DYKKING
DYKKING
DYKKING

DYKKING

DYKKING

5 dykkesteder i en verden der stillheten og vektløsheten råder

1. Galápagosøyene, Ecuador

Ikke så utilgjengelig som de fleste tror. Skulle du allerede være i Ecuador, er det kun et par timer på fly eller et par dager med båt ut til dette maritime reservatet vest for fastlandet. 18 øyer midt på ekvator, hjem for haviguaner, skilpadder, sjøløver og pingviner.

Vårt beste dykk var ved Darwins Ark. Mens vi satt behagelig på en hylle på 18 meter, passerte hvalhai, tigerhai, hammerhai, rokker og havskilpadder. Alt på ett og samme dykk. Her kan du også oppleve hundrevis av hammerhai som får renset finnene av andre fisk. aggressor.com/galapagos.php

2. Sipadan-øyene, Malaysia

En dykkerfavoritt siden Jacques Cousteaus tid, som krever litt ekstra innsats, men er helt overkommelig. Barracuda Point er havets Shibuya Crossing. Intenst og overveldende, men en vakker og imponerende rushtidstrafikk av fisk vi ikke har opplevd noe annet sted.

Du kan føle trykket fra de enorme stimene med barracuda i tornadolignende formasjoner, som plutselig brytes opp av hammerhai som gjør sine fremstøt. Samtidig svever havskilpadder og skater uanstrengt forbi.

sipadan.com

3. Pitcairn-øyene

Det går forsyningsbåter mellom Mangareva og Pitcairn et par ganger i året, men området er svært utilgjengelig. Vårt beste dykk var rundt Temoe-atollen 500 km øst, og ved Ducie-atollen 500 km vest for Pitcairn. Arter du ser her, er fortsatt ikke registrert.

40 Mile Reef ‒ et urørt marint økosystem blant 69 undervannsvulkaner er verdens største marine reservat. Det er registrert symbolske 365 fiskearter og 22 ulike hval- og delfinarter. Med sikt på opp mot 80 meter, vokser korallene her dypere enn registrert noe annet sted i Stillehavet. visitpitcairn.pn

4. Rødehavet, Egypt

Både Sharm El-Sheik og Hurghada er lett tilgjengelig og byr på noe av det beste innen dykking. SS Thistlegorm og Aida II er regnet blant verdens beste vrakdykk. Korallene rundt Ras Mohammad er særlig imponerende og yndet av ciklider i alle størrelser, enhjørningfisk, delfiner og tigerhai.

Vår favoritt er Tiranstredet. En korallhage dekket av anemoner, hjem for havskilpadder, skater og delfiner. Vifte- og anemoneblomster danser i havstrømmene, mens fargesprakende koraller og hydroider gjør det til et fyrverkeri av en undervannsopplevelse dive-club.com

5. Myeik (Mergui) Archipelago, Myanmar

Et par hundre kilometer vest for Bangkok ligger dette ukjente arkipelet. Andamanhavet er ikke bare hjem for barracuda og tunfisk, men også havets vagabonder, Moken-folket.

Vår favoritt er Western Rocky helt i sør, med utallige vegger, rev, pinakler, passasjer og grotter (husk lykt). Hummer, krabber, reker og blekksprut i alle tenkelige farger og fasonger. Svamper og glassmaneter duver i strømmene. Best tid for god sikt er fra desember til april southernmyanmar.com

Foto: