentre og satinerte barområder side om side med tradisjonelle tapasrestauranter og sherrybarer. Málaga er både allsidig og innholdsrik.

Mens turister fort blir i flertall i Malaga sentrum, er det knapt en nordeuropeer å oppdage ved Paeo Maritimo el Pedregal.

BYDELENE

Gamlebyen
Atarazanas
Promenadegaten Marques de Larios er fylt av kjedebutikker, men mindre og kreative forretninger gjemmer seg innover i sidegatene. Hovedgaten leder fra byens største torg, Plaza de la Constitución, ned mot Plaza de la Marina og det fascinerende matmarkedet Mercado Central de Atarazanas.

Hovedgaten Marques de Larios leder ned til havnen og Plaza de la Marina. Innover sidegatene ligger en rekke spennende småforretninger.

Industrielt og kulturelt
Soho
Soho ligger ved kanalen som besøkende sjelden krysser, og er stadig under utbygging. Gå en tur langs Calle Tomas Heredia, forbi det kommersielle Cruzcampo-bryggeriet og kulturhuset MAUS, der du kan plukke med deg et kart over bydelens graffitikunst. Kunstmuseet CAC byr på bedre kjennskap til bydelens urbankunst. En rekke mikrobryggerier og utstillinger ligger gjemt i de urenoverte bygårdene. NONO er et rimelig leilighetshotell for dem som ønsker å bo i nærheten av matmarkedet.

Usminket og ekte
El Perchel
Lenger ut ligger arbeiderklassebydelen El Perchel, like usminket som Soho, men for å oppleve hvordan Málaga var før turismen er dette stedet å besøke. Tilbake på 1500-tallet var dette første bosetning utenfor bymurene, noe stamgjestene på baren ved tradisjonelle Mercado del Carmen gjerne bekrefter. Selv om markedet ikke bugner, oser det av historie og ujålet sjarm.

En rekke mikrobryggerier og utstillinger ligger gjemt i de urenoverte bygårdene. NONO er et rimelig leilighetshotell for dem som ønsker å bo i nærheten av matmarkedet
Bystranden strekker seg flere kilometer, forbi tyrefekterarenaen og den engelske kirkegården.

Urbant og strandlig
Malgueta
Tilbake i havnen ligger cruisebåtterminalen langs Paseo del Parque som leder ut til det mest kontrastfylte i denne historiske byen, populære Paseo del Muelle Uno. Den moderne havnepromenaden er spekket med restauranter og uteserveringer. Glassfasadene står i kontrast til byens øvrige arkitektur, men det er et flott skue når cruisebåtene seiler inn og ut av havnen. Lekeplass for barna, og ett miniatyr Pompidou-senter ved akutt kunstmangel. På baksiden av restaurantpromenaden ligger Malgueta stranden, med flere serveringssteder og en utsikt som gjør den nygrillede blekksprut og den lokale spesialiteten espetos ekstra smakfull.

Maurisk festning
Alcazaba
På vei tilbake mot bysentrum passeres den mauriske festningen Alcazaba. Ta gjerne heisen bak rådhuset til toppen av høyden. Derfra er det en kort spasertur til sentrum via Albeniz-kinoen, Det romerske teateret, Picassomuseet og en rekke trange smug med restauranter og barer. Calle Granada leder videre gjennom livlige torg og sjarmerende gater tilbake til festplassen Plaza de la Constitución og turistenes promenadegate.

Hipsterbarene ligger tett langs Calle Carreteria. Den lokale gastropuben Gloria Hoyos er et hyggelig sted å tilbringe tid.

Sjarmerende og livlig
Mercedes
La Merced er ikke bare nabolaget der Pablo Picasso ble født, det er også et av de mest trendy områdene i Málaga. Oppkalt etter Plaza de la Merced, et livlig torg med en rekke restauranter og barer. Det moderniserte Mercado de la Merced lever dessverre ikke opp til forventningene, men Calle Alamo og Calle Carreteria er fullpakket med uteliv som tilfredsstiller de fleste. For et innblikk i hverdagslivet ta turen videre innover Calle Lagunillas eller Calle Vital Aza.

Antigua Casa de Guardia har skjenket hetvin fra eikefat i 180 år og er å regne som en kuriositet i Malaga.

