BULGARIA
BULGARIA
BULGARIA

BULGARIA

BULGARIA

Største deler av dette mangfoldige riket er fortsatt uoppdaget blant vestlige turister, noe som også gjør den spennende republikken til et godt budsjettalternativ.

1. Solkysten

Kystlinjen er eneste del av landet med typiske turistreisemål. Sunny Beach og Golden Sands er Bulgarias svar på den spanske solkysten, med noe sjarmløse hotell og livlige barområder. Bulgarias versjon på Ayia Napa har lite annet å tilby enn solsenger og rimelig drikke.  Men kysten for øvrig domineres av roligere feriebyer og utmerkede steder for late dager ved sjøen etter å ha opplevd andre deler av det varierte landet. Det skal også nevnes at både Varna og Burgas har gode bystrender.

Den historiske UNESCO byen Nessebar, med imponerende villaer som klorer seg fast i klippesidene rundt den historiske middelalderbyen, har smale brostensgater. Kun en busstur unna Costa del Sol, er dette en populær dagsutflukt, og det bysantinske suset som måtte gjenvære i festningsmurene blir overdøvet av de besøkende. Det samme må sies om Pomorie, den tidligere greske kolonien Apollonia, som har sett seg beseiret først av Ottomanene, nå turistene.

Kystlinjen er eneste del av landet med typiske turistreisemål.
Kystlinjen er eneste del av landet med typiske turistreisemål.

Burgas er derimot en passe liten storby, som enkelt kan utforskes til fots, med en fin balanse mellom historie, strand og byliv. En større havn og endestasjon for flere toglinjer gjør provinshovedstaden til knutepunkt for Bulgarias kystlinje. Omringet av bystranden, naturreservatet Vaya og Atanasovsko sjøen, er dette et fint utgangspunkt for varierte feriedager. Byen har en moderne og en historisk bydel, begge med gode handlemuligheter. Her avholdes også Spirit of Burgas - Bulgarias livligste musikkfestival.

Fjernt fra de større feriebyene ligger den sjarmerende bronseladerbyen Sozopol. Fortsatt kan man høre det snakkes gresk i gatene, en arv fra byen var kjent som Antheia, før den ble en del av Bulgaria.

I dag er turisme en viktig inntektskilde, men du ser fortsatt fiskerne bære dagens fangst fra havnen og gjennom den karakteristiske trehusbebyggelsen i gamlebyen til restaurantene. Med trivelige torg, livlige markedsplasser og en rekke kunst og filmfestivaler er byen godt populær i sommersesongen.

2. Varna

Lengst nord ligger en av Svartehavets mange livlige sommerbyer. Komplett med stalinistiske paradegater og kraftfulle monument, til skarp kontrast fra de moderne glassfasadene. Blant dette, et herlig utvalg vakre bygårder, grønne parker, livlige handlegater og den populære bystranden. Mens havnepromenaden er full av liv, må man innover sentrum for å finne byens sjarm. Varna er en artig by med sovjetpregede bygninger, bysantinske kirker, rimelige restauranter og hektiske utesteder.

Varna
I

Sjarmerende Zheravna med sine brostensgater og restaurerte trehusbebyggelse.
Sjarmerende Zheravna med sine brostensgater og restaurerte trehusbebyggelse.

3. Zheravna

10 mil fra kysten ligger fylket Slieven med grønnkledde åser og rurale bosetninger. Blant disse sjarmerende Zheravna med sine brostensgater og restaurerte trehusbebyggelse. Et godt eksempel på bulgarsk stolthet over tradisjon og historie. Landsbyen ligger mellom høye pinjetrær ved de rungende balkanske fjellene, og er en del av de tradisjonsrike folkemuseene ved Dobromiritsa. Blant høydepunktene er huset til forfatteren Yordan Yovkov og de mange kulturfestivalene i landsbyen.  

Veliko Tarnovo
Veliko Tarnovo
Med beliggenhet midt mellom Bucharest og Istanbul, er byen et naturlig stopp for mange reisende. Gamlebyen og det tradisjonelle Samovodska Charshiya markedet ligger der Yantra elven bukter seg rundt Tsarevets festningen.

4. Veliko Tarnovo

Hovedstaden for det andre bulgarske riket hviler blant mektige barskoger. Med beliggenhet midt mellom Bucharest og Istanbul, er byen et naturlig stopp for mange reisende. Gamlebyen og det tradisjonelle Samovodska Charshiya markedet ligger der Yantra elven bukter seg rundt Tsarevets festningen. Det velrenommerte kunst og litteraturakademiet, og et av landets største universitet ligger i den nyere bydelen på andre siden av elven, og tilfører byen både kreativitet og vitalitet.  

5. Ruse              

Der hvor den mektige Donau skiller Romania og Bulgaria ligger den rokokko-barokke byen Ruse.

