MEKONG
MEKONG
MEKONG

MEKONG

MEKONG

Mekong er en av verdens største elver. Fra den starter i fjellene rundt Tibet, passerer den Vientiane og Phnom Penh før den når kysten utenfor Ho Chi Minh.

En labyrint av vannveier på 40 000 km2 utgjør en av de tettest befolkede områdene i Vietnam, som en enorm kontrast til Ho Chi Minh. De flytende landsbyene og markedene oppleves best med et elvecruise, og jo mer tid du setter av for å reise innover deltaet, jo mer imponerende blir denne flytende millionbyen.

Høydepunktene ligger ikke nødvendigvis på selve elven, men langs kanaler som knytter elvene sammen, og utgjøre dette imponerende nettverket. En utflukt i deltaet tar deg gjennom kokosnøtt plantasjer, frukthager, flytende restauranter, fiskefarmer og templer.

Mekong er en av verdens største elver, og kommer fra Tibet, før den passerer Vientiane og Phnom Penh. Du kan reise elveveien mellom Vietnam og Kambodsja. Det enorme elvedeltaet har over tusen identifiserte arter av fisk, men det antas være like mange uregistrerte arter.

Elvedeltaet har over tusen identifiserte arter av fisk, men det antas være like mange uregistrerte arter
Mekongs sideelver strekker seg godt inn i Ho Chi Minh

Elvebyer langs Mekong

My Tho er en turistfavoritt og utgangspunkt for de fleste dagsturer fra Ho Chi Minh. Besøk Vin Trang pagoden og ta en promenade i byens bakgater før du hopper på en av de mange båtene som tilbyr elveturer rundt Tien Giang. Con Long, Con Lan, Con Quy og Con Phung er de mest besøkte stoppene.

Cai Be er tilsvarende. Busser ankommer for et stressende besøk til det hektiske flytende markedet. Du får en helt annen opplevelse av livet på Mekong om du arrangerer båtutflukten selv når du ankommer. Spander gjerne en dag ekstra.

Vin Long er mer en by. Hektisk og høylytt, men det er roligere langs breddene av Co Chien elven hvor husbåtene ligger tett. Herfra går båter til det flytende markedet ved Cai Be og mer isolerte Tra Vinh.

Sa Dec er en sjarmerende landsby 20 km fra Vinh Long. Ta turen langs Nguyen Hue før du begir deg ut på vannveiene for å besøke et typisk levende og fargerikt flytende Mekong marked.

Ben Tre, også kjent som kokosnøtt byen, er et spennende utgangspunkt. Det er kun 10 år siden turismen fikk innpass her, og store deler er fortsatt uoppdaget. Besøk det lokale markedet.

Can Tho har over en million innbyggere, og kan være en artig kontrast til fredelige dager elvelangs. Her ligger et av deltaets beste flytende markeder, Cai Rang, og nudelfabrikken til Sau Hoai er kun en kort båttur unna. Det mindre besøkte Tra On markedet ved Long Xuyen ligger kun en time unna.

Bac Lieu er utgangspunkt for den sørlige delen av Vietnam ved Soc Trang, og er sammen med Ca Mau helt i vest et sted hvor få vestlige turister legger turen. Ruralt, spennende og vakkert. Det går hurtiggående langs kysten som tar deg til Rach Gia på rundt 3 timer. Investorer har tidligere satset på området, men i dag er dette fortsatt et område sjeldent besøkt selv av vietnameserne.

Ha Tien var en gang en søvnig by, men turistene flokker seg nå rundt byen etter åpning av grensen ved Xa Xia for reiser til havnebyen Kep og Sihanoukville i Kambodsja. Herfra går det også hurtiggående båter ut til Phu Quoc, som er både raskere og rimeligere enn fergene fra Rach Gia. Chau Doc er en annen populær grenseby ved Kambodsja, og turistfavoritten etter My Tho. Legg inn en båttur blant mangroveskogen ved Tra Su, og bestig Sam Mountain (230 moh) for flott utsikt over deltaet.

Det kan bli hektisk under rushtiden i de tavleste sidelevene

Foto:

Eilert Larstorp Paulsen, Shutterstock