MAT OG DRIKKE

Innbyggerne inntar frokosten, gjerne ristet brød med spekeskinke, stående i baren. Den eldre garde gjerne med noe skarpt til kaffen. Påfølgende dukes det for turistenes lunsj, før det dekkes til omfattende lunsj for de lokale rundt klokken 14. Den vedvarer ofte frem mot klokken 16, og derav er lokal middagstid ikke uvanlig nærmere 22, etter at gjenværende turister har spist til mer nordisk middagstid. Still middagsklokken etter de lokale, da blir det langt festligere til bords. Bedre spisesteder åpner ikke for middag før klokken 20.

Noen av våre favoritter:

El Último Mono
Artig og gjennomført juice & coffee-bar, og et utmerket sted å starte dagen eller tilbringe et par timer ved skjermen for digital oppdatering. Et livlig sted som også har et godt utvalg nykvernet kaffe.
• Calle Sta. María 9

Noviembre Healthy Food
Meget populær lunsj- og smoothiebar midt i turistleden. Rustikt innredet med forfengelige servitører i beste hipsterstil. Selvsagt er havremelk på menyen, og alle retter tilbys uten gluten.
• Calle Álamos 18

Recyclo Bike Café
Ikke bare et sted å få reparert sykkelen, men også et fint sted for brunsj eller gode tips til byens aktiviteter. Næringsrike og organiske blingser med en utmerket terrasse ved Plaza de Camas.
• Plaza Enrique García-Herrera 16

Antigua Casa de Guardia
Byen eldste bar åpnet i 1840, og det meste er fortsatt ved det samme. Besøkende lar seg forføre av den søte smaken av lágrima tranañejo og andre hetviner som tappes rett fra eiketønner dagen lang.
• Alameda Principal 18

Det er ingen bedre steder å spise den kullgrillede lokale spesialiteten Espetos sardiner på spyd enn langs Malgueta eller Caleta stranden.

Bodeguita La Mar de Bueno
Mindre hektisk enn nabobaren, og et bedre sted å smake på den ferske sjømaten. Bestilles i løsvekt og serveres på fat. Så enkelt og så godt. Reker er ikke lenger bare reker etter et besøk.
• Calle Pastora 4

Gloria Hoyos
Lokal gastropub i Calle Carreteria åpnet av Bebe og Philippe i 2017. Artig liten bar med enkle småretter til hyggelige priser som våkner til liv utover kvelden. Godt øl rett fra messingtankene.
• Calle Carretería 89

La Tranca
Et anerkjent sted for tapas og vermut. Det er trangt og livlig, men smakfullt og moro. Ikke sjelden serveres det smaksprøver av dagens rett rundt klokken 12:00. Holder åpent til ut i de sene timer.
• Calle Carretería 93

Casa Lola Strachan
Med to store restauranter finnes det et ledig bord tilsynelatende døgnet rundt. Begge filialene leverer smakfulle tapasretter og upåklagelig service. Det skal godt gjøres å ikke passere dem.
• Calle Granada 46 / Calle Strachan 11

La Madriguera
Blant en rekke håndverksbryggerier skiller denne seg ut. Ikke i størrelse eller utvalg, men med den beste stemningen. Vennlig betjening og utmerket brygg i Calle Carreterías.
• Calle Carretería 73

Godt gjemt bak Plaza de los Mártires ligger den sjarmerende bakgårdscafeen ved kulturhuset La Casa Invisible.
Ved kulturhuset La Casa Invisible finner du like gjerne et bruktmarked, som konsert eller dukketeater.
Ved kulturhuset La Casa Invisible finner du like gjerne et bruktmarked, som konsert eller dukketeater.