Med over 300 historiske bygninger og en rekke kanaler, er byen kjent som Svartehavets Wien. Den rike og flerkulturelle historien som formet byen frem mot den ble en del av det moderne Bulgaria i 1878, kan føles der man flanerer nedover hovedgaten Aleksandrovska. Samtidig er byen i dag både urban og kosmopolitisk. En populær dagsutflukt er til Orlova Chuka grottene ved Pepelina.

                                                                                                                                                                                                                                       

Der hvor den mektige Donau skiller Romania og Bulgaria ligger den rokokko-barokke byen Ruse.
Der hvor den mektige Donau skiller Romania og Bulgaria ligger den rokokko-barokke byen Ruse.

Ved foten av Sredna Gora fjellkjeden i hjertet av Bulgaria ligger Stara Zagora, en av Europas eldste bosetninger.
Ved foten av Sredna Gora fjellkjeden i hjertet av Bulgaria ligger Stara Zagora, en av Europas eldste bosetninger.
Følg lindetrærne langs byens gågater eller Bedechkas bredder videre til Zagorka bryggeriet, for en berøvende ettermiddag blant gjæringstanker ved et av Bulgarias største brygghus.  

6. Stara Zagora

Ved foten av Sredna Gora fjellkjeden i hjertet av Bulgaria ligger Stara Zagora, en av Europas eldste bosetninger. En urban by med en rekke fredfulle parker. Byens historie kan følges gjennom 8000 år fra gravhaugene ved Bereketsk til Thracians, romersk og ottomanske levninger ved ulike utstillinger. Følg lindetrærne langs byens gågater eller Bedechkas bredder videre til Zagorka bryggeriet, for en berøvende ettermiddag blant gjæringstanker ved et av Bulgarias største brygghus.

7. Perperikon

Langt mindre polert enn Akropolis i Athen, men utgravninger har avdekket 7 000 år med sivilisasjon. Fra bronsealder til legenden om Alexander den store. Ruinene etter høybyen, og funnet av et offeralter fra jernalderen er bemerkelsesverdig. De fleste klenodiene fra oldtidsbyen er utstilt ved det historiske museet i Kardzhali. Byen ved Arda-elven har titalls hyggelige overnattingssteder, et utmerket matmarked, og en rekke flytebrygger som åpner for uteservering i sommersesongen.  

Perperikon
Perperikon

Fjellhotellene ligger tett i furuskogene blandt Rhoodopefjellene, ved et av Europas sørligste skidestinasjoner.
Fjellhotellene ligger tett i furuskogene blandt Rhoodopefjellene, ved et av Europas sørligste skidestinasjoner
Sommerstid er området et yndet reisemål for fjellturer, hvor fjellklatrere finner utfordring ved The Trigradsko Zhdrelo, og sykkeltilhengere langs stiene fra til Pamporovo til landsbyen Shiroka Laka.

8. Pamporovo

Fjellhotellene ligger tett i furuskogene blandt Rhoodopefjellene, ved et av Europas sørligste skidestinasjoner. 20 km fra grensen til Hellas og med utsikt til Egeerhavet ligger 50 km med alpinbakker og 20 skiheiser, hvor afterski-stemningen er upåklagelig med gjæret brygg til 10 kroner. Sommerstid er området et yndet reisemål for fjellturer, hvor fjellklatrere finner utfordring ved The Trigradsko Zhdrelo, og sykkeltilhengere langs stiene fra til Pamporovo til landsbyen Shiroka Laka.

9. Plovdiv                                  

Bulgarias nest største by strekker seg over syv åser ved Varitsa-elven og er blant landets mest urbane. De kunstneriske kvartalene rundt Kapana og parkanlegget til Tsar Simeon er byens høydepunkt. I motsetning til Sofia finnes det her også en godt bevart gamleby, komplett med ruinene etter et romersk amfiteater og en trakisk festning. Resten av byen er mindre sindig. Her ligger kasino, kirker, barer og museum side om side blant finanssentrumets glassfasader og torgenes renessansegårder.

Bulgarias nest største by strekker seg over syv åser ved Varitsa-elven og er blant landets mest urbane.
Bulgarias nest største by strekker seg over syv åser ved Varitsa-elven og er blant landets mest urbane.                

Koprivshtitsa
Koprivshtitsa

Langs de smale smauene i fjellandsbyen to timer utenfor Sofia, er mye som det var i 1876 under kampene mot ottomanene. Mange av de fargesterke trehusene er fulle av kunstgjenstander og gamle våpen som gir et spennende innblikk i byens etnografiske historie.

