VANUATU
VANUATU
VANUATU

VANUATU

VANUATU

Stillehavet er uendelig stort, og det kan være vanskelig å finne frem til akkurat den øya som er verdt et besøk. Men her gjør vi det enkelt for deg

Glem Fiji og Tahiti, der er det kommersiell turisme som gjelder. Dra heller til Vanuatu. Her er det nærmere 100 øyer som har høyst aktive vulkaner, frodig regnskog, pudderhvite sandstrender, turkist hav og en særegen melanesisk kultur. Det offisielle høydepunktet, tradisjonelt strikkhopp på Pentecost, kan man fint styre unna, mens de aktive vulkanene på Ambrym eller Tanna er virkelige apeks. Ta turen til en tradisjonell landsby, og er du riktig heldig, får du overvære en tradisjonell kavaseremoni.

Selv om hovedøya Efate i sør blir frekventert av cruisebåter, er dagliglivet avslappet og overraskende mangfoldig, selv i Port Vila. Luganville på den langt større Espiritu Santo er ikke noe særlig, men hvor ellers kan du se en mann med lite annet enn et penisfutteral i bysentrum? Det tradisjonelle livet i landsbyene er nærmest upåvirket av utviklingen. Samtidig kan man bo særdeles behagelig på steder som Hidden Cove Eco Retreat.

REISEN DIT

Det er svært langt til Vanuatu, fra Europa går turen via Australia eller New Zealand, og enda et par timer ut i Stillehavet. I teorien har landet tre internasjonale flyplasser, men stort sett alle internasjonale flygninger går til Port Vila på Efate, landets hovedstad.

REISE RUNDT

Den mest kommersielle av øyene er faktisk ganske sjarmerende, selv om det er påtrengende når cruiseskipene ankommer og dobler antallet mennesker på øya.

Heldigvis er Efate stor nok til at en kan flykte fra Port Vila når de invaderer idyllen.

På de største øyene er det offentlige busser som skal gå daglig. Her vil du stort sett også kunne leie en sykkel, med eller uten motor. Og skulle det komme en bil forbi, vil den som oftest tilby skyss. Men det gjelder å ha god tid utenfor Port Vila.

Efate; er hovedøya i Vanuatu, men røff kystlinje, spektakulære vannfall, bukter og laguner. Innlandet er tett regnskog, med et fåtall stier som oftest fører til radio og mobilmaster. Størstedelen av turismen foregår her, med dagsturer til de øvrige øyene.

Store Resorts og små Hostels, ekstravagante restauranter og enkel gatemat. Flyplassen ligger kun 10 minutter unna sentrum. Tar litt tid å bli kjent med alt Port Vila har å by på, men etter et par dager, begynner bitene å falle på plass. Noe flotte hotell på høyden over sentrum (vis a vis casino), og noen herlige barer i vannkanten på andre siden av byen.

Dessverre har Vanuatu en svært liberal politikk for salg av sine landområder, så store deler av kystlinjen på Efate er privat og avsperret for besøkende. Mens hele syd siden er preget av tidligere mindre vellykkede resort utbygninger og nye spektakulære satsninger, preges øst siden av eiendommer i privat eie. Nord-vest siden full av sjarmerende samhold og landsbyer.

Reisen mellom øyene foregår stort sett med fly. Det går også rimelige ferger, men det er relativt tidkrevende. Jo bedre tid du har, jo mer forstår du dette naturens underverk. Våre favoritter er Ambrym, Tanna, Espiritu Santo og Pentecost, som er uten horder av turister.

Kava. Tradisjonelt blir røttene tygget manuelt, slik de fortsatt gjør i tradisjonelle landsbyer. Serveres i halve kokosnøtter. Du forventes å drikke hele på en gang. Som å drikke bitter gjørme. Det tar opptil 30 minutter før den bedøvende effekten tiltrer. Underlig.

Ambrym ligger en liten times flytur fra Efate, og er en slående vakker liten, men absolutt levende vulkan-øy. Benbow og Marum rumler, peser og slipper konstant ut damp og gjødende lava. Fantastisk dykking blant sjøku, skilpadder og myriader av tropisk fisk.

Tanna, 45 minutters flytur fra Efate, er langt mer eksplosiv. Mount Yasur, en av verdens lettest tilgjengelige aktive vulkaner, en times biltur fra flyplassen. Parkeringsplassen er kun 10 minutters spasertur fra kanten av krateret. Utbruddene sees best om kvelden.

Men det er ikke derfor Tanna er en favoritt; det er også stedet for en kultur som har overlevd årtusener. I de mer utilgjengelige landsbyene, kastom, er elektronikk og plast forbudt, barna går ikke på skole, og de har et særegent syn på omverdenen, tid og rom.

Espiritu Santo er den største av Vanuatus øyer, med Louganville som hovedsete. Det går en vei mot nord og en mot vest, men mesteparten av øya er uten infrastruktur. De fleste landsbyene er selvforsynt, og produserer egen mat og kava.

Champagne Beach, med sin rosa sand og krystallklart vann, er bare en av verdens vakreste strender, som befinner seg på Espiritu Santo. Den uberørte regnskogen som dekker størstedelen av øyas innland, er hjem for en rekke urbefolkningsgrupper.

På andre øyas vestside er finnes en rekke grotter og huler, som sammen med et imponerende antall skips og flyvrak gjør dette til en dykkers paradis. Espiritu Santo er ikke uventet scene for et av verdens mest kjente vrak-dykk; SS President Coolidge.

Et Amerikanske luksus cruise skip, tilsvarende Titanic, som ble senket i 1942. Peisen i spisesalen preges av det gjeveste av alt, The Queen. Men da må du ned på 60 meter.

Vanuatu lever opp til navnet som et av verdens lykkeligste land. Man rekker knapt få øyekontakt med menneskene, før du blir møtt med et sjarmerende smil tilbake. Den lille øya Efate det skulle ta en time eller to og kjøre rundt, kan fort ta det tredoble, da du sjeldent kommer mange kilometer uten å måtte stoppe for en prat.

Kanskje det mest slående ved Vanuatu er alle ferskvannskildene som utgjør sentrale punkter for de mange små landsbyene. Overalt finnes det varme og kalde kilder. De fleste øyene er omgitt av tettliggende korallrev, og de mange elvene har dannet små himmelske sandmunninger som omkranses av det beskyttende revet, og skaper små laguner av ferskvann langs kystlinjen.

Vanuatu svarer på en måte til alle forventninger; fra string-bandene i Esfate, til de uendelige smilende ansiktene. Regnskog, tradisjonelle landsbyer, elver og fossefall, pastoren på motorsykkel, surfebølgene, ferskvannskildene, de varme kildene, sorte strender, kava barene, fantastiske undervannsopplevelser og eksplosive vulkaner.

OVERNATTING

Finnes i alle priskategorier. Utenfor allfarvei bør du ha med egen hengekøye.

MAT

Fantastisk. Stillehavsbuffet med sjømat og kjøtt av kobe-kvalitet.

PRISNIVÅ

Rimelig.

HVA SKAL DU TA MED?

Hengekøye og kompass

GLEM DET!

Pentecost; Dessverre har populariteten rundt strikkhoppingen uten strikk, men med lianer, gjort dette til et $100-150 USD per person turist-show. Tilsvarende et buss-lass, hvite turister, klapper og ler når de lokale hiver seg utfor både 20 og 30 meter, Har du tid, og er en stund på Pentecost mellom April og Juni, kan du være heldig å få være med på den tradisjonelle u-regisserte gjennomføringen av denne underlige tradisjonen.

GÅ IKKE GLIPP AV!

Kava. En lokal drikk som nytes flere steder i regionen, men aldri som på Vanuatu. Dette er ikke det samme som på Fiji! Laget av røttene til en peppertype kalt Piper Methysticum. Effekten er bedøvende. Ikke drikk for mye og pass på at den er laget samme dag. Kava er en seremoni, servert i mørket, i stillhet. Følg lyktene i veikanten om kvelden.

Tradisjonelt blir røttene tygget manuelt, slik de fortsatt gjør i tradisjonelle landsbyer. Serveres i halve kokosnøtter. Du forventes å drikke hele på en gang. Som å drikke bitter gjørme. Det tar opptil 30 minutter før den bedøvende effekten tiltrer. Underlig.

Foto:

Eilert Larstorp Paulsen, Shutterstock