ALTERNATIVKULTUR

Flamingos Vintage Kilo
Kanskje byen beste vintagebutikk ligger i Calle Ollerías, og har noe selv den mest konservative lar seg fascinere eller inspirere av. Personalet tipser gjerne om andre kuriositeter i byen.
• Calle Ollerías 27

La Casa Invisible
Godt gjemt bak Plaza de los Mártires ligger det alternative kulturhuset og en sjarmerende bakgård. Håndarbeid, yoga og afrikanske trommer, naturvin og økologisk håndbrygg.
• Calle Andrés Pérez 8

El Microteatro
Selv med svært begrensede spanskkunnskaper kan man oppleve og sette pris på de korte, intime og intense teaterforestillingene, eller den avslappende og bohemaktige stemningen ved kulturhuset.
• Calle San Juan de Letrán 12

Cines Albéniz
Den tradisjonsrike kinoen forseres av de fleste besøkende, men den er en klassiker for film og kinoentusiaster, med et program som dekker en rekke smale filmnyheter fra hele verden.
• Calle Alcazabilla 4

Arbeiderklassenabolaget El Perchel kan besøkes for å oppleve hvordan Malaga var før turismen.

OVERNATTING

Oasis Backpackers
Sosialt og livlig hostel med sentral beliggenhet rett ovenfor Plaza de la Constitución. Sovesaler og rom i ulike størrelser og egen bar. Et bredt program og høyt tempo. Her kjeder man seg ikke.
• Calle San Telmo 14

Petit Palace Málaga
Beliggende i gamlebyen med handlegater rett utenfor døren. God frokost og utmerket terrassebar med utsikt til katedralen. En del rom har vinduer mot innergården. Rom i ulike prisklasser.
• Calle Nicasio 3

Sovesaler og rom i ulike størrelser og egen bar. Et bredt program og høyt tempo. Her kjeder man seg ikke.

Room Mate Valeri
Godt hotell ved havnen med en utmerket takterrasse. Flybussen stanser et steinkast unna. Kort vei til gamlebyen, et godt matmarked og stranden. Velrenoverte rom i ulike prisklasser.
• Plaza Poeta Alfonso Canales 5

Gran Hotel Miramar
Ønsker man å bo på stranden og ha god komfort, finner man dette i palmehagen ved Malagueta-stranden. 200 rom og suiter med kort avstand til restaurantene ved Paseo del Muelle Uno.
• Paseo Reding 22‒24

Parador de Málaga Gibralfaro
Med upåklagelig utsikt fra høyden ved Gibralfaro-slottet ligger Paradoren med samme navn. Godt utenfor byens larm er de 38 rommene. Ikke særlig luksuriøst, men gjennomført.
• Castillo de Gibralfaro

De 3 sjarmerende buktene som utgjør Paeo Maritimo el Pedregal anbefales å besøke for sen lunsj, som gjerne får strekke seg til solnedgang.

UTFLUKTER

Astilleros Nereo
Et av Spanias mange verft ligger en halvtimes sykkeltur utenfor gamlebyen. Følg promenaden langs Malgueta-stranden, gjerne med en stopp for forfriskninger ved en av strandbarene eller aller helst ved El Balneario, som har flott utsikt over Málagabukten. Ved verftet ser man arbeidene med de tradisjonelle jábega-båtene, som fønikerne brukte til fiske allerede for 3000 år siden. Fra verftet følger promenaden Paeo Maritimo el Pedregal, der restauranter og barer ligger side om side. Et utmerket sted å tilbringe ettermiddagen før sykkelen trilles hjem. Husk badetøy og solkrem!

Rio Guadalhorce
Naturreservatet ligger fem kilometer utenfor bysentrum. Følg gjerne Calle Heroe de Sostoa til det severdige kunstmuseet Casa Sostoa, og følg kyststien herfra. Legg inn et besøk til kunstnerkollektivet La Termica, med hyppige konserter og ulike utstillinger. Rio Guadalhorce er navnet på elven og våtmarksområdet ved sjøkanten. Selv om deltaet er omringet av industri, er det er stort antall fugler, deriblant traner, hegrer og flamingoer her. På veien tilbake, legg gjerne inn et besøk til bryggeripuben Hop Scotch. Buss nr. 5 er et alternativ til pedalene.

TRANSPORT

En rekke direktefly året igjennom. Fra Málaga Airport (AGP) tar buss A deg inn til byen på en halvtime for 3€. Málaga sentrum er lite og overkommelig, og det meste nås fint til fots. Et godt alternativ er sykkel, og flere av hotellene tilbyr utleie. Ellers finnes det en rekke utleiesteder.

Foto:

Eilert Larstorp Paulsen, Shutterstock