10. Koprivshtitsa

Langs de smale smauene i fjellandsbyen to timer utenfor Sofia, er mye som det var i 1876 under kampene mot ottomanene. Mange av de fargesterke trehusene er fulle av kunstgjenstander og gamle våpen som gir et spennende innblikk i byens etnografiske historie. Foruten de tradisjonsrike bygningene er byen prydet med vakre broer og steinskulpturer. Hvert femte år avholdes en folkefest som samler titusenvis i fargerike nasjonaldrakter. Festivalen hadde 10 års jubileum i 2010.    

11. Melnik

En av landets minste byer står på de færreste besøkende sin agenda, men vinene som produseres i området er verdt turen i seg selv. Det skjer passe lite i den sjarmerende landsbyen, men et par glass fra Sintika eller Orbelus og kullgrillede delikatesser ved tavernaen er mer enn nok.  En utflukt til det billedskjønne middelalderklosteret ved Rozhen kan anbefales. Dessverre frabedes fotografering, men man kan derimot fylle minnekortet med det spennende og særegne eroderte sandstenslandskapet.  

Koprivshtitsa
Koprivshtitsa
Ved grensen til Makedonia ligger de den Unesco-listede fjellkjeden og villmarken rundt Vihren.
Ved grensen til Makedonia ligger de den Unesco-listede fjellkjeden og villmarken rundt Vihren.

Blant hundrevis av brevann og 100 år gammel barskog lever Europas største bestand av ulv og bjørn. En rekke herberge og turisthytter gjør nasjonalparken til et populært område for fotturister, hvor særlig stien langs Konchetoeggen, Bulgarias svar på Besseggen bør oppleves.        

12. Pirin Nasjonalpark                                                            

Ved grensen til Makedonia ligger de den Unesco-listede fjellkjeden og villmarken rundt Vihren.  

Blant hundrevis av brevann og 100 år gammel barskog lever Europas største bestand av ulv og bjørn. En rekke herberge og turisthytter gjør nasjonalparken til et populært område for fotturister, hvor særlig stien langs Konchetoeggen, Bulgarias svar på Besseggen bør oppleves. Det ligger foruten en rekke varme kilder ved Dobrinishte og Sandanski, et imponerende og særs livlig alpinanlegg ved Bansko.

13. Saint Ivan klosteret

Det 1 000 år gamle klosteret ved Rila huser i dag 60 munker, og kan enkelt nås på dagstur fra Sofia.  

Det er mulig å overnatte ved klosteret, men standarden er svært enkel, og et av de nærliggende hotellene tilbyr langt bedre komfort. Det er merkede stier gjennom fjellmassivet over til de syv bre-vannene Rila lakes. En fottur mellom disse severdighetene i perioden juni - oktober er en stor opplevelse. En stolheis tar deg fra Rila Lakes Chalet og ned til Pionerska ved Rilski Ezera.  

Det 1 000 år gamle klosteret ved Rila huser i dag 60 munker, og kan enkelt nås på dagstur fra Sofia.
Det 1 000 år gamle klosteret ved Rila huser i dag 60 munker, og kan enkelt nås på dagstur fra Sofia.

Sofia er full av lokale restauranter, kulturhus, og skjulte severdigheter som de 1 000 år gamle freskene i St George kirken og ruinene av oldtidsbyen Serdica.
Sofia er full av lokale restauranter, kulturhus, og skjulte severdigheter som de 1 000 år gamle freskene i St George kirken og ruinene av oldtidsbyen Serdica.

14. Sofia                                                                    

Mellom skidestinasjoner og strandlinje ligger den bulgarske hovedstaden. Undergrunnsbaner og sporvogner tar deg effektivt til teatrene ved Rakovska, den ikoniske Alexander Nevsky katedralen eller markedene ved Slavejkov torget. Ta lunsj ved Supa Star eller Sun Moon, og middag ved Lubimoto før noen drinker ved Hambara. Sofia er full av lokale restauranter, kulturhus, og skjulte severdigheter som de 1 000 år gamle freskene i St George kirken og ruinene av oldtidsbyen Serdica.

I den fjerntliggende Vidin provinsen ligger fjellene, festningen og byen Belogradchik.
I den fjerntliggende Vidin provinsen ligger fjellene, festningen og byen Belogradchik.

15. Belogradchik

I den fjerntliggende Vidin provinsen ligger fjellene, festningen og byen Belogradchik. Med Serbia som nærmeste nabo, et fint stopp på vei fra Sofia til Beograd, Tamisoara eller Budapest. Det ligger en håndfull kafeer og overnattingssteder rundt hovedgaten. Blant områdets spesialiteter er magura-vinen og domashno-rakiaen å anbefale. Et glass og utsikten fra bytorget utgjør byens høydepunkt, men det er de 10 000 år gamle hulemalerier i Magura grotten som gjør området verdt turen.

Foto:

Eilert Larstorp Paulsen, Shutterstock